Visites et informations
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova


La version française du site a été réalisée grâce à l'appui du Programme NORIA de l'Assemblée parlementaire de la Francophonie

Accréditation des journalistes au Parlement

Observator European

Integritatea este Libertate

Parlementarisme en République de Moldavie
Informations publiques
Actualité > Communiqués de presse
Communiqués de presse
Parlamentarii membri ai GOPAC Moldova vor promova respectarea normelor de etică și conduită a deputatului
28.09.2017 GOPAC
 
Chișinău, 28 septembrie 2017 - Biroul național Moldova al Organizației globale a parlamentarilor împotriva corupției (GOPAC) va indemna Parlamentul Republicii Moldova sa promoveze respectarea unor norme de etică și conduită a deputatului recunoscute internațional și va monitoriza realizarea angajamentelor asumate de legislativul moldovean în momentul aderării la GRECO, Grupului statelor împotriva corupției al Consiliului Europei.

Declarația a fost făcută de membrii activi ai GOPAC Moldova în cadrul întâlnirii parlamentarilor moldoveni cu misiunea de evaluare și raportare pentru Moldova a GRECO, condusă de Sophie Meudal-Leenders.

„Parlamentul s-a angajat să respecte deplin recomandările GRECO, și am făcut mai mulți pași concreți în acest sens, prevăzuți în Strategia națională de integritate 2017-2020, aprobată în martie 2017. În calitate de parlamentari și membri GOPAC, suntem obligați, în fața legii și a cetățenilor, să ne asigurăm că parlamentul se ghidează de principii etice clare, iar toți deputații respectă strict normele privind conflictul de interese, compatibilitatea funcțiilor, declararea și transparența averilor și surselor de venit”, a declarat, la întrevedere, Roman Boțan, co-2președintele grupului GOPAC Moldova.

La întrevedere au participat și reprezentanții Comisiei juridice, numiri și imunități ai Parlamentului, care s-au referit la acțiunile Legislativului pentru respectarea recomandărilor anticorupție și de asigurare a integrității, formulate de GRECO pentru Moldova.

„În ultimul an, Parlamentul a promovat și pus în aplicare legea de reformare a Procuraturii, am aprobat un pachet complex de legi pentru integritate, am promovate crearea Autorității naționale anticorupție. După votarea, în prima lectură, a Codului de conduită a deputatului, vom merge înainte cu acest proiect pentru a realiza plenar angajamentele asumate față de GRECO”, a confirmat, la întrevedere, Raisa Apolschi, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului Republicii Moldova.

Republica Moldova a aderat la GRECO, organizație afiliată Consiliului Europei, în anul 2001. În această perioadă, raportorii GRECO pentru Moldova au elaborat patru rapoarte de evaluare privind situația corupției în țara noastră.

Ultimul raport, publicat în iulie 2016, se axează pe evaluarea acțiunilor de prevenire a corupției în rândul deputaților, judecătorilor și procurorilor, cu accent prioritar pe respectarea normelor de etică și conduită profesională și a normelor ce vizează conflictul de interese; regimul de compatibilitate și restricționarea anumitor activități; și transparența averilor și surselor de venit. Detalii aici.

Potrivit angajamentelor Republicii Moldova față de GRECO, deficiențele în aceste domenii trebuie înlăturate, iar autoritățile trebuie să prezinte un raport de conformitate în acest sens până pe data de 31 ianuarie 2018.

GOPAC Moldova are 9 membri, actuali și foști deputați în Parlament, reprezentanți ai tuturor grupurilor parlamentare. Membrii grupului își propun să promoveze o cultură de toleranță zero față de corupție și să organizeze discuții publice, să ofere expertiză, analize și luări de atitudine pentru eliminarea acestui flagel din structurile publice și societate. 

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Back to all FR
Déclarations
Discursul Președintelui Parlamentului Igor Grosu, la încheierea sesiunii de toamnă a Parlamentului de Legislatura a XI-a
Discursul Președintelui Parlamentului Igor Grosu, la încheierea sesiunii de toamnă a Parlamentului de Legislatura a XI-a
Agenda
Derniers actes législatifs adoptés
 

 Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei
 Parlamentul European
 Adunarea Parlamentara a OSCE
 Adunarea Interparlamentara a CSI
 Adunarea Parlamentara a OCEMN
 Adunarea Parlamentara NATO
 Uniunea Interparlamentara

 old.Parlament.md

 

 Contacte:

Republica Moldova,
MD-2073, m. Chișinău, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 105

E-mail

Fax: 022268491

Tel.: 022820390
        022233229
        022268569

   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe