Vizite și informare
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Implicarea în procesul decizional, discutată la Leova și Orhei
12.08.2018 Ateliere de lucru ”Cum pot să mă implic în procesul decizional”, organizate de  OTIP Leova și Orhei
 
Chișinău, 12 septembrie 2018 – Modalitatea de implicare a oamenilor în procesul decizional a fost abordată, astăzi, în cadrul a două ateliere de lucru, organizate de Oficiile Teritoriale de Informare ale Parlamentului (OTIP), cu reședința în municipiul Orhei și orașul Leova.
 
Studenți, elevi, tineri și maturi au discutat despre implicare în procesul decizional, s-au familiarizat cu activitatea parlamentară, au analizat etapele procesului legislativ, precum și au adresat întrebări deputatului Petru Știrbate.
 
De asemenea, participanții la cele două ateliere au aflat ce înseamnă democratie participativă și care sunt actorii actului decizional, cum ne putem implica în identificarea și soluționarea problemelor sociale, ce presupune o campanie de mobilizare comunitară și ce beneficii poate aduce ea comunității.
 
In rezultatul discuțiilor, au fost identificate propuneri pentru creșterea nivelului de implicare a cetățenilor în procesul decizional. Participanții au solicitat respectarea graficului audiențelor deputaților în teritoriu, informarea sistematică a oamenilor cu proiectele de acte legislative adoptate, precum și discutarea acestora după adoptare în I lectură.

Reprezentanții societății civile au reiterat necesitatea implicării mai active a organizațiilor neguvernamentale în procesul de înaintare a propunerilor la proiectele de acte legislative.
 
Evenimentele fac parte din șirul de acțiuni, organizate de Parlamentul Republicii Moldova în cadrul Zilelor Democrației. Amintim că vineri, 14 septembrie va fi organizată Ziua ușilor deschise în Legislativ. În această zi, vor avea loc mai multe activități pentru vizitatorii de diferite vârste.
 
Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Igor Grosu, la încheierea sesiunii de toamnă a Parlamentului de Legislatura a XI-a
Discursul Președintelui Parlamentului Igor Grosu, la încheierea sesiunii de toamnă a Parlamentului de Legislatura a XI-a
Agenda
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"