Vizite și informare
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
 
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

 
Observator European

Integritatea este Libertate

 
 
 
 
 
 
 
 
Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Subiectul asigurării obligatorii (RCA) pentru taxi, discutat la Parlament

11.09.2023 - Consultări publice privind asigurărilor obligatorii RCA pentru taxiChișinău, 11 septembrie 2023 – La Parlament, au avut lor consultări publice despre asigurarea obligatorie (RCA) pentru taxi. Discuțiile au fost organizate la inițiativa deputatei din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Iulia Dascălu, urmare a recepționării unor petiții în care sunt menționate anumite dificultăți în procesul de eliberare a acestui tip de asigurări.

La ședință au participat reprezentanți ai companiilor care prestează servicii de taxi, ai companiilor de asigurări, ai asociațiilor din domeniu și ai Băncii Naționale a Moldovei. Reprezentanții companiilor de taxi au semnalat unele dificultăți în procesul de eliberare a asigurărilor RCA, reieșind din specificul lor de activitate.

Discuțiile s-au axat pe identificarea unor soluții optime, care să fie convenabile tuturor părților. Participanții la consultările publice s-au mai referit la posibile soluții – liberalizarea pieței asigurărilor și acordarea unei licențe profesionale pentru fiecare taximetrist. „Această problemă este de mai mulți ani și este necesar să ieșim din acest impas. Pentru asta, voi face interpelări la Banca Națională a Moldovei și la Comisia Națională a Pieței Financiare pentru a identifica soluții eficiente, întrucât din această cauză suferă cetățenii”, a accentuat deputata Iulia Dascălu.

De menționat că, săptămâna trecută, Parlamentul a votat, în prima lectură, un proiect de lege care are scopul de a îmbunătăți serviciile de taxi. Inițiativa aparține unui grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Autorii propun ca toți deținătorii de platforme și aplicații de comenzi de taxi să fie înregistrați juridic pe teritoriul Republicii Moldova, iar sistemele să fie utilizate doar prin intermediul operatorilor de transport care prestează servicii în sistem de taxi. Modificările legislative au drept obiectiv transparentizarea și îmbunătățirea procesului de fiscalizare a serviciului de transport în regim de taxi.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova


Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, în deschiderea sesiunii de toamnă 2023 a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, în deschiderea sesiunii de toamnă 2023 a Parlamentului
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"