Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
 
Accreditation of journalists in Parliament

 
Observator European

Integritatea este Libertate

 
Parliamentary development in the Republic of Moldova
 
 
 
 
 
 
 
Relații cu cetățeanul
Latest news > Press releases
Press releases
Prioritățile și obiectivele în domeniul securității naționale, apărării și ordinii publice, expuse la ședința organizată de comisia de profil

13.09.2023 Ședința Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică

Chișinău, 13 septembrie 2023 – Asigurarea securității cetățenilor, combaterea corupției și a spălării banilor, consolidarea managementului frontierei de stat și protejarea securității informaționale sunt câteva dintre obiectivele stabilite de către instituțiile din domeniul securității naționale, apărării și ordinii publice pentru perioada septembrie – decembrie 2023. Acestea au fost prezentate în cadrul unei ședințe organizate de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică.

La ședință au participat reprezentanți ai mai multor instituții responsabile de acest sector: Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informații și Securitate, Autoritatea Națională de Integritate, Centrul Național Anticorupție, Serviciul Vamal, Inspectoratul Național de Patrulare, Autoritatea Națională a Penitenciarelor etc.

Raportorii s-au referit la revizuirea cadrului normativ, racordarea legislației naționale la legislația Uniunii Europene și implementarea anumitor măsuri care au drept scop asigurarea securității și a ordinii publice. În context, sunt planificate mai multe modificări legislative și elaborarea unor proiecte de acte normative. De exemplu, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne sunt în proces de elaborare a proiectului de lege privind utilizarea datelor din registrul pasagerilor, care are scopul de a combate și de a preveni terorismul și infracționalitatea. De asemenea, un alt obiectiv este elaborarea unei inițiative legislative care prevede testarea antidrog a conducătorilor autor.

„Comisia securitate națională, apărare și ordine publică organizează astfel de dezbateri la fiecare început de sesiune. În baza proiectelor de lege care vor fi înaintate de către instituții, Comisia va aproba planul de activitate pentru această sesiune”, a menționat președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp.

De menționat că, în contextul funcției de control parlamentar, în perioada următoare, membrii Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică vor merge în vizită la anumite instituții responsabile de acest sector.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova  


Back to all
Declarations
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, în deschiderea sesiunii de toamnă 2023 a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, în deschiderea sesiunii de toamnă 2023 a Parlamentului
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe