Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
 
Accreditation of journalists in Parliament

 
Observator European

Integritatea este Libertate

 
Parliamentary development in the Republic of Moldova
 
 
 
 
 
 
 
Relații cu cetățeanul
 
Asistență externă
Parliamentary sittings > Plenary Sittings
Plenary Sittings

Şedinţa plenară din 05.03.2015

3/5/2015 10:00 AM

Legislature:  Legislatura XX (12/28/2014 - 3/20/2019)

Session:  Legislatura XX (12/28/2014 - 3/20/2019)

Subjects
  Subject P.L. Video, Audio, Text
1. 240 Proiectul legii pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului al Republicii Moldova nr.260 din 27.07.2006 (art.2, 23, 28, ș.a.)
2. 262 Proiectul hotărîrii privind numirea în funcție de Avocat al Poporului și în funcția de Avocat al Poporului pentru Drepturile Copilului
3. 49 Proiectul hotărîrii privind alegerea membrilor supleanți în comisiile permanente ale Parlamentului
4. 40 Proiectul hotărîrii cu privire la constituirea grupului de lucru pentru elaborarea proiectului de lege privind statutul municipiului Chișinău
5. 41
6. 46 Proiectul hotărîrii pentru modificarea articolului 2 din Hotărîrea Parlamentului nr.20 din 20.02.2015 pentru constituirea Comisiei de anchetă privind elucidarea situației de pe piața financiară și valutară a Republicii Moldova, măsurile întreprinse ...
7. 52 Proiectul hotărîrii privind numirea în funcție a unor membri ai Consiliului de Observatori al instituției publice naționale a audiovizualului Compania ”Teleradio-Moldova”
8. 2034 Proiectul legii pentru completarea Codului penal al RM (art.180'1, 180'2)
9. 322 Proiectul hotărîrii privind numiri în funcţia de judecător la Curtea Supremă de Justiţie
10. 508 Proiectul legii pentru modificarea şi completarea Legii contenciosului administrativ (art.21)
11. 1223 Proiectul legii pentru modificarea şi completarea articolului 16 al Codului penal
12. 2378 Proiectul hotărîrii privind constituirea comisiei parlamentare de anchetă în legătură cu audierea raportului Procurorului General
13. 146 Proiectul hotărîrii cu privire la modificarea unor hotărîri ale Parlamentului (Hotărîrea privind aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Parlamentului – anexa nr.1, anexa nr.6; Hotărîrea privind alegerea membrilor supleanți în
14. 479 Proiectul hotărîrii pentru modificarea componenței nominale a comisiilor parlamentare
15. ÎNTREBĂRI
Declarations
Name, Surname Subject Video, Audio, Text
Filat Vladimir

         Stimate domnule Președinte al Parlamentului,

Stimați colegi deputați,

Onorată asistență,

Noi discutăm aprins în Parlament și nu doar probleme care nu pot să spun că nu au referință sau nu sînt de importanță pentru cetățenii Republicii Moldova, doar că se creează o impresie, și eu vreau ca să fie această impresie una falsă, că clasa politică din Republica Moldova și, în mod special acei care reprezintă această clasă politică, dar și cetățenii Republicii Moldova, în Parlamentul Republicii Moldova nu au nici un interes de ceea ce se întîmplă în Autonomia Găgăuză.

Pe data de 22 martie vor avea loc alegerile pentru Bașcanul Autonomiei Găgăuze.

Noi avem relații strategice, cel puțin, așa scrie în acordul nostru de prietenie cu Federația Rusă.

Eu consider că noi trebuie să facem tot ce este posibil ca aceste relații,
într-adevăr, să fie strategice, pe dimensiunea economică, umanitară, în așa fel încît oamenii noștri să nu întîmpine dificultăți, atît de ordin personal, cît și țara noastră să nu aibă bariere în calea de dezvoltare economică. Insist în a spune: trebuie să facem tot posibilul ca acest obiectiv să fie realizat.

Însă, totodată, eu cred că noi, ca și stat independent și suveran, trebuie să asigurăm ca în Republica Moldova legile țării și interesul național să fie prezent și nicidecum să nu admitem ca interesul străin și implicarea directă a intereselor străine în treburile interne ale Republicii Moldova. Eu n-o să vin aici cu foarte multe detalii, dar cred că este absolut necesar că instituțiile statului au datoria, pe de o parte, și în același rînd sînt obligate să constate aceste abateri grave și această implicare directă din partea Federației Ruse în treburile interne ale Republicii Moldova și, în mod special, prin participarea directă și indirectă în procesul electoral din Autonomia Găgăuză. Și aici nu mă refer doar la poze, promovate cu atîta insistență, sau la mesaje transmise într-o manieră cinică și lipsită de respect către alegătorii din Autonomia Găgăuză de către reprezentanții administrației de la Moscova.

Vreau încă o dată să revin în a spune că acest mesaj al meu nu trebuie să fie privit ca fiind unul îndreptat împotriva Federației Ruse, acest mesaj este un mesaj pentru cetățenii Republicii Moldova și pentru respectarea legislației naționale din țara noastră.

Dacă ați fi avut răbdare, ați fi auzit mai multe lucruri importante, în primul rînd, pentru domniile voastre.

Eu vreau să continui. Spuneam, spuneam că instituțiile statului, în primul rînd, trebuie să-și facă datoria. Iar Parlamentul Republicii Moldova cred că este în situația în care să dea și calificarea atît juridică, cît și politică acestei situații. Finanțarea iarăși directă și indirectă, promovarea unui candidat la funcția de bașcan, uitînd de faptul că este vorba de o parte care… o parte componentă integră din teritoriul Republicii Moldova, prezentată alegătorilor parcă ar fi candidatul de la Moscova.

Domnule vorbitor permanent în ședințele Parlamentului,

Prin declarațiile care le faceți domnia dumneavoastră… și pe acei care îi reprezentați nu ați făcut și nu faceți decît să înrăutățiți situația și în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, dar și vizavi de relațiile firești pe care trebuie să le aibă Chișinăul oficial și cu colegii din Transnistria, dar și cu Autonomia Găgăuză. Și aici a-și vrea să fac o mică precizare. Nu-mi aparține această idee, doar că ea trebuie să fie materializată deja prin acțiuni. Nu este un secret că prevederile legale ale Republicii Moldova au și anumite devieri de la prevederile Legii privind statutul special al Autonomiei Găgăuze. Și aici eu cred cu acei de la Comrat trebuie nu prin polemici sterile și declarații de la Chișinău și de la Comrat, dar într-o manieră constructivă să venim să facem această evaluare și să asigurăm respectarea prevederilor Legii privind statutul special al Autonomiei Găgăuze. Și în încheiere.

Stimați colegi,

Eu nu m-am așteptat ca în Parlamentul Republicii Moldova, avînd și suficientă experiență în acest sens, să existe unitate și în gîndire, și în acțiuni. Dar insist și am impresia că deja a treia oară, ieșind de la această tribună, am vorbit la acest capitol. Insist în a spune că indiferent de diferențele care sînt între noi, noi avem datoria să fim uniți un tot întreg, atunci cînd este vorba de interesul Republicii Moldova. Or, acest exercițiu căruia trebuie să-i facem față prin alegerile din Găgăuzia și trebuie să înțelegem că nu este un exercițiu doar al găgăuzilor.

Aceste alegeri din autonomie sînt foarte importante și extrem de importante pentru Republica Moldova în întregime. Și dacă nu vom lua act și nu vom acționa așa cum spuneți, avînd instrumentariul necesar, putem crea un precedent foarte periculos, asupra căruia va fi ulterior foarte greu să revenim și să reparăm eventualele situații care pot să apară.

Acestea fiind spuse, eu încă o dată solicit instituțiilor statului să acționeze în strictă conformitate cu legislația Republicii Moldova, în mod special Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene să dea calificarea necesară așa cum este prevăzut și de legislația națională, dar și de legislația internațională, pentru a solicita Federației Ruse, în forma care se impune, să nu se implice în treburile interne ale Republicii Moldova și colegilor din Parlament, repetat, să avem o abordare care vizează nu interesul de partid, nu interesul pe care îl promovăm noi în raport cu alegătorii noștri, dar în interesul Republicii Moldova.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Și mă folosesc de această oportunitate, avînd în vedere că vin și florile, vreau și eu să adresez cele mai sincere felicitări femeilor Republicii Moldova, să vă doresc tuturor: mame, bunici, surori, soții, fiici, tuturor femeilor din Republica Moldova să vă doresc sincer să fiți sănătoase, să fiți iubite și să aveți parte de cît mai mulți… cît mai multă atenție și această atenție să nu rămînă doar pentru data de 8 martie, dar să fie în fiecare zi.

Mulțumesc. (Aplauze.)

Video, Audio, Text SUPLIMENT LA ORDINEA  DE  ZISUPLIMENT LA ORDINEA DE ZI
ORDINEA  DE  ZI ORDINEA DE ZI
STENOGRAMASTENOGRAMA
Declarations
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la finalul sesiunii de primăvară 2024 a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la finalul sesiunii de primăvară 2024 a Parlamentului
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe