Visites et informations
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova


La version française du site a été réalisée grâce à l'appui du Programme NORIA de l'Assemblée parlementaire de la Francophonie

Accréditation des journalistes au Parlement

Observator European

Integritatea este Libertate

Parlementarisme en République de Moldavie
Informations publiques
Actualité > Communiqués de presse
Communiqués de presse
Președintele Parlamentului, alături de Comisarul European pentru mediu: „Aerul poluat nu are hotare, mediul este o responsabilitate comună”

25.11.2022 - Vizita în Republica Moldova a Comisarului european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius

Chișinău, 25 noiembrie 2022 – „A fi parte a lumii libere, a Uniunii Europene înseamnă o viață sigură și bună pentru cetățeni, dar înseamnă și eforturi de a îmbunătăți condițiile de viață, de a moderniza țara, de a întări instituțiile și de a avea grijă de mediu. Aerul poluat nu are hotare, putem asigura un mediu sănătos doar dacă vom colabora împreună, țară cu țară”. Declarația aparține Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, și a fost făcută în cadrul ședinței plenare a legislativului, cu participarea Comisarului european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius.

Igor Grosu a declarat că fiecare stat își poate construi bunăstarea de unul singur, însă mediul este o responsabilitate comună: „În primul rând, e vorba de copii sănătoși. Mediul reprezintă viața noastră de zi cu zi – apa pe care o bem, aerul pe care îl respirăm, alimentele pe care le consumăm”.

Președintele Parlamentului a punctat pașii pe care Republica Moldova a început să-i facă pentru a proteja mediul: lansarea Programului național de împădurire; armonizarea legislației naționale cu cea a UE; proiecte de apă și canalizare; identificarea surselor de energie regenerabilă. 

Potrivit șefului legislativului, războiul a arătat că trebuie să ne consolidăm rezistența ca răspuns la crize. „Și acesta este motivul pentru care Uniunea Europeană a adoptat Pactul Verde European, iar Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu obligațiuni clare în domeniul mediului”, a relatat Igor Grosu.

Președintele Parlamentului a mai spus că în anii următori Moldova poate pune bazele unui stat mai puternic în fața provocărilor, mai sigur și mai prosper pentru cetățeni. „Vreau să ne propunem să devenim un model de păstrare a mediului, toți suntem parte a naturii – avem datoria să o păstrăm și să o lăsăm copiilor noștri”, a menționat Igor Grosu.

În încheiere, șeful legislativului a declarat că mediul trebuie să fie un domeniu în care nu ar trebui să existe divergențe politice sau geopolitice, lucru care trebuie împărtășit de toate partidele politice. „În fața planetei suntem egali”, a conchis Președintele Parlamentului.


 

 

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 


Back to all FR
Déclarations
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, în deschiderea sesiunii de primăvară 2023 a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, în deschiderea sesiunii de primăvară 2023 a Parlamentului
Agenda
samedi 25 mars 2023
Pentru data selectata, la moment nu este nici o inregistrare FR
Derniers actes législatifs adoptés
 

 Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei
 Parlamentul European
 Adunarea Parlamentara a OSCE
 Adunarea Interparlamentara a CSI
 Adunarea Parlamentara a OCEMN
 Adunarea Parlamentara NATO
 Uniunea Interparlamentara

 old.Parlament.md

 

 Contacte:

Republica Moldova,
MD-2073, m. Chișinău, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 105

E-mail

Fax: 022268491

Tel.: 022820390
        022233229
        022268569

   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe