Vizite și informare
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Președintele Parlamentului, alături de Comisarul European pentru mediu: „Aerul poluat nu are hotare, mediul este o responsabilitate comună”

25.11.2022 - Vizita în Republica Moldova a Comisarului european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius

Chișinău, 25 noiembrie 2022 – „A fi parte a lumii libere, a Uniunii Europene înseamnă o viață sigură și bună pentru cetățeni, dar înseamnă și eforturi de a îmbunătăți condițiile de viață, de a moderniza țara, de a întări instituțiile și de a avea grijă de mediu. Aerul poluat nu are hotare, putem asigura un mediu sănătos doar dacă vom colabora împreună, țară cu țară”. Declarația aparține Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, și a fost făcută în cadrul ședinței plenare a legislativului, cu participarea Comisarului european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius.

Igor Grosu a declarat că fiecare stat își poate construi bunăstarea de unul singur, însă mediul este o responsabilitate comună: „În primul rând, e vorba de copii sănătoși. Mediul reprezintă viața noastră de zi cu zi – apa pe care o bem, aerul pe care îl respirăm, alimentele pe care le consumăm”.

Președintele Parlamentului a punctat pașii pe care Republica Moldova a început să-i facă pentru a proteja mediul: lansarea Programului național de împădurire; armonizarea legislației naționale cu cea a UE; proiecte de apă și canalizare; identificarea surselor de energie regenerabilă. 

Potrivit șefului legislativului, războiul a arătat că trebuie să ne consolidăm rezistența ca răspuns la crize. „Și acesta este motivul pentru care Uniunea Europeană a adoptat Pactul Verde European, iar Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu obligațiuni clare în domeniul mediului”, a relatat Igor Grosu.

Președintele Parlamentului a mai spus că în anii următori Moldova poate pune bazele unui stat mai puternic în fața provocărilor, mai sigur și mai prosper pentru cetățeni. „Vreau să ne propunem să devenim un model de păstrare a mediului, toți suntem parte a naturii – avem datoria să o păstrăm și să o lăsăm copiilor noștri”, a menționat Igor Grosu.

În încheiere, șeful legislativului a declarat că mediul trebuie să fie un domeniu în care nu ar trebui să existe divergențe politice sau geopolitice, lucru care trebuie împărtășit de toate partidele politice. „În fața planetei suntem egali”, a conchis Președintele Parlamentului.


 

 

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 


Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la încheierea sesiunii de toamnă 2022 a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la încheierea sesiunii de toamnă 2022 a Parlamentului
Agenda
Ultimele acte legislative adoptate
 

 Contacte:

Republica Moldova,
MD-2004, mun. Chișinău, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 105

Mail: info@parlament.md

Tel.: 022-820-390
       

   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"