Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Accreditation of journalists in Parliament

Observator European

Integritatea este Libertate

Parliamentary development in the Republic of Moldova
 
Relații cu cetățeanul
Parliamentary sittings > Plenary Sittings
Plenary Sittings

Şedinţa plenară din 18.02.2015

2/18/2015 2:00 PM

Legislature:  Legislatura XX (12/28/2014 - 3/20/2019)

Session:  Legislatura XX (12/28/2014 - 3/20/2019)

Declarations
Name, Surname Subject Video, Audio, Text
Voronin Vladimir

ONORATĂ ASISTENŢĂ,

În faţa noastră, în faţa tuturor deputaţilor aleşi în organul legislativ suprem al ţării, stă o sarcină constituţională. Trebuie să finalizăm crearea tuturor structurilor în stat, care nu funcţionează din iulie 2014.

Pe de o parte, nu-i nimic nou. Această procedură are loc o dată în patru ani. Pe de altă parte, astăzi această necesitate este ca niciodată de acută, dictată de situaţia complicată în care se află ţara noastră.

Experienţa mea îmi permite să constat că situaţia este mult mai gravă decît în trecut, inclusiv în 2001, cînd am fost nevoiţi să începem totul de la zero.

Experienţa altor ţări ne demonstrează că pentru depăşirea crizei trebuie să aplicăm urgent măsuri extraordinare. Depăşirea crizei este imposibilă fără consolidarea întregii clase politice, indiferent de coloratura politică. 

Noi toţi, 101 de deputaţi reprezentăm poporul Moldovei. Şi nimeni dintre noi nu poate numi alegătorul care concret ne-a votat. Dar toţi aceşti alegători sînt cetăţeni ai Republicii Moldova şi aşteaptă de la noi viaţă normală, aşteaptă dreptate. 

Putem adopta cel mai performant program de guvernare. Dar realizarea lui va depinde de mai mulţi factori. În primul rînd, de profesionalismul fiecărui ministru. 

În al doilea rînd, controlul parlamentar trebuie să fie unul real. Deputaţii trebuie să acorde asistență Guvernului în acțiunile îndreptate spre depășirea crizei.

Aş vrea să subliniez o teză vitală pentru Moldova: importante, foarte importante sînt relaţiile cu Uniunea Europeană, cu CSI şi, în special, cu Federaţia Rusă. Și noul Guvern trebuie să vină cu măsuri concrete pentru a dezvolta aceste parteneriate.

În același timp, noi toţi, întregul Parlament şi Guvernul trebuie să propunem şi să realizăm soluţii concrete pentru dezvoltarea ţării. Să nu aşteptăm soluţii din afară, să depăşim criza cu forţele proprii, să întoarcem cetăţenii noştri acasă. Într-un cuvînt să promovăm o politică pro – moldovenească. Sînt convins că aceasta va consolida societatea.

Altfel spus, noi, toţi cei 101 de deputaţi ai Legislativului actual, după ce am promis, în campania electorală, doar zile „fericite”, sîntem obligaţi să căutăm şi să găsim soluţii pentru rezolvarea problemei principale – asigurarea condiţiilor normale de viaţă pentru toţi cetăţenii ţării noastre. Inclusiv prin desemnarea unui Guvern adecvat situaţiei excepţionale în care ne-am pomenit.

Vă reamintesc că fostul Cabinet de Miniştri, începînd cu anul 2009, nu a fost capabil să facă faţă acestor sarcini şi Moldova a ajuns într-o stare de criză de sistem. Repet pentru cei care se fac a nu înţelege: anume din această cauză Fracţiunea PCRM nu a susţinut fosta conducere a Guvernului. Subliniez, a fost o notă de apreciere a calităţii activităţii Guvernului. Nimic mai mult.

Sper că noi toţi conştientizăm că nu mai este timp pentru confruntări opozante. A venit timpul deciziilor clare, corecte şi dinamice, menite să schimbe în bine starea de lucruri.

Repet, astăzi fiecare sector al economiei moldoveneşti, societatea în întregime aşteaptă de la Parlament decizii rapide, coordonate cu Guvernul. Nu mai avem timp să aşteptăm – se vor rezolva sau nu de la sine problemele din sectorului bancar sau cele din sectorul financiar, cele din comerţul extern sau problemele agricultorilor. 

Sîntem obligaţi să ne implicăm cardinal în asigurarea spitalelor cu medicamente, bolnavii nu mai pot aştepta pînă se va trezi conştiinţa la vechiul sau noul Guvern. 
Trebuie să-ai ajutăm pe pensionari, pe veterani, pe toţi cetăţenii cu dezabilități să supravieţuiască în situaţia în care preţurile şi tarifele cresc permanent.

Noi toţi, întregul Parlament, sîntem obligaţi să-i liniştim pe oameni, să ne demonstrăm voinţa de a păstra şi a întări pacea şi liniştea socială în Moldova. 

Fracţiunea noastră speră că desemnarea în fruntea Guvernului a unui candidat cu experienţă în unificarea eforturilor colectivelor mari pentru realizarea sarcinilor prioritare, poate avea un impact pozitiv asupra activității Guvernului, chiar dacă componenţa personală al acestuia lasă mult de dorit, fiind afectată de conflicte de interese. Chiar dacă faţă de anumiţi candidaţi noi avem pretenţii concrete. 

Iată aici şi se va regăsi obiectul activităţii noastre. Opoziţia, în persoana Fracţiunii PCRM, va fi extrem de exigentă faţă de membrii Guvernului activitatea cărora, în opinia noastră, nu va asigura pe deplin soluţionarea problemelor cu care se confruntă ţara noastră. Noi nu cerem ministere și funcții, noi cerem ordine, stabilitate, bunăstare pentru oameni.

Dacă analizăm toatele mesajele, se pare că toate fracţiunile au ajuns la un consens în aprecierea situaţiei create. Este absolut logic ca Parlamentul să finalizeze prin consens desemnarea noului Guvern. De aici să începem, în sfîrşit, să soluţionăm problemele societății.

Fracţiunea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova va acorda vot de încredere Guvernului în frunte cu domnul Chiril Gaburici. De asemenea, noi vom susţine Guvernul, planurile şi acţiunile lui îndreptate spre schimbarea în bine a stării de lucruri în ţară. Și, totodată, noi vom efectua un control parlamentar dur al activităţii Guvernului.

Vă mulţumesc pentru atenţie.

 

Video, Audio, Text Lista si CV-uri candidatilor la functia de membru al GuvernuluiLista si CV-uri candidatilor la functia de membru al Guvernului
SUPLIMENT LA ORDINEA DE ZI SUPLIMENT LA ORDINEA DE ZI
ORDINEA DE ZIORDINEA DE ZI
PROGRAMUL DE ACTIVITATE AL GUVERNULUI REPUBLICII MOLDOVA 2015-2018PROGRAMUL DE ACTIVITATE AL GUVERNULUI REPUBLICII MOLDOVA 2015-2018
ПРОГРАММА ДЕЯТЕЛЬНОСТИ ПРАВИТЕЛЬСТВА РЕСПУБЛИКИ МОЛДОВА НА 2015-2018 ГОДЫ ПРОГРАММА ДЕЯТЕЛЬНОСТИ ПРАВИТЕЛЬСТВА РЕСПУБЛИКИ МОЛДОВА НА 2015-2018 ГОДЫ
Scrisoarea nr.227Scrisoarea nr.227
STENOGRAMASTENOGRAMA
Declarations
Discursul Președintelui Parlamentului Igor Grosu, la încheierea sesiunii de toamnă a Parlamentului de Legislatura a XI-a
Discursul Președintelui Parlamentului Igor Grosu, la încheierea sesiunii de toamnă a Parlamentului de Legislatura a XI-a
Agenda
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe