Vizite și informare
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Executarea Hotărârilor CEDO, discutată la Comisia juridică, numiri și imunități

22.11.17Comisia juridică, numiri și imunități

Chișinău, 22 noiembrie 2017 – Comisia juridică, numiri și imunități a audiat, în ședința de astăzi, informația privind executarea Hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Procedura de control parlamentar face parte din prioritățile sesiunii parlamentare curente.
 
Potrivit Agentului guvernamental Oleg Rotari, din momentul intrării în vigoare a Convenției Europene a Drepturilor Omului pentru țara noastră, în septembrie 1997, CEDO a primit 15 100 de cereri împotriva Republicii Moldova. Au fost pronunțate 352 de hotărâri, în care se constată cel puțin o violare a drepturilor reglementate de Convenție.
 
”Actualmente, sunt alte 900 de cereri care urmează a fi examinate de CEDO împotriva Republicii Moldova. Totodată, datele statistice denotă o diminuare a numărului de adresări către această instanță din partea cetățenilor Republicii Moldova. În anul curent, au fost pronunțate 13 hotărâri împotriva țării noastre, inclusiv 7 pe cauze ale deținuților din regiunea transnistreană”, a spus Agentul guvernamental.
 
În altă ordine de idei, Oleg Rotari a spus că rămâne a fi o problemă pentru Republica Moldova condițiile de detenție din penitenciare și instituțiile de detenție preventivă, această situație necesitând a fi soluționată. ”Un sfert de condamnări sunt din această cauză”, a precizat raportorul.
 
Deputații au abordat și subiectul privind răspunderea judecătorilor pentru cauzele condamnate de CEDO. În context, viceministrul Justiției Eduard Serbenco a spus că nu există nici o sentință de condamnare a judecătorilor.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Igor Grosu, la încheierea sesiunii de toamnă a Parlamentului de Legislatura a XI-a
Discursul Președintelui Parlamentului Igor Grosu, la încheierea sesiunii de toamnă a Parlamentului de Legislatura a XI-a
Agenda
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"