Vizite și informare
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

 
Relații cu cetățeanul
Structura Parlamentului > Fracţiunile parlamentare
Fracţiuni parlamentare
In vederea formarii organelor de lucru si organizarii activitatii Parlamentului, deputatii constituie fractiuni parlamentare alcatuite din cel putin 5 deputati alesi in baza de liste ale concurentilor electorali, precum si fractiuni parlamentare cu aceeasi componenta numerica din deputati independenti. Fractiunile parlamentare se constituie in termen de 10 zile dupa constituirea legala a Parlamentului si functioneaza in baza regulamentului propriu(pînă la expirarea termenului de constituire legală a fracțiunilor, deputații figurează în baza de date drept „Deputați neafiliați”).
Forul legislativ moldovenesc isi poarta numele de PARLAMENT incepind cu 23 mai 1991, anterior fiind denumit Sovietul Suprem. Numarul deputatilor alesi in Legislativ in ultimele trei legislaturi a variat in dependenta de stipularile legilor in vigoare la timpul respectiv, inregistrindu-se o tendinta spre micsorare a membrilor Parlamentului. Astfel, in legislatura a XII-a au fost alesi 380 deputati, in legislatura a XIII-a - 104 deputati. In legislatura a XIV-a, a XV-a, XVI-a, XVII-a, XVIII-a,
XIX-a, a XX-a, cît și în actuala activează 101 deputati, alesi in baza scrutinului proportional pentru un mandat de 4 ani.
 
 

 

Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, în deschiderea sesiunii de primăvară 2023 a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, în deschiderea sesiunii de primăvară 2023 a Parlamentului
Agenda
24 martie 2023
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 

 Contacte:

Republica Moldova,
MD-2004, mun. Chișinău, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 105

Mail: info@parlament.md

Tel.: 022-820-390
       

   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"