Visites et informations
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova


La version française du site a été réalisée grâce à l'appui du Programme NORIA de l'Assemblée parlementaire de la Francophonie

Accréditation des journalistes au Parlement

 
Observator European

Integritatea este Libertate

 
Parlementarisme en République de Moldavie
 
 
 
 
 
 
Informations publiques
 
 
Actualitate > Discursuri
Discours et déclarations
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la finalul sesiunii de primăvară 2024 a Parlamentului

Stimați colegi, doamnelor și domnilor deputați,

Dragi cetățeni,

La început de an, la prima ședință din această sesiune, vă spuneam că mi-aș dori ca anul 2024 să fie un an al reuşitelor în parcursul nostru european. Iată, la șase luni distanță, pot spune că am reușit!

La 25 iunie, Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova. Un semnal puternic din partea instituțiilor europene că munca noastră, a celor din această sală, din secretariat, guvern, ministere și multe alte instituții, a meritat. Și ca să vă convingeți că a meritat, o să trec în revistă o parte din realizările noastre.

O să încep, și de această dată, cu reforma justiției și combaterea corupției, un domeniu complex, dar prioritar. Să știți că, în această sesiune, am votat legi prin care să oferim toate instrumentele și pârghiile necesare pentru a reforma justiția. Am extins lista celor care sunt obligați să depună declarații de avere; am votat limite pentru plățile în numerar; am introdus amenzi pentru cei care pretind, acceptă sau primesc bani, bunuri sau servicii pentru a favoriza sau a defavoriza un anumit candidat electoral; am inclus în legislație reguli mai stricte privind procedura de recunoaștere a cetățeniei Republicii Moldova; am votat modificări la Codul penal, astfel încât dosarele să nu mai fie tergiversate intenționat pentru ca să expire termenul. De asemenea, am modificat Legea insolvabilității pentru ca cetățenii să fie printre primii care să își poată întoarce banii pentru biletele de avion de la companiile avia care au dat faliment.

Reformarea justiției este, clar, un exercițiu de durată, cu blocaje și nemulțumiri, măsuri dureroase pentru anumite personaje și grupuri de interes, dar benefică pentru cetățeni și societate. M-am bucurat să văd zilele acestea anunțul doamnei ministre că 11 procurori și 18 judecători au jurat să-și îndeplinească conștiincios și fără părtinire obligațiile ce le revin. Dragi procurori și judecători, cât mai mult curaj și determinare, suntem alături de voi atunci când trebuie modificată legislația și create condiții adecvate.

Un alt capitol important – am continuat să construim o economie puternică acasă și să fim alături de antreprenorii din întreaga țară. Astfel, am votat alte două pachete de reducere a birocrației pentru mediul de afaceri. În total, de când suntem la guvernare, am votat 5 pachete de reducere a birocrației, care aduc antreprenorilor economii de aproape 1 miliard de lei și peste 6 milioane de ore de muncă pe an. De asemenea, continuăm digitalizarea serviciilor publice pentru antreprenori, astfel încât să atingem nivelul de 100% de servicii publice în format digital până în 2030. Am simplificat accesul investitorilor și companiilor locale la piețe cu capital străin și am votat un proiect menit să îmbunătățească funcționarea zonelor economice libere din Republica Moldova.

Am început să vedem și rezultate pe reforme votate anterior. Spre exemplu, de la începutul acestui an, Agenția națională de ocupare a forței de muncă a reușit să ajute la angajarea în câmpul muncii a 9000 de șomeri. Reformarea Inspectoratului de stat al muncii indică asupra primelor rezultate pe dimensiunea de combatere a muncii nedeclarate. 

În agricultură, am creat un mecanism de creditare de urgență a producătorilor de cereale și licențierea provizorie a importului de culturi cerealiere și oleaginoase, ca răspuns la solicitările agricultorilor. De asemenea, am votat în prima lectură crearea camerelor agricole, care vor oferi fermierilor acces la resurse și informații necesare, inclusiv la programe de instruire și finanțare.  

Să știți că lucrurile se mișcă spre bine și asta am văzut la mai multe familii care dezvoltă afaceri în satele și orașele din întreaga țară. Și aici o să-i menționez pe doamna Valentina și domnul Victor Moscul din satul Boșcana, Criuleni, care, de mai bine de 10 ani, îngrijesc o afacere în legumicultură, sau doamna Maria și domnul Sergiu Chirinciuc, care, după 16 ani în Italia, au decis să se întoarcă acasă, în satul Cărpineni, raionul Hâncești, pentru a deschide o afacere cu gust italian. Angela Țapu și Sergiu Macari din satul Buțeni, raionul Hâncești, 15 ani au muncit în Italia și, acum 7 ani, și-au spus „Hai acasă!”, iar, acum, au o seră de toată frumusețea. Nu pot să nu menționez familia Tătaru din satul Pitușca, raionul Călărași, care, în 2019, și-a deschis o cramă, sau povestea a trei surori din satul Răciula, care și-au unit eforturile și au transformat gospodăria bătrânească a bunicilor într-un colț de rai pe nume „Ograda cu salcâmi”. Tot în vizitele prin țară i-am cunoscut pe cei care vând prunele noastre în Olanda, iar cireșele și caisele – în alte țări europene. Este vorba de familia Valac din satul Codreanca, Strășeni. O altă familie care m-a inspirat am întâlnit-o la Leova, în satul Tomai, Ana și Anatolie Petică, care, de 3 ani, cresc „Sparanghelul din Inima Sudului Republicii Moldova”. Au lucrat 15 ani în Germania la o firmă agricolă, iar, în 2019, au decis să revină acasă.  

Și lista poate continua cu alte povești frumoase, iar acestor oameni le-a reușit fiindcă depun multă muncă, dedicație, dar și grație sprijinului acordat prin diverse programe guvernamentale cum ar fi Pare 1+1, AIPA, ODA, GAL, Migrație și Dezvoltare Locală sau 373. Și noi vom continua să mergem să-i cunoaștem, să auzim din prima sursă despre reușite, să-i ajutăm, dar și împreună să căutăm soluții acolo unde este de intervenit. 

În această sesiune, am continuat să sprijinim copiii, tinerii și familiile. De exemplu, tinerii specialiști ca optometriștii, asistenții medicali generaliști licențiați, tehnicienii radiologi și mulți alții au fost incluși în lista beneficiarilor de indemnizații și compensații acordate din bugetul de stat. Am extins lista autorităților publice în cadrul cărora tinerii vor putea desfășura stagiile plătite. Am votat mecanismul de acordare a unei indemnizații lunare de o mie de lei pentru părinții care își vor transfera copiii din școlile cu mai puțin de 50 de elevi în școli mai mari și mai bune. Inițiativa vine în contextul în care Ministerul Educației și Cercetării va crea o rețea de 35 de școli-model în toată țara.

Mai multe familii vor avea acces la Programul „Prima casă PLUS”, unde a fost majorată și suma-limită a creditului – de la 1 milion de lei la 2,5 milioane de lei și cota de garantare de către stat a creditelor de la 50 % la 65 % sau 70% pentru locuințele din afara municipiului Chișinău. De asemenea, a fost extinsă perioada de creditare de la 25 la 30 de ani.

Am modernizat legislația privind activitatea teatral-concertistică și am instituit Fondul național al culturii.

Investițiile în dezvoltarea localităților și a infrastructurii naționale sunt cele mai mari de la independență încoace și ne dorim să putem investi și mai mult. La rectificarea bugetară, am votat alocarea suplimentară a circa 380 de milioane de lei pentru drumuri regionale. Am votat acorduri cu partenerii externi care ne va permite ca în următorii ani:

•        să reabilităm două tronsoane importante de drum: al doilea sector al centurii orașului Chișinău și drumul care face legătura dintre frontiera cu România, Leușeni, Chișinău, Dubăsari și frontiera cu Ucraina;

•        să reparăm coridorul feroviar Vălcineț – Ocnița – Bălți – Ungheni – Chișinău – Căinari;

•        să construim linia electrică aeriană care va interconecta localitățile Bălți și Suceava;      

•        să reabilităm trei tronsoane de drumuri regionale (Ocolina – Mărculești, Cornești – Rădeni și Gotești – Baimaclia – Vișiniovca);

•        să modernizăm sistemul medical cu alte 36 de milioane de euro;

• să renovăm/ construim 450 de locuințe sociale, precum și cămine studențești și aziluri de bătrâni.

Tot în aceste șase luni, am continuat să lucrăm la agenda noastră de securitate, în cooperare cu partenerii noștri. Obiectivul nostru a fost și este foarte clar: să apărăm Moldova, să îi protejăm pe toți oamenii care trăiesc în Moldova, să ne protejăm democrația noastră, economia noastră, infrastructura noastră, să asigurăm siguranța investițiilor locale și străine.

De asemenea, am fost alături de moldovenii noștri din diasporă și în orice vizită avută peste hotare am ținut să discut cu ei și să le aflăm problemele. Mă bucur că am reușit să ratificăm Acordul pentru recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere cu Spania și, în viitorul apropiat, cu Franța. Moldovenii stabiliți în Letonia și Grecia vor putea beneficia de pensii sau de alte prestații sociale. Am votat și un proiect așteptat de mulți moldoveni din diasporă, iar, în acest an, vom pilota votul prin corespondență – moldovenii din SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda vor putea vota prin corespondență. Atenție! Data-limită până la care compatrioții noștri din aceste țări se pot înregistra pentru a vota prin corespondență este 6 septembrie și o puteți face simplu, online, pe pagina inregistrare.cec.md.

De asemenea, am avut grijă să progresăm pe domeniul protecției mediului înconjurător și promovării energiei regenerabile. Am adoptat noul Cod silvic, care aduce reguli noi de gestionare a pădurilor, astfel încât toate pădurile, indiferent de forma de proprietate, fie că sunt ale statului, fie că sunt ale primăriilor sau sunt private, să fie gestionate la fel, în baza amenajamentelor silvice. În acest mod, vom avea grijă ca pădurile existente și cele pe care le plantăm în cadrul Programului național de împădurire să fie protejate și să fie administrate într-un mod sustenabil.

Chiar astăzi, împreună cu dumneavoastră, am adoptat și Codul subsolului, prin care instituim un nou mod de autorizare a extracțiilor miniere, astfel ca să nu mai admitem furtul din bunul statului, iar recultivarea terenurilor exploatate să fie o prioritate.

La capitolul energiei verzi, am modificat legislația astfel ca să simplificăm procesul de lansare a licitațiilor de capacități mari de energie regenerabilă, să dăm posibilitate de conectare la centrale electrice și să oferim mai multe locuri de consum ale beneficiarului. Lansăm, în sfârșit, și Comunitățile de energie, unde primăriile, instituțiile publice, agenții economici și persoanele fizice, inclusiv proprietarii în condominiu, se pot asocia între ei pentru a-și acoperi consumul propriu de energie, iar surplusul să-l poată tranzacționa pe piața de energie.

Iar, cel mai important, dragi deputați și dragi cetățeni, ce am votat noi în această sesiune este că, la 20 octombrie, vom ieși într-un număr mare la referendum și vom demonstra că suntem europeni. De aceea îndemnul este de a ne mobiliza. Iar aceasta să fie o temă pentru acasă și, cât vă mai odihniți, mergeți la rude, prieteni, prin sate, orașe și explicăm oamenilor odată în plus cât de important este acest exercițiu democratic pentru noi toți.  

Haideți, să facem din Republica Moldova o țară europeană, un proiect al tuturor, o țară în care să ne dorim să trăim noi și generațiile viitoare. Vă mulțumesc pentru tot efortul făcut în această sesiune, o sesiune interesantă, cu provocări. Vă doresc o vacanță activă, în sensul în care ne vedem prin satele și orașele Republicii Moldova. 

Vă mulțumesc!

Déclarations
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la finalul sesiunii de primăvară 2024 a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la finalul sesiunii de primăvară 2024 a Parlamentului
Derniers actes législatifs adoptés
 

Adresa
Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 105
MD-2073, Chișinău
Republica Moldova

Date de contact:
Direcţia petiţii şi audienţe
tel: 022-820-270
Direcția servicii generale
tel:
 022 820 126

 info@parlament.md

 old.Parlament.md

 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe