Vizite și informare
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Vladimir Vitiuc a avut o întrevedere cu Ambasadorul Chinei, Yinghong Zhang

06.11.2018 Întrevederea vicepreședintelui Vladimir Vitiuc,  cu E.S. Dl Zhang Yinghong, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova

Chișinău, 6 noiembrie 2018 – Vicepreședintele Parlamentului Vladimir Vitiuc a avut o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Yinghong Zhang.

Vladimir Vitiuc este Președintele Grupului parlamentar de prietenie cu China. La discuții au mai participat Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Violeta Ivanov și Președintele delegației Parlamentului la APCE, Marian Lupu, membri ai Grupului parlamentar de prietenie cu China.  

Discuțiile s-au referit la dezvoltarea proiectelor comune în domeniul comercial-economic. Vladimir Vitiuc a salutat interesul investitorilor chinezi faţă de țara noastră, menționând interesul în atragerea şi diversificarea investiţiilor chineze în economia Republicii Moldova. În prezent, China se clasează pe locul 5 printre principalii parteneri comerciali ai țării noastre. Pe teritoriul Republicii Moldova activează 85 de companii cu capital chinez, capitalul investit fiind de cca 4,791 mln lei. 

Oficialii au discutat și despre implementarea inițiativei „Circuitul economic Drumul Mătăsii”, un mecanism important pentru participarea la proiecte investiţionale şi de infrastructură majore. Totodată, Vicepreședintele Parlamentului a exprimat sprijinul pentru promovarea exporturilor de produse moldovenești pe piața chineză. 

Vladimir Vitiuc a adresat mulțumiri autorităților chineze pentru asistenţa tehnică acordată constant Republicii Moldova. Acordul privind cooperarea tehnică cu China prevede acordarea unui suport financiar nerambursabil în valoare de circa 8,1 mln euro. La 17 octombrie curent, Guvernul a aprobat hotărârea cu privire la inițierea negocierilor asupra proiectelor Acordurilor de finanțare cu Banca Industrială și Comercială din China. Urmare a semnării acordurilor, va fi reabilitat drumul național Criva – Bălți și va fi reconstruit drumul Bălți – Florești.

În cadrul întrevederii a fost solicitată admiterea Republicii Moldova ca ţară terţă beneficiară de proiectele din formatul de cooperare economică ”16+1”. Formatul ”16+1” se referă la diferite mecanisme și colaborări între China și 16 țări din Europa Centrală și de Est.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Igor Grosu, la încheierea sesiunii de toamnă a Parlamentului de Legislatura a XI-a
Discursul Președintelui Parlamentului Igor Grosu, la încheierea sesiunii de toamnă a Parlamentului de Legislatura a XI-a
Agenda
3 iulie 2022
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 

 Contacte:

Republica Moldova,
MD-2004, mun. Chișinău, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 105

Mail: info@parlament.md

Tel.: 022-820-390
       

   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"