Vizite și informare
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

 
Relații cu cetățeanul
Actualitate > Discursuri şi declaraţii
Discursuri şi Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la ședința de inaugurare a sesiunii de toamnă 2022 a Parlamentului

 

Stimaţi colegi,

Bine v-am regăsit la începutul unei noi sesiuni parlamentare. Sper că sunteți sănătoși și gata de muncă. Mai ales că, știți și dvs, ne așteaptă o sesiune mai complicată, deoarece avem în față o iarnă complicată. Datoria noastră esențială în acest an va fi să avem grijă că cetățenii noștri să treacă cât mai ușor prin aceste timpuri grele pentru Republica Moldova, dar și pentru toată Europa. De un lucru sunt încredințat – nu suntem singuri! În ultimul an, ne-am convins că avem mulți prieteni, vecini, care vor fi alături de noi. Vom fi ajutați, cu siguranță. De noi depinde să nu ne lăsăm înfrânți de greutăți și să luăm decizii corecte pentru țara noastră și viitorul copiilor noștri.

De noi depinde să fim uniți și să lucrăm împreună pentru același scop – o țară europeană, puternică și care poate avea grijă de cetățenii ei. Doar dacă Guvernul, Președinția, Parlamentul vor lucra cot la cot, vom reuși să găsim cele mai bune soluții. Pentru orice scenariu. Aici vin cu un îndemn către dvs – să lăsăm la o parte culorile și preferințele politice, interesele de grup sau individuale, pentru că în joc este soarta țării noastre. Alegerea e simplă – fie ne ciondănim între noi și pierdem șansa unui viitor normal pentru Republica Moldova, fie ne unim eforturile, lăsăm pe mai încolo conflictele mărunte și ajutăm moldovenii. Da, va fi greu; da, va trebui să renunțăm la anumite lucruri pentru a face față celor mai urgente probleme. Am moștenit o țară săracă unde se fura cu sacul. O știm cu toții. Însă nu e momentul să ne apucăm de oftat. Când e cel mai greu, strângi rândurile, răsufleci mânecile și treci de năpastă. Trebuie să trecem cu capul sus prin greutăți, să nu ne dăm bătuți și să o scoatem la capăt. Pentru copiii noștri. Ca să nu moștenească și ei o țară șantajată, slabă, coruptă. Când ne va fi cel mai greu, să ne aducem aminte de asta. N-o facem pentru noi. O facem pentru a lăsa copiilor noștri o țară normală. 

Aici, în Parlament, noi continuăm să ne ținem de promisiuni și, oricât de greu ar fi, căutăm soluții pentru a rezolva cele mai urgente probleme, pentru a îndeplini prioritățile acestei sesiuni de toamnă-iarnă, adică pentru a îndeplini cerințele cetățenilor noștri.

Prioritatea numărul unu pentru noi rămâne reforma justiţiei. Cine speră că vom uita de corupți cât țara se confruntă cu anumite crize se înșală. Corupția a adus țara noastră în sărăcie. Cei vinovați trebuie pedepsiți, iar oamenilor trebuie să li se facă dreptate. Legea trebuie să fie egală pentru toți și noi vom reuși asta. În următoarele luni urmează să adoptăm legea privind reforma Curții Supreme de Justiție – toți judecătorii CSJ vor fi evaluate din punct de vedere al integrității. Exact așa cum la moment sunt evaluați candidații la Consiliul Superior al Magistraturii. Vor rămâne doar judecătorii onești, ceilalți urmează să plece. Până la final de an trebuie să avem o nouă componență a CSM, iar până la mijlocul anului viitor – o nouă componență a CSJ. Curățarea justiției începe cu instituțiile care se află în fruntea ierarhiei sistemului. Concomitent, vom adopta cadrul normativ ce vizează simplificarea procedurii penale și eficientizarea măsurilor speciale de investigații. Trebuie să creăm noi reguli și norme internaționale care să împiedice persoanele corupte să părăsească țara și să ia cu ele bunurile dobândite ilegal. 

Scopul nostru este ca instanțele să devină mai curate cu decizii corecte și bazate pe litera legii, iar procuratura – mai profesionistă și mai imparțială.

O provocare majoră pentru noi este să creăm oportunități economice pentru toată lumea acasă, să convingem tinerii că merită să încercăm să construim un viitor în Moldova. Cei care încearcă să deschidă afaceri și locuri de muncă trebuie sprijiniți, nu împiedicați să se dezvolte. În ultimul an Guvernul și Parlamentul au lucrat împreună la îmbunătățirea mediului de afaceri. Am făcut progrese imense pe digitalizare, pe eliminarea birocrației și a diferitor hârțoage, pe simplificarea și clarificarea procedurilor. Dar mai sunt multe, multe de făcut. Trebuie să lucrăm în continuare cu antreprenorii, alături de ei, să-i ascultăm, pentru că ei știu mai bine problemele cu care se ciocnesc zi de zi. O să convingem cât mai mulți investitori străini să investească aici, în Moldova, ca să creeze locuri de muncă și creștere economică. O să eliberăm economia de birocrație și de corupție și o să-i oferim spațiu să se dezvolte. Trebuie să tindem spre o economie liberă și deschisă, integrată în economia europeană.

O altă prioritate majoră pentru această sesiune va fi să stimulăm majorarea salariilor primite legal. Mărirea pensiilor, oferirea unor alocații bune, creșterea indemnizațiilor sunt posibile doar dacă reducem munca la negru și combatem salariile în plic. Salariul în plic nu este un beneficiu pe termen lung. Dimpotrivă, aduce după sine multe pierderi atât pentru angajat, cât și pentru stat. Este inacceptabilă situația când mai mult de o treime din angajați lucrează ilegal, iar întreprinderile care plătesc taxe şi impozite se sufocă din cauza competiției neloiale. În acest scop, pe de o parte, vom reforma şi consolida Inspecția Muncii prin restructurarea acesteia, pe de altă parte, vom lansa un program de subvenționare automată a creşterilor salariale menit să încurajeze majorarea salariilor. În cazul unor creşteri semnificative, statul va prelua costul contribuțiilor sociale şi medicale.

O atenție deosebită va fi acordată familiilor tinere. Toți copii sub 2 ani vor primi o indemnizație lunară şi vom vota legile necesare ca să existe mai multe servicii de îngrijire a copiilor. Vom susține dezvoltarea creşelor, mini-creşelor familiale şi activitatea bonelor. Toate familiile care vor un loc la creşă trebuie să-l poată obține. Aceste măsuri vin să susțină tinerele familii, să încurajeze creşterea demografică, dar şi să-i încurajeze pe cei care vor să lucreze să o poată face.

Un alt angajament al nostru promis și așteptat de cetățeni este reforma sistemului național de sănătate publică, care este demult întârziată şi necesită o reorganizare. Vrem ca oamenii să se trateze calitativ în toate spitalele din țară.

Vom continua să fim alături de agricultori, prin ajutoarele oferite, prin susținerea agricultorilor mici și mijlocii să se dezvolte, prin deschiderea mai multor piețe de desfacere și prin promovarea produselor moldovenești.

Parlamentul are sarcina să facă legi bune, care să permită dezvoltarea economiei și să fie alături de cei mai vulnerabili. Asta ne-am pornit să facem: să reformăm și să construim instituțiile-cheie ale statului, pentru ca ele să lucreze doar în interesul cetățenilor; să intensificăm diplomația parlamentară ca să deschidem noi uși pentru țara noastră, așa încât toată lumea să ne vadă drept o țară care știe ce vrea și poate reuși; să ne consolidăm securitatea și reziliența energetică, așa încât să trăim în pace și în siguranță, și nimeni să nu ne mai poată șantaja; să reformăm sectorul nostru de securitate; să îmbunătățim accesul la educație și să ridicăm prestigiul meseriei de profesor; să îmbunătățim codul electoral, ca voturile oamenilor să fie libere și protejate. 

După cum vedeți, avem o agendă ambițioasă, este nevoie de multă muncă și perseverență, însă asta nu ne va împiedica să o îndeplinim. Căci asta am promis și aceste lucruri sunt necesare pentru Republica Moldova. 

Astăzi, 15 septembrie, este Ziua Internațională a Democrației. Ultima vreme unii încearcă să ne convingă că democrația n-ar fi chiar așa de importantă. Însă noi știm că democrația stă la baza prosperității, pentru că noi am suferit din cauza lipsei de democrație și a lipsei de libertate. Nu vrem să ne întoarcem acolo. Trecutul nu este locul în care vrem să trăiască copiii noștri. Ci viitorul. Un viitor în care nu sunt războaie, în care țările se respectă între ele și în care nimeni nu te poate împiedica să ai o viață bună. Democrația înseamnă lucruri simple – să știi că cei care te conduc muncesc pentru dezvoltare și nu pentru a te bloca în sărăcie, să poți învăța ce-ți place, să poți lucra unde vrei, să poți spune ce gândești, să nu te temi pentru viața ta. Și noi nu vom renunța la aceste lucruri. Moldova va fi o țară democratică, pentru că doar așa copiii noștri vor avea un viitor bun.

Aici, mă adresez către politicienii care vor să folosească necazul vecinilor noștri ucraineni și crizele provocate de invazia Federației Ruse în Ucraina, pentru a destabiliza situația la noi în țară. Am spus și anterior – cetățenii noștri nu vor renunța la lucrurile pe care cu greu le-au câștigat. Cetățenii noștri își iubesc țara și își iubesc prea mult copiii, ca să se lase amăgiți așa de ușor. Ei înțeleg că în spatele celor care vor să dezbine țara sunt niște hoți, niște bandiți. Ei nu vin să protesteze, ci folosesc oameni sărmani. Unul stă într-o vilă luxoasă în Israel, alții prin alte țări europene bogate, nu în ploaie la proteste. Ei sunt gata de orice, chiar să-și vândă și țara, numai să scape de închisoare. Căci ei înțeleg că reforma justiției va da roade în curând. Și ei speră că iarna va fi cât mai grea, că moldovenii vor trăi cât mai rău, că haosul în Moldova va fi cât mai mare – așa ei cred că vor avea scăpare. De asta ei vor ca tuturor moldovenilor să le fie cât mai rău. Însă noi nu vom permite ca cineva să se joace cu viața și bunăstarea moldovenilor. 

Așadar, în lunile ce vin, nu ni se cere imposibilul – va trebui doar să muncim mai mult, să economisim un pic, să fim atenți la cei care vor să oprească dezvoltarea țării noastre pentru a-și proteja pielea și să rămânem uniți.

Vă promit – oricât de greu ne va fi tuturor, vom continua să avem grijă de cetățeni. Acționând cu omenie, prudență și responsabilitate, împreună, vom ieși mai puternici din această criză și copiii noștri vor avea șansa unui viitor european acasă.

Agenda
6 decembrie 2022
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 

 Contacte:

Republica Moldova,
MD-2004, mun. Chișinău, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 105

Mail: info@parlament.md

Tel.: 022-820-390
       

   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"