Vizite și informare
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Va fi asigurată protejarea drepturilor cetățenilor moldoveni angajați în calitate de îngrijitori la domiciliu în Statul Israel

20.12.2023 Ședința Comisiei politică externă și integrare europeană

Chișinău, 20 decembrie 2023 – Drepturile cetățenilor moldoveni care sunt angajați în sectorul de îngrijiri la domiciliu în Statul Israel vor fi protejate. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat, la ședința de astăzi, avizul consultativ privind semnarea unui protocol la Acordul cu privire la angajarea temporară a lucrătorilor din Republica Moldova, încheiat între țara noastră și Statul Israel.

Documentul are drept scop asigurarea unui proces legal de angajare a cetățenilor moldoveni în domeniul de îngrijiri la domiciliu. Totodată, se urmărește combaterea migrației ilegale și contracararea colectărilor de taxe pentru plasarea în câmpul muncii. De asemenea, Acordul promovează protecția socială și a drepturilor de muncă pe perioada desfășurării procesului de recrutare, selectare, angajare și reîntoarcere în Republica Moldova.

La modul practic, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va selecta îngrijitorii care îndeplinesc toate cerințele. Înainte de plecarea în Statul Israel, va organiza sesiuni de informare despre legile, morala, etica și obiceiurile israeliene, care trebuie respectate pe durata aflării pe teritoriul acestui stat. Pe de altă parte, Autoritatea pentru Populație și Imigrare din cadrul Ministerului de Interne din Statul Israel se va asigura că ofertele transmise de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă corespund legislației și procedurilor israeliene. De asemenea, instituția va asigura protejarea drepturilor îngrijitorilor moldoveni.

De menționat că Acordul dintre Republica Moldova și Statul Israel cu privire la angajarea temporară a lucrătorilor din Republica Moldova, încheiat în 2012, vizează și sectorul construcțiilor. În rezultat, peste 17 mii de cetățeni moldoveni au muncit sau muncesc în continuare, în baza unui contract individual de muncă, în Statul Israel.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova


Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la deschiderea sesiunii de primăvară 2024 a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la deschiderea sesiunii de primăvară 2024 a Parlamentului
Ultimele acte legislative adoptate
 

Adresa
Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 105
MD-2073, Chișinău
Republica Moldova

Date de contact:
Direcţia petiţii şi audienţe
tel: 022-820-270
Direcția servicii generale
tel:
 022 820 126

 info@parlament.md

 old.Parlament.md

 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"