Vizite și informare
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

 
 
 
 
 
Relații cu cetățeanul
 
Sesiuni Parlamentare > Şedinţe plenare
Şedinţe plenare

Şedinţa plenară din 18.11.2011

18.11.2011 11:00

Legislatura:  Legislatura XIX (28.12.2010 - 27.12.2014)

Sesiunea:  toamna-iarna 2011 (01.09.2011 - 30.11.2014)

Subiecte Agenda
  Subiectul Descrierea Video, Audio, Text
1. 2133 Proiectul legii privind ratificarea Acordului pentru înfiinţarea Academiei Internaţionale Anticorupţie ca organizaţie internaţională
2. 2090 Proiectul legii pentru aderarea Republicii Moldova la Convenţia privind reducerea cazurilor de apatridie
3. 2161 Proiectul legii pentru ratificarea Acordului de implementare între Guvernul Republicii Moldova şi Organizaţia pentru Întreţinere şi Aprovizionare a Alianţei Nord-Atlantice (NAMSO) privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase în RM
4. 1505 Proiectul legii pentru modificarea şi completarea unor acte legislative (Legea privind organizarea judecătorească – Capitolul 8; Codul fiscal – art.52, 83, 103, ş.a.; ş.a.)
5. 2213 Proiectul legii privind importul unui autovehicul
6. 2073 Proiectul legii privind importul unor autovehicule
7. 2410 Proiectul hotărîrii cu privire la aprobarea modelului legitimaţiei de judecător al Curţii Supreme de Justiţie
8. 2396 Proiectul de hotărîre privind eliberarea din funcție a unui judecător al Curții Supreme de Justiție
9. 2527 Proiectul hotărîrii cu privire la desfăşurarea alegerii Preşedintelui Republicii Moldova
10. 2505 Proiectul hotărîrii privind stabilirea datei alegerii repetate a Preşedintelui Republicii Moldova
11. 2080 Proiectul legii pentru interpretarea articolului XV alineatele (1), (2), (3) şi (4) din Legea nr.163 din 22.07.2011 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative
12. 1719 Proiectul legii privind protejarea patrimoniului cultural imaterial
13. 2309 Proiectul legii pentru modificarea şi completarea unor acte legislative (Legea privind statutul alesului local – art.5; Legea privind administraţia publică locală – art.24; ş.a.)
14. 2420 Proiectul hotărîrii privind constituirea Comisie de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor evadării bloggerului Eduard Baghirov
Întrebări/Înterpelări
Obiectul sesizării Referitor la rezultatele anchetei (uciderea a doi tineri din Durleşti pe 1 aprilie 2011)
Organul/Instituţia Procuratura Generală
Nume, Prenume Petkov Alexandr
Mod de răspuns De la tribuna parlamentului
Termen răspuns 24.11.2011
Video, Audio, Text Întrebare:

 

Domnul Alexandr PetkovFracţiunea PCRM:

Mulţumesc.

Domnule Preşedinte,

Pe 28 octombrie, aici în faţa noastră, Procurorul General, fiind acompaniat de subalternul său Bratunov, a asigurat întreg Parlamentul, precum şi întreaga societate, că timp de două săptămîni de zile va fi identificat autorul crimei odioase de la Durleşti.

Dacă cumva cineva a uitat, reamintesc, este vorba de uciderea cu cruzime a doi tineri de 15 ani, nevinovaţi, la 1 aprilie. Sîntem în data de 18 noiembrie. De pe data de 28 octombrie au trecut mai multe săptămîni. Nu avem nici un rezultat al anchetei.

Cerem convocarea de urgenţă a Procurorului General, în faţa Parlamentului să ne explice ce se întîmpă cu aceste rezultate şi să ne prezinte rezultatele acestei anchete, de urgenţă.

Mersi.

 


Răspuns:

 

Sedinţa răspuns
Declaraţii
Nume, Prenume Subiectul Video, Audio, Text
Godea Mihai

Stimați colegi,

Doamnă Președinte,

Constatăm cu îngrijorare criza politică profundă, scăderea dramatică a încrederii cetățenilor în instituțiile fundamentale ale statului și actuala clasă politică.

În Republica Moldova este întrerupt dialogul real cu cetățenii, este pierdut potențialul reformator, societatea a devenit ostaticul unui sistem politic defect și corupt aservit grupurilor de interes, care tind să-și păstreze pozițiile de putere.

Reformele promise de atîtea ori au rămas doar declarații. Situația oamenilor este marcată de sărăcie, neîncredere și deznădejde, tot mai mulți oameni nu văd viitorul lor în Republica Moldova.

Țara noastră rămîne dezbinată teritorial, forțele politice de pînă acum nu au reușit să construiască o societate integră, orientată spre făurire, iar dezbinarea politică conduce la reapariția elementelor dezbinării sociale și etnice.

În urma dezbaterilor comune și a consultărilor cu cetățenii din toată țara am constatat necesitatea manifestării unei noi forțe politice necompromise care să asigure reformarea reală a societății prin competiție politică democratică, prin consultări transparente, prin activitate eficientă în Parlament și în toate instituțiile administrației publice centrale și locale.

Partidul Acțiunea Democratică este acea forță politică responsabilă, care oferă șanse și posibilități pentru modernizarea și dezvoltarea Republicii Moldova, o forță politică care se dedică țării și va servi cetățeanul. Ne-am constituit în calitate de partid reformator, european, proactiv, care urmărește aducerea la guvernare a unei clase politice oneste, eficiente, tolerante și deschise spre dialog.

Toate eforturile noastre vor fi îndreptate pentru ca Republica Moldova să devină, cu adevărat, o țară europeană de succes, cu justiție independentă și eficientă, cu libertăți și drepturi garantate și protejate, cu oameni prosperi și încrezători în viitorul lor, al copiilor și al țării.

Sîntem deschiși pentru toți acei care împărtășesc viziunile, principiile și aspirațiile noastre, ne mobilizăm pentru ca fiecare zi să aducă cetățenilor noștri speranțe realizate. Pentru că fiecare zi contează.

Vă mulțumesc pentru atenție.

 

Video, Audio, Text SUPLIMENT LA ORDINEA  DE  ZISUPLIMENT LA ORDINEA DE ZI
ORDINEA DE ZI ORDINEA DE ZI
STENOGRAMASTENOGRAMA
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la deschiderea sesiunii de primăvară 2024 a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la deschiderea sesiunii de primăvară 2024 a Parlamentului
Ultimele acte legislative adoptate
 

Adresa
Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 105
MD-2073, Chișinău
Republica Moldova

Date de contact:
Direcţia petiţii şi audienţe
tel: 022-820-270
Direcția servicii generale
tel: 022-820-130

info@parlament.md

 old.Parlament.md

 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"