Stimați colegi, doamnelor și domnilor deputați,
Dragi cetățeni,
Bine v-am regăsit la prima ședință din sesiunea ordinară de toamnă. Vă mulțumesc că mulţi dintre domniile dvs și-au făcut timp și au venit la ședința extraordinară din luna august.
Așa cum am spus și la sfârșit de sesiune, reiterez și astăzi- ne aflăm în cea mai responsabilă perioadă din istoria Republicii Moldova. Anul 2023 este un an în care trebuie să avansăm ireversibil în toate domeniile – în justiție, economie, energetică, infrastructură, securitate și pe plan extern, să ne facem bine temele pentru acasă, iar asta depinde în primul rând de noi, dar și de fiecare funcționar, cetățean.
Avem o agendă parlamentară ambițioasă și o vom putea realiza cu succes doar dacă ne vom uni eforturile și vom face legi bune pentru toți oamenii noștri indiferent dacă sunt acasă sau în diasporă. Moldovenii merită și trebuie să trăiască ca în Europa, într-o Moldovă europeană, fiindcă suntem europeni și asta am demonstrat-o întregii lumi.
Cunoaștem cu toții problemele cu care ne confruntăm, fiindcă le auzim și le ascultăm în fiecare vizită pe care o avem. De aceea, aș vrea să stabilim prioritățile legislativului pentru această sesiune.
Securitatea energetică continuă a fi o prioritate pentru legislativ și guvern. În ultimii doi ani, moldovenii au demonstrat că sunt mai puternici și uniți decât orice șantaj al Kremlinului. Acest război, în care ucrainenii luptă eroic și își dau viața nu doar pentru pământul și neamul lor, dar pentru întreaga lume civilizată, ne arată clar că trebuie să fim independenți, să nu așteptăm „pomene otrăvitoare”.
Chiar ieri am văzut cu toții rezultatele auditul datoriilor Moldovagaz față de Gazprom, care a fost efectuat de companii internaționale respectate și care a scos în evidență caracterul vădit politic de comportament al Federației Ruse. Între timp, zilele acestea, am primit o veste bună că începând cu 19 septembrie, rețelele de transport a gazelor din Republica Moldova deținute de Gazprom, vor fi operate de către Vestmoldtransgaz SRL, compania creată de Transgaz România și BERD. Nu mai putem fi șantajați cu sistarea livrărilor de gaze, sau să ni se impună concesiuni politice contra unor pretinse ”reduceri” de preț. Vom continua în același ritm, de aceea, în această sesiune vom actualiza Legea gazelor naturale.
O altă lege pe care o așteptăm în Parlament este extrem de importantă și așteptată pentru promovarea energiei regenerabile, deoarece va permite deja în acest an să lansăm licitațiile pentru instalarea a peste 100 MW de energie eoliană și circa 60 MW energie solară. Vom face tot posibilul să obținem cele mai bune prețuri pentru producători și consumatori.
Vom aproba în lectură finală a Legii privind performanța energetică a clădirilor și vom face modificări și la Legea energiei electrice. Vrem cât mai repede să avem și noi în Moldova o bursă a energiei, așa cum sunt în țările europene.
Progresele realizate de noi în ultimii 2 ani în energetică sunt de-a dreptul revoluționare și au fost apreciate la cel mai înalt nivel de partenerii internaționali. Acum cel mai important este să facem ca fiecare cetățean să resimtă beneficiile acestor reforme la el acasă, în familie, în localitate – anume asta înseamnă să construim Europa la noi acasă.
Un alt domeniu fără de care nu avem cum avansa pe alte reforme este corupția și justiția. Schimbările care au început în justiție sunt corecte și își vor îndeplini scopul de bază – cel de a avea în sistem judecători independenți care pun legea în capul mesei. Rezistența din sistem la această curățare era de așteptat. Cei corupți, cei deprinși cu comenzi la telefon, cei obișnuiți cu mita nu vor să-și schimbe năravul sau, și mai mult, să fie pedepsiți pentru ce au făcut. Dar asta nu ne va opri.
- Chiar astăzi urmează să numim 2 membri noi la Consiliul Superior al Magistraturii care au trecut pre-vetting-ul, din rândul societății civile. Astfel, CSM va putea să-și realizeze cu succes rolul de evaluare și numire a noilor judecători în sistem.
- Vom adopta Legea privind Curtea Anticorupție, la inițiativa președintei Maiei Sandu, care va investiga cazurile de corupție mare și corupție în sistemul justiției în termeni restrânși.
- Vom face modificări la codul penal – pentru a nu mai exista tergiversări la examinarea dosarelor pentru cei care spera sa expire termenul. Vom curăța Procuratura de oameni corupți – urmează să numim membri pentru comisia vetting care va evalua integritatea procurorilor.
O altă prioritate și foarte importantă în contextul crizei regionale este dezvoltarea economică și deschiderea locurilor de muncă.
În acest an și în anii care vin, împreună cu Guvernul trebuie să reconstruim și să dezvoltăm la maxim economia. Politicile noastre trebuie să motiveze oamenii care muncesc, să-i motiveze pe cei care creează locuri de muncă, pe angajații conștiincioși.
Obiectivul este să creăm mai multe locuri de muncă, să creștem productivitatea muncii. Avem nevoie de măsuri ferme în domeniul economic, care se vor reflecta în creșterea nivelului de trai al cetăţenilor.
- Vom continua să reducem birocrația cu cel puțin 3 pachete de legi pe domeniul controalelor de stat, fiscal și vamal și alte domenii. Lucrăm pentru a ajuta oamenii de afaceri să lucreze eficient și productiv. Asta înseamnă eliminarea birocrației și digitalizarea deplină a interacțiunii stat antreprenor.
- Vom intensifica diplomația parlamentară prin aducerea investițiilor străine în țară și în special pentru a aduce cât mai multe curse avia cu destinația din/în Chișinău. Chiar în aceste zile, președinta Maia Sandu a anunțat despre o nouă cursă Chișinău-Atena din noiembrie și știu că suntem în discuții avansate cu mai mulți operatori europeni cunoscuți de curse low-cost.
- Vom fortifica capacitățile și vom intensifica domeniului protecției concurenței și luptei cu monopolurile.
- Avem o deschidere fără precedent din partea Uniunii Europene prin semnarea Acordului cu Asociația Europeană de Liber Schimb – European Free Trade Association (EFTA). Următorul obiectiv este ca Guvernul să negocieze, iar noi să ratificăm noi condiții în acordul de liber schimb cu Turcia ca să avem o mai mare deschidere pentru produsele noastre.
O altă prioritate – modernizarea infrastructurii și îmbunătățirea calității vieții în localitățile din Moldova.
Trebuie să continuăm reconstrucția localităților. În acest an și în anii care vin, Guvernul urmează să finalizeze și să pornească noi proiecte de infrastructură în localități, în cadrul programului “Satul European”, Satul European Expres și în cadrul altor programe.
Investițiile în infrastructură vor schimba calitatea vieții în localitățile din țară. Oamenii trebuie să vadă mai multe drumuri de calitate, să simtă că satele și orașele lor se schimbă în bine, că au școli și grădinițe europene, că au spitale și servicii medicale mai bune. Zilele trecute am mers în orășelul Bucovăț și satul Cioara unde m-am bucurat să văd fețele fericite a cadrelor didactice și a copiilor care de la 1 septembrie au mers în grădinițe renovate. De exemplu, satul Cioara, niciodată nu a avut o grădiniță normală cu sală de activități, bucătărie și tot ce este nevoie pentru buna desfăşurare a procesului educativ. Mâncarea era dusă cu căruța de la o grupă spre alta. Acum, visul comunității s-a realizat. Este un exemplu frumos când primarii se gândesc la viitorul localității lor, a cetățenilor și investesc în viitorul copiilor.
În sesiunea dată vom face modificări la codul rutier, vom aproba codul urbanismului și a construcției, și vom vota proiecte cu finanțare externă pentru a reabilita căile ferate, drumurile și podurile.
Avem nevoie de o agricultură sustenabilă, pentru aceasta vom dezvolta o agricultură profitabilă, unde vom sprijini creșterea calității produselor de valoare înaltă și-i vom susține în continuare pe agricultorii onești și dedicați.
Vom aproba o serie de legi legate de armonizarea Legislației UE. O altă prioritatea este codul funciar – ajustarea legislației funciare la realitățile economice moderne și ordine în gestionarea terenurilor arabile. De asemenea, modificări la cadrul normativ pentru aprofundarea dezvoltării irigării la scară largă.
Pentru noi, educația este o prioritate, deoarece doar printr-o educaţie de calitate vom putea deveni competitivi. Doar atunci când tinerii noștri vor avea posibilitatea să obțină competențe şi abilităţi necesare atât în învățământul general, cât şi în învățământul profesional tehnic și cel superior, Republica Moldova va avea şansa să devină un stat cu adevărat european, liber şi prosper. Doar așa vom putea să creștem competitivitatea economiei noastre și doar așa vom putea rezolva celelalte probleme cu care ne confruntăm.
Vom depune tot efortul ca să creștem prestigiul profesiei de pedagog, să apreciem oamenii valoroși din sistemul educațional și să atragem tineri cu vocație. Vom lucra la crearea condițiilor mai bune pentru toți în școală, astfel ca fiecare elev să se simtă în siguranță și să descopere plăcerea de a învăța.
De asemenea, ne vom axa pe:
- promovarea modificărilor la Codul cu privire la știință și inovare al Republicii Moldova;
- îmbunătățirea cadrului legal privind educația fizică şi sportul;
- îmbunătățirea legislației cu privire la biblioteci;
- promovarea inițiativelor legislative în scopul sprijinirii organizațiilor din domeniile mass-media și cultură;
- asigurarea transpunerii actelor europene relevante în domeniul audiovizualului în legislația națională
Sistemul de sănătate se modernizează în toate raioanele din țară. În ultimii doi ani, vedem cum instituțiile medicale sunt dotate cu tomografe, aparate de rezonanță magnetică, endoscoape pentru diagnostic și operații, săli chirurgicale construite de la zero, unități de primiri urgente și spitale renovate. Noi nu ne vom opri, trebuie să facem astfel de politici încât medicii noștri să lucreze în condiții optime și cu salarii bine plătite, și totodată să oferim tinerilor medici, farmaciști, stomatologi, cât mai multe oportunități de dezvoltare personală și profesională în țara noastră. Toți cetățenii merită să primească servicii de înaltă calitate. De asemenea, în această sesiune va fi semnat acordul cu Banca Consiliului Europei pentru construcția spitalului regional Balți.
De asemenea, vom reforma sistemul de asistență socială – care va permite să îmbunătățim modul de stabilire și gestionare a plăților și a pachetelor de suport social pentru o distribuție mai eficientă și corectă.
Avem nevoie de pași hotărâți pentru a consolida securitatea țării. Războiul din Ucraina continuă, și acest război comportă riscuri și pentru Republica Moldova.
Amenințările la adresa țării noastre rămân ridicate. Tentativele de destabilizare sunt o realitate și pentru instituțiile noastre reprezintă o adevărată provocare. Aici va trebui să consolidăm, în continuare capacitățile, să facem totul ca cetățenii Republicii Moldova să se simtă în siguranță în Republica Moldova.
Consecințele schimbărilor climatice le resimțim cu toții, doar o bună gestionare a resurselor de apă limitate din țara noastră și protecția și extinderea pădurilor ne vor proteja mai bine pe viitor de calamități naturale devastatoare.
Din această cauză vom face schimbări necesare în Codul Silvic, vom face schimbări necesare în Legea Apelor, vom propune modificări la Codul Subsolului pentru a asigura un bun management al resurselor minerale.
Pe plan extern, avem o misiune importantă aici în Parlament. Vom continua controlul parlamentar asupra implementării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, iar accentul va fi pe progresele atinse în procesul de armonizare a legislației naționale cu legislația Uniunii Europene;
Vom monitoriza realizarea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene formulate în contextul acordării statutului de țară – candidată la aderarea la Uniunea Europeană și începerea negocierilor.
Un exercițiu important va fi exercitarea controlului parlamentar asupra activității celor 35 de grupuri de lucru interinstituționale conform criteriilor de aderare la UE și a obligațiilor de transpunere pe cele 33 de capitole ale legislației UE.
Stimaţi colegi,
Avem așteptări mari și noi aici, dar și cetățenii de acasă. Sunt domenii importante și trebuie să reușim să facem suficiente reforme ca să putem îndeplini obiectivul nostru pe termen mediu, care este aderarea la Uniunea Europeană până în 2030. Și fiecare dintre domeniile pe care le conduceți au responsabilități foarte concrete și importante pe această cale.
Pentru prima dată în ultimele trei decenii, trăim nu doar speranța unui viitor mai bun, dar simțim încredere că acum avem șansa și datoria de a duce Moldova în Uniunea Europeană.
Viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană – o știm cu toții, înțelegem că este șansa noastră de a dezvolta țara și de a le oferi copiilor un viitor acasă lângă părinții lor.
Lucru acesta îl înțeleg chiar și cei care nu vor să spună deschis că unica direcție, unica șansă a noastră este apropierea de Uniunea Europeană, chiar dacă au gustat și gustă și le plac libertățile acestui spațiu civilizațional.
Colegi,
Eu vă îndemn, în această sesiune, indiferent de opțiunile politice, de supărări, să ne unim și să folosim această fereastră de oportunitate, acest moment în care să ne rupem de acest spațiu barbar, toxic, care aduce moarte, șantaj, duce în trecut, și să ne ancorăm în spațiul păcii, a libertății, unde viața omului are valoare. Aceasta este șansa noastră! Doriți să faceți parte din acest proiect al generației noastre, vom fi doar bucuroși. Nu veți dori, noi avem un mandat foarte clar din partea cetățenilor, aceasta cetățenii o cer, aceasta o vor, iar supărările între noi sau între voi nu au nici un preț pe lângă misiunea și pe lângă șansa pe care o trăim în prezent și nu avem dreptul să o ratăm.
De aceea, eu sunt încrezător. Cu Doamne ajută! Republica Moldova este stat european, cetățenii Republicii Moldova sunt europeni și vor ajunge să devină parte a marii familii europene. Cu Doamne ajută!