Vizite și informare
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
 
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

 
Observator European

Integritatea este Libertate

 
 
 
 
 
 
 
 
Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Deputații au aprobat în prima lectură proiectul de lege privind noile atribuții ale CNPF

5R9A1417
 

Chișinău, 26 mai 2023Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege, prezentat de Guvern, care prevede ajustarea cadrului normativ la noul mandat al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF). Necesitatea modificărilor legislative a fost determinată de redistribuirea unor competențe între CNPF și Banca Națională a Moldovei, începând cu 1 iulie anul curent. 

Cele mai importante dintre noile atribuții ale CNPF sunt elaborarea și implementarea documentelor de politici în domeniul incluziunii și educației financiare; reglementarea și supravegherea modului de prestare a serviciilor și mecanismelor de soluționare a pretențiilor clienților; supravegherea corespunderii cu cadrul normativ în vigoare a informației și a materialului publicitar pentru serviciile financiare potrivit legislației speciale; soluționarea petițiilor și a litigiilor.

Scopul modificărilor este crearea premiselor instituționale necesare pentru fortificarea educației financiare, creșterea transparenței produselor financiare, eradicarea practicilor comerciale incorecte și a clauzelor abuzive, soluționarea eficientă a disputelor cu prestatorii de servicii financiare.

În septembrie 2020, Parlamentul a votat modificări la cadrul normativ, potrivit cărora, începând cu 1 iulie 2023, Banca Națională a Moldovei va prelua unele competențe ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare. Astfel, celor două instituții le-a fost oferită o perioadă de tranziție necesară pentru organizarea activității în condiții noi.

Noile prevederi vor intra în vigoare la 1 iulie 2023. Perioada de tranziție este necesară pentru organizarea de către BNM a activității sale în condițiile supravegherii noilor sectoare. Acestea țin de licențierea/autorizarea/emiterea avizului pentru înregistrarea de stat, reglementarea și supravegherea activității asiguratorilor, reasiguratorilor și intermediarilor în aceste domenii, precum și a Biroului Național al Asiguratorilor de Autovehicule din Republica Moldova, a asociațiilor de economii și împrumut, a birourilor istoriilor de credit și a organizațiilor de creditare nebancare.

Proiectul de lege a fost supus consultărilor publice cu organele de supraveghere, cu asociațiile de business, cu mediul de afaceri.  
Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova 


Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, în deschiderea sesiunii de toamnă 2023 a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, în deschiderea sesiunii de toamnă 2023 a Parlamentului
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"