Vizite și informare
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Scrisori de trăsură electronică pentru transportatorii internaţionali de mărfuri
14.12.2017 Şedinţa Comisiei politică externă şi integrare europeană

Chișinău, 14 decembrie 2017 – Republica Moldova ar putea adera la Protocolul adiţional la Convenţia privind contractul pentru transportul internaţional de mărfuri pe şosele (CMR) cu privire la scrisoarea de trăsură electronică. Comisia politică externă și integrare europeană a examinat și susținut, în ședința de astăzi, proiectul de lege în acest sens.

Potrivit proiectului, aderarea la acest document va asigura facilitarea întocmirii optime a scrisorii de trăsură prin proceduri utilizate pentru înregistrarea şi gestionarea electronică a datelor între ţările semnatare ale Convenţiei privind contractul pentru transportul internaţional de mărfuri pe şosele (CMR). În prezent, transportatorii de mărfuri din țara noastră folosesc scrisori de trăsură doar pe suport de hârtie.

Printre obiectivele de bază ale Acordului sunt facilitarea întocmirii optime a scrisorii de trăsură CMR, dezvoltarea coridoarelor internaţionale de transport, promovarea unei politici eficiente în domeniul transporturilor internaţionale, perfecţionarea şi modernizarea cadrului juridic al colaborării în domeniu, eficientizarea conexiunilor de transport la organizarea transportului de mărfuri între ţările semnatare.

Scopul documentului este de a facilita colaborarea din domeniu cu statele semnatare, inclusiv Austria, Belarus, Belgia, Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Marea Britanie, Ungaria, Germania, Grecia, Danemarca, Spania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Federaţia Rusă, Ucraina, Franţa, Turcia, România etc.

Proiectul urmează a fi dezbătut și votat în plenul Parlamentului.

În aceeași ședință, deputații au aprobat avizul consultativ privind inițierea negocierilor asupra proiectului de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare. Acesta prevede un împrumut extern în valoare de 10 mln de dolari SUA pentru dotarea laboratoarelor școlare și echipament special pentru copiii cu dizabilități.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Igor Grosu, la încheierea sesiunii de toamnă a Parlamentului de Legislatura a XI-a
Discursul Președintelui Parlamentului Igor Grosu, la încheierea sesiunii de toamnă a Parlamentului de Legislatura a XI-a
Agenda
3 iulie 2022
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 

 Contacte:

Republica Moldova,
MD-2004, mun. Chișinău, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 105

Mail: info@parlament.md

Tel.: 022-820-390
       

   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"