Визиты и информация
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
 
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Аккредитация журналистов в парламенте 

Европейский обозреватель

Integritatea este Libertate

Парламентаризм в Республике Молдова
Государственные власти и учреждения
Общественная информация
Обращения граждан
Актуально > Пресс-релизы
Сообщения для прессы
Președintele Parlamentului, alături de Comisarul European pentru mediu: „Aerul poluat nu are hotare, mediul este o responsabilitate comună”

25.11.2022 - Vizita în Republica Moldova a Comisarului european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius

Chișinău, 25 noiembrie 2022 – „A fi parte a lumii libere, a Uniunii Europene înseamnă o viață sigură și bună pentru cetățeni, dar înseamnă și eforturi de a îmbunătăți condițiile de viață, de a moderniza țara, de a întări instituțiile și de a avea grijă de mediu. Aerul poluat nu are hotare, putem asigura un mediu sănătos doar dacă vom colabora împreună, țară cu țară”. Declarația aparține Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, și a fost făcută în cadrul ședinței plenare a legislativului, cu participarea Comisarului european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius.

Igor Grosu a declarat că fiecare stat își poate construi bunăstarea de unul singur, însă mediul este o responsabilitate comună: „În primul rând, e vorba de copii sănătoși. Mediul reprezintă viața noastră de zi cu zi – apa pe care o bem, aerul pe care îl respirăm, alimentele pe care le consumăm”.

Președintele Parlamentului a punctat pașii pe care Republica Moldova a început să-i facă pentru a proteja mediul: lansarea Programului național de împădurire; armonizarea legislației naționale cu cea a UE; proiecte de apă și canalizare; identificarea surselor de energie regenerabilă. 

Potrivit șefului legislativului, războiul a arătat că trebuie să ne consolidăm rezistența ca răspuns la crize. „Și acesta este motivul pentru care Uniunea Europeană a adoptat Pactul Verde European, iar Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu obligațiuni clare în domeniul mediului”, a relatat Igor Grosu.

Președintele Parlamentului a mai spus că în anii următori Moldova poate pune bazele unui stat mai puternic în fața provocărilor, mai sigur și mai prosper pentru cetățeni. „Vreau să ne propunem să devenim un model de păstrare a mediului, toți suntem parte a naturii – avem datoria să o păstrăm și să o lăsăm copiilor noștri”, a menționat Igor Grosu.

În încheiere, șeful legislativului a declarat că mediul trebuie să fie un domeniu în care nu ar trebui să existe divergențe politice sau geopolitice, lucru care trebuie împărtășit de toate partidele politice. „În fața planetei suntem egali”, a conchis Președintele Parlamentului.


 

 

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 


Back to all RU
Заявления
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, în deschiderea sesiunii de primăvară 2023 a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, în deschiderea sesiunii de primăvară 2023 a Parlamentului
Календарь
<Март 2023 г.>
ПнВтСрЧтПтСбВс
272812345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789
25 марта 2023 г.
На выбранную дату нет ни одной записи
Принятые законодательные акты
 
   Разработка веб-страницы Парламента Республики Молдова была проведена благодаря «Программе поддержки демократии», финансируемой Европейским Союзом и осуществляемой Советом Европы