Vizite și informare
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
 
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

 
Observator European

Integritatea este Libertate

 
 
 
 
 
 
 
 
Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
La Parlament a fost organizată o nouă rundă de audieri publice despre siguranța comunitară și cea rutieră

19.09.2023 - Comisia securitate națională, apărare și ordine publică

Chișinău, 19 septembrie 2023 – Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a organizat o nouă rundă de audieri publice despre siguranța comunitară și cea rutieră. La eveniment au mai participat deputații din Comisia protecție socială, sănătate și familie, reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării, ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Ministerului Sănătății, precum și ai organizațiilor naționale și internaționale care au drept scop asigurarea securității cetățenilor.

Ședința a fost organizată cu scopul de a identifica soluții eficiente și de a conjuga eforturile pentru a spori atât siguranța cetățenilor, cât și siguranța în circulația rutieră. În cadrul audierilor publice, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au prezentat informații despre rata accidentelor rutiere asociate consumului de alcool sau de droguri. Totodată, reprezentanții Ministerului Sănătății s-au referit la măsurile necesare pentru prevenirea și combaterea consumului de alcool și de substanțe stupefiante. Participanții la ședință au accentuat necesitatea conjugării eforturilor și educarea cetățenilor pentru a spori siguranța acestora.

„Statistica arată că numărul accidentelor rămâne constant în fiecare an, însă crește numărul victimelor. Trebuie să întreprindem mai multe acțiuni pentru a crește siguranța participanților la trafic, în mod special a pietonilor. Poți să ai o infrastructură ideală, dar, din păcate, asta nu înseamnă și siguranță. Este nevoie și de educație. În acest sens, trebuie implementate campanii de informare și de sensibilizare”, a menționat președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp.

„Prima cauză de mortalitate în rândul tinerilor sunt traumatismele și accidentele rutiere. Respectiv, sunt cunoscute toate măsurile necesare pentru a securiza străzile și, în special, comunitățile. Nici pe departe nu este responsabilitatea izolată a Ministerului Afacerilor Interne, este o contribuție și a educației, și a societății civile, și a tuturor. Toți vrem să avem străzi sigure, pietoni disciplinați. Trebuie să fie o acțiune comună, coordonată și de zi cu zi”, a adăugat vicepreședintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Adrian Belîi.

În baza discuțiilor, vor fi propuse o serie de modificări legislative și de măsuri care să contribuie la crearea unei comunități mai sigure. Unele dintre ele se referă la testarea conducătorilor auto la consumul de droguri sau securizarea trecerilor de pietoni din preajma instituțiilor de învățământ.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 


Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, în deschiderea sesiunii de toamnă 2023 a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, în deschiderea sesiunii de toamnă 2023 a Parlamentului
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"