Visites et informations
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova


La version française du site a été réalisée grâce à l'appui du Programme NORIA de l'Assemblée parlementaire de la Francophonie

 
Accréditation des journalistes au Parlement

 
Observator European

Integritatea este Libertate

 
Parlementarisme en République de Moldavie
 
 
 
 
 
 
Informations publiques
 
Sessions parlementaires > Sessions plénières
Sedinte plenare

Şedinţa plenară din 10.05.2012

10/05/2012 10:00

Legislatura FR:  Legislatura XIX (28/12/2010 - 27/12/2014)

Session FR:  toamna-iarna 2011 (01/09/2011 - 30/11/2014)

Subiecte Agenda FR
  Subiectul FR P.L. FR Video, Audio, Text FR
1. 2810 Proiectul legii pentru modificarea şi completarea unor acte legislative (Legea cu privire la comerţul interior – art.2, 3, 5, ş.a.; Codul contravenţional – art.273)
2. 382 Proiectul legii cu privire la stabilirea principiilor și cerințelor generale ale legislației privind siguranța alimentelor
3. 243 Proiectul legii pentru modificarea și completarea Legii nr.134-XVI din 13.06.2008 cu privire la Serviciul de Protecție și Pază de Stat (art.6, 8, 18, ș.a.)
4. 891 Proiectul hotărîrii cu privire la Raportul anual al Consiliului Coordonator al Audiovizualului al Republicii Moldova pentru anul 2011
5. 321 Proiectul de hotărîre privind numirea în funcţiile de vicepreşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, preşedinte al Colegiului penal al Curţii Supreme de Justiţie
6. 2571 Proiectul de hotărîre privind numirea în funcţia de vicepreşedinte al Colegiului civil şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie
7. 422 Proiectul legii pentru completarea Legii cu privire la procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova (art.2)
8. 1069 Proiectul de hotărîre cu privire la aprobarea Declaraţiei privind principiile politice de restabilire a unităţii civice şi soluţionarea paşnică
Declaratii FR
Nume Prenume FR Subiectul FR Video, Audio, Text FR
Butmalai Ion

Domnule Președinte al Parlamentului,

Onorat Parlament,
Stimați deputați,
Cunoașteți cu toții că mare a fost mila Domnului și noi, în sfîrșit, la 16 martie 2012, am ales Președintele Țării.
Însă, la momentul actual, noi avem o restanță foarte mare, nu am depășit criza economică. Cea politică a fost depășită nițel, însă cea economică nu este depășită.
Cunoaștem cu toții că corupția, criminalitatea și sărăcia în Republica Moldova este necesar, la momentul actual, de a o stîrpi și cît mai urgent.
În ultima vreme, s-a creat o impresie că trăim într-un serial criminal, în care apar fără sfîrșit noi și noi episoade.
O întrebare: am scăpat noi oare de sub control situația criminogenă din țară sau este un scenariu de ponegrire a actualei guvernări?
Totuși la această întrebare voi răspunde eu și vreau să vă spun, cu certitudine, că este un scenariu bine regizat și foarte organizat.
Din aceste considerente, se solicită, în plenul Parlamentului Republicii Moldova, săptămîna viitoare să fie prezenți și să ne răspundă conducerea de vîrf a Ministerului Afacerilor Interne, a Procuraturii Generale, a Serviciului de Informare și Securitate, inclusiv, conducerea de vîrf a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției, în legătură cu aceea că acești conducători ai instituțiilor respective enumerate au fost investiți în funcție de către actualul Parlament de legislatura a XIX-a.
Cu părere de rău, din cauza măsurilor neadecvate întreprinse de conducerea acestor instituții, în asemenea situații în societate se strecoară panica.
Instituțiile media promovează scenarii, unul mai groaznic decît altul. Societatea, la momentul actual, este demoralizată.
Mai grav este faptul că colaboratorii organelor de drept, care în mod direct luptă cu criminalitatea, își pun zilnic viața în pericol și își îndeplinesc onest obligațiile de serviciu, devin și ei demoralizați din cauza inacțiunii sau acțiunilor greșite al conducătorilor.
Cum cunoaștem cu toții, acele 4 puteri în stat: executivă, legislativă, de justiție și a patra putere în stat, mass-media, este obligată ca cetățeanul să cunoască bine tot ce se face în această țară.
În acest context, trebuie întreprinse măsuri urgente pentru a calma spiritele în țară, dar și pentru a curma ultimele rămășițe ale organizațiilor criminale și a readuce la minimum statisticile criminogene, ceea ce-și dorește fiecare cetățean, în baza Legii Supreme, în baza Constituției Republicii Moldova.
Astfel, pentru a da dovadă de curaj, patriotism și profesionalism, la ședința în plen din următoarea săptămînă conducătorii instituțiilor nominalizate, nu în ultimul timp, de nenumărate ori a fost menționat de mine personal, solicităm ca să prezinte în fața deputaților și a întregii societăți un raport privind situația criminogenă reală, măsurile întreprinse pentru atragerea la răspundere a vinovaților și, nu în ultimul timp, în aceste crime odioase, dar și pentru a prezenta un plan de activități în vederea combaterii fenomenului criminalității.
Știm cu toții că criminalitatea, ca fenomen, în orice perioadă a influențat foarte negativ asupra cetățeanului care este victima din toate perioadele, inclusiv, indiferent este persoană fizică sau juridică, ceea ce în multe cazuri cetățeanul, ca parte vătămată, este lipsit de proprietate și, nu în ultimul timp, este uneori în cazurile grave și omorît.
Noi, deputații, aleșii poporului, avem menirea și sîntem obligați ca cetățenii, alegătorii noștri, fără a vă convinge, vă aduc la cunoștință că sîntem obligați în Forumul legislativ suprem de a adopta legi bune pentru cetățeni, pentru neam și țară.
Să promovăm interesul național, nu interesele personale și nu, în ultimul timp, interesele de clanuri.
Domnilor deputați,
Onorat Parlament,
Domnule Președinte,
A venit timpul ca noi, aleșii poporului, s-o terminăm cu nănășismul, cumătrismul și nepotismul și să spunem lucrurilor pe nume. Nu mă voi referi, la acest moment, la activitatea Parlamentului, însă eu, personal, constat că activitatea Parlamentului, la momentul actual, lasă de dorit.
Domnilor deputați,
Onorat Parlament,
Personal, vă chem la calm, la rațiune și, zi de zi, activitatea să fie mai prodigioasă și de succes, ceea ce noi cu toții am promis cetățenilor în nenumăratele campanii electorale care au fost în anii precedenți.
Vă mulțumesc și vă doresc succes!
Video, Audio, Text FR SUPLIMENT LA ORDINEA  DE  ZISUPLIMENT LA ORDINEA DE ZI
ORDINEA DE  ZIORDINEA DE ZI
STENOGRAMASTENOGRAMA
Déclarations
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la deschiderea sesiunii de primăvară 2024 a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la deschiderea sesiunii de primăvară 2024 a Parlamentului
Derniers actes législatifs adoptés
 

Adresa
Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 105
MD-2073, Chișinău
Republica Moldova

Date de contact:
Direcţia petiţii şi audienţe
tel: 022-820-270
Direcția servicii generale
tel: 022-820-130

info@parlament.md

 old.Parlament.md

 

   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe