Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Accreditation of journalists in Parliament

Observator European

Integritatea este Libertate

Parliamentary development in the Republic of Moldova
Relații cu cetățeanul
Asistență externă
Latest news > Press releases
Acces la finanțare pentru mai mulți agenți economici din domeniul agricol prin intermediul proiectului „Livada Moldovei”

25.10.2023 - Ședința Comisiei politică externă și integrare europeană

Chișinău, 25 octombrie 2023 – Lista activităților eligibile în cadrul proiectului „Livada Moldovei” ar putea fi extinsă. La ședința de astăzi a Comisiei politică externă și integrare europeană a fost aprobat avizul consultativ pentru inițierea negocierilor și aprobarea modificării Contractului de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții (BEI) și a Contractului de finanțare în vederea implementării Proiectului „Livada Moldovei”.

Astfel, criteriile de eligibilitate vor fi extinse de la sectorul horticol la întreg sectorul agroalimentar. Acestea vor fi negociate și aprobate cu finanțatorul proiectului, Banca Europeană de Investiții. Respectiv, mai mulți agenți economici din domeniul agricol vor avea acces la finanțare pentru dezvoltarea afacerilor.

Implementarea Proiectului „Livada Moldovei” a început în anul 2016, iar contractul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și BEI are o valoare de 120 de milioane de euro. Prin intermediul acestui proiect, agricultorii beneficiază de finanțare acordată la condiții mai accesibile: termen de creditare de până la zece ani, perioadă de grație de patru ani, dobândă atractivă și plafon financiar de până la 5 milioane de euro pentru un beneficiar. Potrivit autorităților, în ultimul timp, tot mai mulți agricultori sunt interesați de Proiectul „Livada Moldovei”. Astfel, suma anuală a debursărilor a ajuns la 24 de milioane de euro.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 


Back to all
Declarations
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la deschiderea sesiunii de primăvară 2024 a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la deschiderea sesiunii de primăvară 2024 a Parlamentului
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe