Visites et informations
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova


La version française du site a été réalisée grâce à l'appui du Programme NORIA de l'Assemblée parlementaire de la Francophonie

 
Accréditation des journalistes au Parlement

 
Observator European

Integritatea este Libertate

 
Parlementarisme en République de Moldavie
 
 
 
 
 
 
Informations publiques
 
Sessions parlementaires > Sessions plénières
Sedinte plenare

Şedinţa plenară din 09.07.2015

09/07/2015 10:00

Legislatura FR:  Legislatura XX (28/12/2014 - 20/03/2019)

Session FR:  Legislatura XX (28/12/2014 - 20/03/2019)

Subiecte Agenda FR
  Subiectul FR P.L. FR Video, Audio, Text FR
1. 537 Proiectul legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei – aart.2, 3, 5, ș.a.; Legea privind reglementarea prin licențiere a activității de întreprinzător – art.8; ș.a.)
2. 246 Proiectul legii privind ratificarea Acordului de finanțare dintre R.Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării Proiectului de îmbunătățire a eficienței sectorului de alimentare centralizată cu energie termică
3. 257 Proiectul legii pentru ratificarea celui de-al treilea Protocol adițional între Guvernul RM și Guvernul României la Acordul dintre Guvernul RM și Guvernul României privind implementarea Programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor...
4. 18 Proiectul legii pentru modificarea și completarea Legii cu privire la activitatea farmaceutică nr.1456 din 25.05.1993 (art.1, 20)
5. 179 Proiectul legii cu privire la Agentul guvernamental
6. 21 Proiectul legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Legea privind protecția mediului înconjurător – art.16, 22, 23, 28; Legea privind apărarea împotriva incendiilor – art.23; ș.a.)
7. 2 Proiectul legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Legea drumurilor – art.1; Legea privind transportul prin conducte magistrale – art.4; ș.a.)
8. 180 Proiectul legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Legea taxei de stat – art.2, 3; Legea privind protecția desenelor și modelelor industriale – art.3, 4, 5, ș.a.; ș.a.)
9. 140 Proiectul legii privind modificarea Legii privind calitatea în construcții nr.721-XIII din 02.02.1996 (art.21)
10. 261 Proiectul legii pentru ratificarea Protocolului despre aplicarea Acordului privind zona de comerţ liber din 18 octombrie 2011 între Părţile acestuia şi Republica Uzbekistan
11. 262 Proiectul legii privind ratificarea Acordului de finanţare adiţională dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare în (Credit nr. 5637 –MD)
12. 241 Proiectul legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 264-XVI din 11 decembrie 2008 privind autorizarea şi plata interpreţilor şi traducătorilor antrenaţi de Consiliul Superior al Magistraturii, de Ministerul Justiţiei, de organele procuraturii, ...
Declaratii FR
Nume Prenume FR Subiectul FR Video, Audio, Text FR
Batrîncea Vlad

Și aceasta, probabil, o să fie și la adresarea, la întrebarea mea către Ministerul Afacerilor Interne, către Procuratura Generală și către SIS.

Probabil că această declarație o să fie de folos.

Stimați colegi,

La data de 5 iulie în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău adepții ideii de lichidare a statalității moldovenești și-au organizat o acțiune supranumită, așa-numită „Marea Adunare Națională”, la care au adoptat o rezoluție în care se afirmă că „Proiectul Republica Moldova” a eșuat.

Unioniștii au demonstrat din nou scopul adevărat al acțiunilor sale – lichidarea statului Republica Moldova.

Și unii din organizatorii acțiunii au fost platforma național-revanșistă Acțiunea 2012, creată în anul 2011, cu sprijinul Guvernului României.

La miting au fost folosite activ drapele și simboluri ale statului vecin.

Astfel, este evidentă imixtiunea României, statului vecin în afacerile interne ale Moldovei.

Autoritățile moldovenești nu au avut nici o reacție la faptul că în centrul capitalei un grup de cetățeni ai țării vecine, inclusiv oameni cu demnitate, inclusiv oficiali și reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale, inclusiv cu caracter extremist, naționalist și neonazist au cerut în mod deschis lichidarea Republicii Moldova.

 

Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul de Informații și Securitate, știind despre provocările iminente, nu au întreprins nici o acțiune pentru a le preveni. 

 

Ambasadorul României nu a fost chemat pentru a da explicații, nu a fost înaintată măcar o notă de protest.

Ideologia unionistă este sprijinită tacit și de către partidele politice de guvernare și sateliții acestora.

Despre acțiunea planificată s-a relatat la postul de televiziune public „Moldova-1” și la posturile TV particulare, controlate de oligarhi și partidele politice.

Declarații unioniste putem auzi și din partea președintelui Academiei de Științe a Moldovei, domnului Gheorghe Duca. Declarații cu caracter unionist sînt postate pe pagina oficială a Academiei de Științe a Moldovei. Propaganda unirii are loc în mod deschis în școlile și universitățile din Moldova.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova constată că clasa politică din România se pronunță deja deschis și tranșant pentru lichidarea Moldovei ca stat independent și suveran. Acest lucru este confirmat de multiplele programe de stat, care prevăd promovarea unionismului pe teritoriul Moldovei.

Recent fostul Președinte al României Traian Băsescu a declarat din nou despre ireversibilitatea aderării Moldovei la România.

Totodată, acțiunile unioniștilor sînt deschis sprijinite și finanțate de actuala conducere a țării, care pregătește același proiect.

În prezent, pentru cei de la guvernare există doar două căi: sau pușcăria, sau unirea cu România.

În speranța de a evita pedeapsa pentru delapidările de miliarde și alte crime împotriva poporului, comise în ultimii ani, ei și-au ales cea de-a doua variantă.

În ultimii cîțiva ani, Partidul Socialiștilor duce o luptă consecventă și activă pentru valorile statalității moldovenești, pentru istoria și cultura țării.

În anul 2011 a fost lansată campania națională „Moldova – moldoveni, moldovenesc”, care include activități de informare, conștientizare și educare, orientate spre promovarea identității moldovenești și apărarea statalității noastre.

În cadrul acestei campanii a fost editat și manualul în două limbi „Istoria Moldovei”, care este distribuit în toate școlile și bibliotecile țării.

Au fost organizate și un șir de mese rotunde, conferințe, dedicate aniversării a 655 de ani ai statului Moldova.

În Parlament socialiștii au înregistrat, acum cîțiva ani, un proiect de lege care prevede scoaterea în afara legii a tuturor organizațiilor și partidelor politice, care se pronunță pentru lichidarea statalității Republicii Moldova.

Noi vom continua să insistăm asupra includerii cît mai urgente a chestiunii respective în ordinea de zi a ședințelor Parlamentului Republicii Moldova.

 

În luna mai anul curent, socialiștii au anunțat lansarea campaniei naționale „Moldova fără unioniști”, în cadrul căreia pe tot teritoriul țării vor fi adunate semnături pentru interzicerea ideologiei unioniste și a partidelor, și mișcărilor promotoare ale acesteia. 

 

Ținînd cont de situația creată, precum și de cele expuse mai sus, solicităm demisia ministrului afacerilor externe și integrării europene, ministrului afacerilor interne și a conducătorului Serviciului de Informații și Securitate, demisia președintelui Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, depolitizarea și dezideologizarea Academiei de Științe a Moldovei și a subdiviziunilor acesteia, atragerea la răspundere administrativă și, în caz de necesitate, penală, eliberarea din funcție a tuturor funcționarilor publici, care fac declarații în sprijinul lichidării statului moldovenesc.

Solicităm schimbarea conducerii postului de televiziune public „Moldova-1”, finanțat din bugetul de stat, din banii publici, ce s-a transformat într-o portavoce a propagandei unioniste în Moldova, a cere explicații oficiale Ambasadei României cu privire la acțiunea din        5 iulie, interzicerea imediată a activității Blocului unirii naționale și a tuturor organizațiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, ce fac parte din acesta.

Partidul Socialiștilor cheamă toate forțele social-politice, partidele și organizațiile patriotice, care se pronunță pentru păstrarea statului Republica Moldova, la unirea într-un front național pentru Moldova, pentru consolidarea eforturilor și resurselor întru apărarea și promovarea statalității moldovenești.

 

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Video, Audio, Text FR ORDINEA DE ZIORDINEA DE ZI
SUPLIMENT LA ORDINEA DE ZISUPLIMENT LA ORDINEA DE ZI
STENOGRAMASTENOGRAMA
Déclarations
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la deschiderea sesiunii de primăvară 2024 a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la deschiderea sesiunii de primăvară 2024 a Parlamentului
Derniers actes législatifs adoptés
 

Adresa
Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 105
MD-2073, Chișinău
Republica Moldova

Date de contact:
Direcţia petiţii şi audienţe
tel: 022-820-270
Direcția servicii generale
tel: 022-820-130

info@parlament.md

 old.Parlament.md

 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe