Vizite și informare
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Președintele Parlamentului a ținut un discurs la Conferința Europeană a Președinților de Parlamente ”Casa noastră comună europeană: următorii 70 de ani”
photo_2019-10-24_18-52-04
 
Strasbourg, 24 octombrie 2019 - ”Depășirea crizei politice, și transferul pașnic al puterii,  au dat un impuls nou cooperării internaționale și au permis Republicii Moldovei să adere ferm la o linie de politică externă echilibrată. Aceasta, la rândul său, prevede un statut de neutralitate și deschidere față de toți partenerii internaționali, atât în Vest, cât și în Est”. 
 
Declarația a fost făcută de Zinaida Greceanîi la Conferința Europeană a Președinților de Parlamente ”Casa noastră comună europeană: următorii 70 de ani”, desfășurată la Strasbourg în perioada 24-25 octombrie curent. 
Președintele Parlamentului a menționat că anume Consiliul Europei și țările noastre dețin memoria lecțiilor istoriei, de care trebuie să ținem cont. ”Cetățenii și țările noastre au nevoie de o Europă comună în care domină prosperitatea și pacea”, a spus Zinaida Greceanîi.
 
Președintele Legislativului a mulțumit Consiliului Europei, care a fost și continuă a fi un partener constant și fidel al tarii noastre, pentru asistența în promovarea culturii democratice și bunei guvernări. De asemenea, ea a subliniat importanța mecanismului comun al Consiliului Europei și Uniunii Europene asigurat prin Parteneriatul pentru Buna Guvernare. Totodată, președintele Parlamentului a menționat că, în cei 60 de ani de existență, Convenția și Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a trasat o jurisprudență perseverentă și marcantă pentru statele membre. 
 
Referindu-se la conflictele nerezolvate, Zinaida Greceanîi a reiterat că Republica Moldova este cointeresat în soluționarea problemei transnistrene în formatul ”5+2” cu specificarea statutului Transnistriei în componența Republicii Moldova, bazat pe principiile suveranității și integrității teritoriale, prin garantarea drepturilor umane, politice, economice și sociale ale populației.
 
Moldova este membru al Consiliul Europei de 24 de ani.
 
Direcția generală comunicare și relații publice, Parlamentul Republicii Moldova 

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Igor Grosu, la încheierea sesiunii de toamnă a Parlamentului de Legislatura a XI-a
Discursul Președintelui Parlamentului Igor Grosu, la încheierea sesiunii de toamnă a Parlamentului de Legislatura a XI-a
Agenda
Ultimele acte legislative adoptate
 

 Contacte:

Republica Moldova,
MD-2004, mun. Chișinău, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 105

Mail: info@parlament.md

Tel.: 022-820-390
       

   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"