Vizite și informare
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Raportul CNA pentru anul 2022, prezentat în plenul Parlamentului: Au fost depistate 401 de infracțiuni de corupție

12.05.2023 Ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova
Chișinău, 12 mai 2023 – RAPORTUL Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru anul 2022 a fost prezentat în plenul Parlamentului. Potrivit documentului, pe parcursul anului trecut, ofițerii de investigații ai CNA au depistat 539 de infracțiuni, 401 dintre ele fiind infracțiuni de corupție. mso-ansi-language:RO-MO">

Totodată, pe parcursul anului 2022, au fost inițiate 487 de cauze penale. 234 dintre ele au constituit infracțiuni de corupție, iar 105 – infracțiuni conexe celor de corupție (abuz de putere, depășirea atribuțiilor de serviciu sau îmbogățire ilicită). De asemenea, au fost inițiate cauze penale pentru escrocherie, delapidarea averii străine, spălarea banilor, falsul informatic etc.

Tot pe parcursul anului trecut, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, care este o subdiviziune autonomă specializată în cadrul CNA, a aplicat sechestre în valoare de două miliarde de lei.

Directorul CNA, Iulian Rusu, s-a mai referit, în prezentarea sa, la activitățile instituției de prevenire a corupției, precum și la procesul de recuperare a bunurilor infracționale.

În baza informațiilor prezentate, Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a emis o serie de recomandări pentru activitatea ulterioară a CNA. Astfel, Centrul Național Anticorupție va contribui, în continuare, la combaterea corupției sistemice, precum și la combaterea corupției în domeniul achizițiilor publice, al construcțiilor și în sectorul energetic. De asemenea, se recomandă ca activitatea CNA să fie orientată inclusiv spre executarea programelor de reparații a drumurilor și spre procesul de gestionare a fondurilor externe. 

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova


Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la deschiderea sesiunii de primăvară 2024 a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la deschiderea sesiunii de primăvară 2024 a Parlamentului
Ultimele acte legislative adoptate
 

Adresa
Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 105
MD-2073, Chișinău
Republica Moldova

Date de contact:
Direcţia petiţii şi audienţe
tel: 022-820-270
Direcția servicii generale
tel:
 022 820 126

 info@parlament.md

 old.Parlament.md

 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"