Visites et informations
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova


La version française du site a été réalisée grâce à l'appui du Programme NORIA de l'Assemblée parlementaire de la Francophonie

Accréditation des journalistes au Parlement

Observator European

Integritatea este Libertate

Parlementarisme en République de Moldavie
Informations publiques
 
Sessions parlementaires > Sessions plénières
Sedinte plenare

Şedinţa plenară din 27.06.2013

27/06/2013 10:00

Legislatura FR:  Legislatura XIX (28/12/2010 - 27/12/2014)

Session FR:  toamna-iarna 2011 (01/09/2011 - 30/11/2014)

Subiecte Agenda FR
  Subiectul FR P.L. FR Video, Audio, Text FR
1. Proiectul de hotărîre pentru modificarea componenței nominale a Comisiei agricultură și industrie alimentară
2. 271 Proiectul hotărîrii cu privire la prelungirea mandatului Comisiei de anchetă pentru examinarea modului de administrare a pachetului de acțiuni al statului deținut la ”Banca de Economii” SA și situației în domeniul financiar-bancar al Republicii Moldova
3. Audierea Raportului anual a Băncii Naționale a Moldovei pentru anul 2012
4. Audierea Raportului de activitate al Fondului de Garantare a depozitelor în Sistemul Bancar pentru anul 2012
Declaratii FR
Nume Prenume FR Subiectul FR Video, Audio, Text FR
Ciobanu Maria

Domnule Preşedinte al Parlamentului,

Stimaţi colegi deputați,

Declarația pe care intenționez să o fac este cauzată de nenumăratele adresări din partea unor cetățeni, precum și de materialul de investigații din publicația „Ziarul de Gardă” și are adrese exacte: Procuratura Generală, Ministerul Afacerilor Interne, Consiliul Național Anticorupție.

Ceea ce se întîmplă astăzi la Piața Centrală din capitală, stimați parlamentari, se cheamă preluare de tip raider de către Primarul General Dorin Chirtoacă și Președintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu.

Concret. În data de 13 iunie curent, posibil ora 13, treisprezece minute, 13 secunde, cifră fatală pentru deputatul Mihai Ghimpu, „Ziarul de Gardă” a publicat un material privind preluarea Pieței Centrale prin scheme frauduloase.

Este evident, din această preluare statul Republica Moldova, municipiul Chișinău, va avea, va fi prejudiciat de aproape 100 milioane de lei, ca rezultat al preluării tip raider.

Aceasta nu este o acuzație gratuită, dar fapte care pot fi foarte ușor probate, avînd drept temei următoarele.

Unu. La 9 ianuarie 2013, șeful interimar al Întreprinderii Municipale „Piața Centrală” a semnat un contract cu Societatea cu Răspundere „Top Trans Service”  privind formarea unui parteneriat public privat de construcție a unui centru comercial cu 5 nivele pe teritoriul Pieței Centrale. Intrarea din strada Bulgară.

Doi. Cel mai important și, totodată, curios fapt este că adresa juridică a SRL „Top Trans Service”  este strada București, număr 87, oficiul 3. Adică, nici mai mult, nici mai puțin, sediul Partidului Liberal din Moldova.

Același oficiu, nr.3, este sediul juridic al Companiei „Parstar Petrol”, în spatele căreia stă bărbatul care se autoidentifică curat ca cristalul: domnul Mihai Ghimpu.

Domnia sa furnizează exclusiv produse petroliere în valoare de sute de milioane de lei tuturor companiilor de stat și municipiale, municipale, scuzați, afiliate politic Partidului Liberal.

Trei. Contractul însuși dintre Întreprinderea Municipală „Piața Centrală” și SRL „Top Trans Service” este unul ilegal, care are drept obiectiv preluarea terenului Pieței Centrale din orașul Chișinău.

Patru. Din moment ce este un contract de parteneriat public privat, acesta urma să fie aprobat de către Consiliul municipal Chișinău în urma unui concurs public și transparent.

SRL „Top Trans Service”  a fost selectată fără concurs.

Mai mult ca atît, Consiliul municipal Chișinău nici nu este informat despre această așa-zisă tranzacție. Compania nu are experiență în domeniu. Este specializată în transport pasageri și comerț cu cartofi, și… furaje pentru animale.

Această companie este fondată abia în anul 2009, avînd un capital social de doar 5400 de lei și nici nu are oficiu pentru activitate în orașul Chișinău.

Stimați legiuitori,

Din cele expuse, este vădită fraudarea, cu bună știință, a proprietății municipale în proporții deosebit de mari, în timp ce Primarul General este în căutarea cîtorva mii de lei pentru odihna de vară a copiilor din familii social  vulnerabile, ajutorarea bătrînilor și a cetățenilor municipiului Chișinău care trăiesc la limita sărăciei.

Domnul Ghimpu își rupe cămașa de pe el seară de seară la toate televiziunile, dorind să le insufle votanților că este unicul politician care se gîndește la cei mulți, în fapt însă patriarhul politicii moldovenești fură statul Republica Moldova.

Solicit tuturor autorităților responsabile, în mod special Procuraturii Generale, să dea dovadă de imparțialitate la investigarea urgentă a acestor atacuri, dînd apreciere juridică abuzului de putere din partea deputatului Mihai Ghimpu și a Primarului General al municipiului Chișinău Dorin Chirtoacă cu scopul fraudării statului Republica Moldova.

Stimaţi colegi,

Sîntem obligați să nu tolerăm asemenea acțiuni abuzive din partea nimănui. În acest caz, însă chiar din partea acelora care strigă de dimineață pînă noaptea tîrziu: prindeți hoțul! Dar, în fapt, ei înșiși fură ca în Codru.

 

 

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

 

 

Video, Audio, Text FR ORDINEA DE ZI (27 iunie – 5 iulie 2013) ORDINEA DE ZI (27 iunie – 5 iulie 2013)
STENOGRAMASTENOGRAMA
Déclarations
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la încheierea sesiunii de primăvară 2022 a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la încheierea sesiunii de primăvară 2022 a Parlamentului
Agenda
dimanche 14 août 2022
Pentru data selectata, la moment nu este nici o inregistrare FR
Derniers actes législatifs adoptés
 

 Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei
 Parlamentul European
 Adunarea Parlamentara a OSCE
 Adunarea Interparlamentara a CSI
 Adunarea Parlamentara a OCEMN
 Adunarea Parlamentara NATO
 Uniunea Interparlamentara

 old.Parlament.md

 

 Contacte:

Republica Moldova,
MD-2073, m. Chișinău, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 105

E-mail

Fax: 022268491

Tel.: 022820390
        022233229
        022268569

   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe