Visites et informations
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova


La version française du site a été réalisée grâce à l'appui du Programme NORIA de l'Assemblée parlementaire de la Francophonie

Accréditation des journalistes au Parlement

Observator European

Integritatea este Libertate

Parlementarisme en République de Moldavie
 
 
 
 
 
Informations publiques
 
Sessions parlementaires > Sessions plénières
Sedinte plenare

Şedinţa plenară din 15.12.2011 (continuarea şedinţei Parlamentului din 9.12.2011)

15/12/2011 10:00

Legislatura FR:  Legislatura XIX (28/12/2010 - 27/12/2014)

Session FR:  toamna-iarna 2011 (01/09/2011 - 30/11/2014)

Subiecte Agenda FR
  Subiectul FR P.L. FR Video, Audio, Text FR
1. 2248 Proiectul legii pentru modificarea şi completarea unor acte legislative (Legea cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi – art.7'1, 10; Legea taxei de stat – art.6; ş.a.)
2. Întrebări
3. Aprobarea proiectului ordinii de zi a şedinţelor în plen ale Parlamentului din 15 - 23 decembrie 2012
Intrebari/Interpelari FR
Obiectul sesizarii FR Prezentarea unei informaţii referitor la dreptul postului de radio „Radio Chişinău” de a folosi numele „Chişinău”
Organul/Institutia FR Consiliul Coordonator al Audiovizualului
Nume Prenume FR Petkov Alexandr
Mod de raspuns FR In scris FR
Response term 22.12.2011
Video, Audio, Text FR Question:

 Domnul Alexandr PETKOVFracţiunea PCRM:

Noi am primit scrisoare din partea... sau demers oficial din partea şefului Fracţiunii PCRM din CMC Boris Golovin, prin care se contestă dreptul unui post de radio „Radio-Chişinău” asupra purtării acestui nume „Chişinău” pentru că, dreptul exclusiv de posesor al simbolicii locale şi denumirii oficiale sau istorice a municipiului Chişinău deţine Consiliul Municipal Chişinău şi decizia Consiliului de a da acest drept acestui post de radio nu a fost.

Noi am încercat să rezolvăm această problemă în cadrul şedinţei comisiei de profil însă, din cauza colegilor din PD, PLDM şi Pl, nu s-a reuşit.

Noi cerem convocarea Preşedintelui CCA în şedinţa Parlamentului ca să ne explice în baza la ce emite acest post de radio în Chişinău cu această denumire  „Radio-Chişinău” .

Mulţumim.

 


Answer:

 Consiliul Coordonator al Audiovizualului

 

Domnul Marian Pocaznoi – președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului:

Stimate domnule Președinte,

Onorat Parlament,

La solicitarea, din 15 decembrie curent, a domnului Petkov Alexandr de a mă convoca în ședința Parlamentului pentru a explica în baza căror acte legislative emite postul de radio Chișinău, utilizînd această denumire. Vă comunic următoarele. La 11 noiembrie curent, prin decizia Consiliului Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova nr.159, ca urmare a examinării cererii Întreprinderii „Pajura Albă” SRL, cu majoritatea de voturi a membrilor CCA au fost reperfectare condițiile la licența de emisie, obținută prin concurs la 7 mai 2008 și anume modificarea denumirii postului de radio „Radio 10” în „Radio Chișinău.”

Ulterior, la 8 decembrie curent, președintele Fracțiunii PCRM din Consiliul municipal Chișinău s-a adresat Consiliului Coordonator al Audiovizualului cu solicitarea de a anula această decizie, pe motiv că a fost încălcat Regulamentul primăriei municipiului Chișinău.

În rezultatul examinării sesizării respective, în cadrul ședinței publice, din  27 decembrie curent, atît membrii CCA, cît și Serviciul juridic al Consiliului Coordonator al Audiovizualului au constatat că la modificarea denumirii postului de radio Chișinău nu a fost încălcat Codul audiovizualului și nici o altă lege în vigoare.

Astfel, drept urmare, sesizarea a fost respinsă ca fiind nefondată și neîntemeiată cu votul a 7 membri CCA  din cei 8 prezenți la ședință.

Prin urmare, în conformitate cu cele expuse mai sus, decizia CCA de a modifica denumirea postului de „Radio 10” în „Radio Chișinău” a fost una perfect legală.

Vă mulțumesc.

Domnul  Marian Lupu:

Microfonul nr.3.

Domnul  Alexandr Petkov – Fracțiunea PCRM: 

Mulțumesc, domnule Președinte.

Domnule Pocaznoi,

În primul rînd, vreau să vă atenționez că cam greu ajungeți pînă la Parlament. Și pentru o instituție, aflată sub controlul parlamentar, este un moft. Asta este unu.

Doi. Regulamentul, care ați spus, nu este Regulamentul Primăriei, deci este o decizie a consiliului municipal. Cred că asta ar trebui să cunoașteți înainte de a veni în Parlament.

Trei. Vreau să vă citesc punctul 1 din acest Regulament, adoptat printr-o decizie a consiliului municipal Chișinău, dreptul exclusiv de posesor al simbolicii locale și denumirii oficiale sau istorice a municipiului Chișinău îl deține Consiliul municipal Chișinău.

Spuneți-mi, vă rog, atunci cînd juriștii dumneavoastră și CCA, condus de către dumneavoastră, s-a condus de aceasta, nu știu, decizie foarte bună, în opinia dumneavoastră, și foarte corectă, ați consultat cumva Consiliul municipal Chișinău și legislația în general?

Domnul  Marian Pocaznoi:

Am consultat întreaga legislație în vigoare. Cu atăt mai mult, că Legea privind înregistrarea întreprinderilor prevede doar în cazul denumirii persoanei juridice. În situația de față persoana juridică se numește „Pajura Albă” SRL. O altă prevedere din Codul audiovizualului și o altă legislație nu prevede că CCA ar trebui să solicite alte documente pentru a elibera o licență de emisie.

Domnul  Alexandr Petkov:

Păi, astăzi o instituție a audiovizualului, care este aflată sub jurisdicția Republicii Moldova, poartă denumirea “Radio Chișinău.”

Domnul  Marian Pocaznoi:

Aveți perfectă dreptate. Este o relație dintre Consiliul municipal Chișinău și un agent economic. Și CCA, în situația de față, nu are nici o atribuție, potrivit Codului audiovizualului.

Domnul  Alexandr Petkov:

Păi, eu n-aș fi categoric în locul dumneavoastră acum că nu are nici o atribuție, aveți foarte mare atribuție. Spuneți-mi, vă rog, în zilele următoare, dacă vine vreun post de televiziune cu solicitarea să fie numit ”TV Chișinău”, va fi aprobată sau nu?

Domnul  Marian Pocaznoi:

Sigur.

Domnul  Alexandr Petkov:

Mulțumesc mult.

Domnul  Marian Pocaznoi:

Cu plăcere.

Domnul  Marian Lupu:

Domnule președinte CCA,

Vă mulțumesc.

Sunteți liber.

Domnul  Marian Pocaznoi:

Vă mulțumesc.

 

Response Sitting

Obiectul sesizarii FR Prezentarea unei informaţii referitor la accidentul în care a fost împlicat autoturismul Primarului General dl Dorin Chirtoacă
Organul/Institutia FR Ministerul Afacerilor Interne
Nume Prenume FR Ceban Ion
Mod de raspuns FR In scris FR
Response term 22.12.2011
Video, Audio, Text FR Question:

 Domnul Ion Ceban – Fracţiunea PCRM:

Solicităm prezenţa pentru următoarea şedinţă a domnului Ministru al  Afacerilor Interne.

Recent, am avut în Chişinău un accident foarte grav soldat cu decesul unei persoane, un accident rutier în care a fost implicat autoturismul personal al idilului capitalei.

Pînă astăzi este foarte confuză această informaţie şi vrem să ştim totuşi, cine era la volan, în ce fel de circumstanţe a avut loc accidentul şi de ce aşa tîrziu s-a anunţat acest lucru şi ştim că, nu este primul accident în care sînt implicate maşinile de serviciu, maşina personală a domnului Primar General. Vrem să aflăm detalii în acest sens.

Vă mulţumesc mult.


Answer:

 Ministerul Afacerilor Interne

      Domnul  Iurie Cheptănaru – viceministru al afacerilor interne:

Domnule Președinte al Parlamentului,

Domnilor deputați,

Domnule deputat Ion Ceban, Fracțiunea Partidului Comuniștilor,

Vă aduc la cunoștință privitor la accidentul rutier care a avut loc pe data de 11 decembrie 2011. La ora 17.10 în unitatea de gardă a Secției Poliției Rutiere a Comisariatului General de Poliție a venit o informație telefonică de pe un număr de telefon mobil despre săvîrșirea unui accident rutier tamponare de pieton, soldat cu decesul pietonului pe strada Albișoara 80/2, municipiul Chișinău.

Grupul operativ al Secției Poliției Rutiere s-a deplasat la fața locului la ora 17.15. La fața locului se afla pe carosabil, strada Albișoara direcițe spre strada Mihai Viteazul, cadavrul unui bărbat, care a fost identificat prin actele găsite asupra lui ca Guzun Gheorghe Afoni, 1950, domiciliat orășelul Criuleni.

La o distanță de 28,2 metri de la cadavru, spre strada Mihai Viteazu, se afla pe carosabil automobilul de model ”Opel Astra”, numărul de înmatriculare Chișinău JI 442, la care era deteriorată capota motorului și spart parbrizul. În afara automobilului se afla șoferul Coțonoga Serghei, 1987, domiciliat în municipiul Chișinău, acesta a recunoscut că el a  condus automobilul și a comis tamponarea pietonului.

Verificînd actele cetățeanului Sergiu Coțonoga, am constatat că automobilul cu pricină aparține cetățeanului Dorin Chirtoacă. La cerința colaboratorilor de poliție de a prezenta actele necesare, cetățeanul Sergiu Coțonoga a prezenta permisul de conducere, pașaportul tehnic, polița de asigurare și revizia tehnică. Faptul că Coțonoga Serghei a fost la volanul automobilului se confirmă prin aceea că degetele mîinii erau tăiate de la parbrizul spart, fiind însîngerate, iar hainele erau îmbibate cu sticle mărunte. Pe bancheta din dreapta față a pasagerului erau multiple cioburi de sticlă, fapt ce confirmă că pasager pe această banchetă nu era.

Întreprinzînd măsurile de stabilire a  martorilor oculari au fost stabilite două persoane, care ulterior au fost anchetate. Ulterior, a fost examinat locul accidentului rutier, întocmită schema, făcute fotografiile și filmări, cadavrul a fost transportat la morgă, iar vehiculul a fost reținut la parcarea specială.

Șoferul Coțonoga a fost îndreptat la examinarea narcologică, unde, fiind testat, a fost stabilit că este treaz. După ce acesta a depus mărturii. Este de menționat faptul că pietonul traversa strada în loc neregulamentar. Totodată a fost stabilit că numărul de telefon, pe care a fost înștiințată unitatea de gardă a Secției Poliției Rutiere, aparține cetățeanului Coțonoga Serghei.

La 12 decembrie 2011, de către Secția urmărire penală a Comisariatului de Poliție municipiul Chișinău a fost pornită cauza penală în baza articolului 264, alineatul (3), litera b) Cod penal, adică încălcarea regulilor de exploatare a mijloacelor de transport, securitatea circulației rutiere de către conducătorul mijlocului de transport, care a cauzat, din imprudență, decesul persoanei. Urmărirea penală este efectuată de ofițerul urmăririi penale a Secției urmărire penală a Comisariatului General de Poliție.

La 16 decembrie 2011, cetățeanul Coțonoga Serghei a fost recunoscut și audiat în calitate de bănuit. A fost numită expertiza medico-legală a cadavrului numită expertiza autotehnică.

La momentul de față se petrec acțiuni de urmărire penală pentru stabilirea tuturor circumstanțelor comiterii acestui accident și primirea unei hotărîri în conformitate cu legislația în vigoare.

Ceea ce ține de a doua parte a întrebării. Conform bazei operative de date a Direcției Poliției Rutiere, automobilul ”Opel Astra” cu număr de înmatriculare Chișinău GC 442, pe parcursul ultimului an, nu fost implicat în accidente rutiere sau comiterea contravențiilor în domeniul  circulației rutiere.

Cu referință la implicarea cetățeanului Chitroacă în accidente rutiere. Conform datelor Direcției Poliției Rutiere, la 10 ianuarie 2008, la intersecția străzilor București-Vlaicu Pîrcălab din municipiul Chișinău automobilul Toyota cu număr de înmatriculare CLI 162, condus de ultimul, a tamponat două automobile ”Mercedes” 310 și ”Toyota”. Pentru comiterea accidentului menționat cetățeanul Chirtoacă Dorin a fost sancționat contravențional cu amendă. 

Domnul  Marian Lupu:

Microfonul nr.3.

Dacă aveți un comentariu ceva, potrivit Regulamentului.

Domnul  Ion Ceban:

Domnule ministru,

Eu am vrut să vă întreb, pentru că foarte multă lume în oraș spune, că, totuși, au existat și alți martori care confirmă inversul că edilul capitalei s-a aflat la volanul automobilului. Dumneavoastră ați investigat, în ce circumstanțe, unde se afla edilul capitalei la acea oră în acea zi? Și cum de a ajuns pe mîna nu înțeleg cui mașina personală a domnului Chirtoacă? Și în ce circumstanțe?

Domnul Iurie Cheptănaru:

În primul rînd, eu v-am dat toate datele din dosarul penal, care se investighează la moment. Apartenența sau participarea cetățeanului Chirtoacă Dorin este exclusă.

Domnul  Ion Ceban:

Bine. Da puteți să ne comunicați și nouă, unde s-a aflat acest cetățean în acea perioadă? Și de ce mașina lui a fost la altcineva?

Domnul Iurie Cheptănaru:

La momentul de față noi sau urmărirea penală nu are careva întrebări față de Chirtoacă Dorin. Dumnealui poate să aibă careva întrebări, pentru că dumnealui a dat cuiva automobilul și este în stare, cum ați auzit.

Domnul  Ion Ceban:

Domnule ministru,

Dacă există suspiciuni că ar fi putut să se afle la volan dumnealui, cred că ar fi foarte bine să-l întrebați și pe dumnealui unde s-a aflat.

Domnul Iurie Cheptănaru:

La viziunea urmăriri penale, dacă o să socotit necesar, va fi invitat.

Domnul  Ion Ceban:

Domnule ministru,

Eu de ce vă întreb acest lucru, pentru că informația operativă a survenit peste aproape 18 ore de la accidentul în cauză. N-am aflat nimic despre martorii care au fost la fața locului. Este ora 17.10, se zice că sînt martori care au declarat cu totul alte lucruri, că, totuși, altcineva se afla la volanul automobilului. Deci atîta incertitudine și cred că ar fi bine să facem o claritate în acest sens, pentru că nu este normal ca …

Domnul Iurie Cheptănaru:

E înțeleasă întrebarea.

Domnule deputat,

Martorii care au fost identificați erau la fața locului. Unul mergea în urma acestui transport, dar altul se plimba cu cîinile acolo, dumnealor sînt anchetați și dumnealor au dat depozițiile respective.

Domnul  Ion Ceban:

Bine. Eu nu cred că am obținut răspuns suficient în acest sens, dar …

Domnule Lupan,

Eu nu cu dumneavoastră vorbesc. Eu vorbeam cu domnul ministru. Așa că dacă aveți de comentat ceva, comentați la microfon.

Bine, domnule ministru,

Vă mulțumesc mult.

 

Response Sitting

Obiectul sesizarii FR Prezentarea informaţiei referitoare la lista teatrelor care urmează să fie privatizate
Organul/Institutia FR Ministerul Culturii
Nume Prenume FR Apolschii Raisa
Mod de raspuns FR In scris FR
Response term 22.12.2011
Video, Audio, Text FR Question:

 Domnul Ghenadie Ciobanu – Fracţiunea PLDM:

În ultimul timp unii membri a Comisiei pentru cultură au fost sesizaţi în vederea existenţei unei liste de teatre care vor fi supuse la Ministerul Culturii, există o listă de teatre care vor fi supuse privatizării în timpul apropiat. Îată pentru a exlude tot tipul de bănuieli, pentru a avea o informaţie veridică, tot tipul de presupuneri eu vreau să solicit să invităm ministrul culturii să ne dea un răspuns de la tribuna Parlamentului joia viitoare.

Mulţumesc.


Answer:

 

Response Sitting
Video, Audio, Text FR STENOGRAMASTENOGRAMA
Déclarations
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la deschiderea sesiunii de primăvară 2024 a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la deschiderea sesiunii de primăvară 2024 a Parlamentului
Derniers actes législatifs adoptés
 

Adresa
Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 105
MD-2073, Chișinău
Republica Moldova

Date de contact:
Direcţia petiţii şi audienţe
tel: 022-820-270
Direcția servicii generale
tel: 022-820-130

info@parlament.md

 old.Parlament.md

 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe