Vizite și informare
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Controlul parlamentar asupra executării legislației, în vizorul Comisiei agricultură și industrie alimentară

 17.09.17 Ședința Comisiei agricultură și industrie alimentară

Chișinău, 27 septembrie 2017 – Comisia parlamentară agricultură și industrie alimentară a audiat, în ședința de astăzi, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului despre rezultatele acțiunilor întreprinse de autorități în urma calamităților naturale din luna aprilie curent. Procedura de audiere face parte din controlul parlamentar asupra executării legislației.

Viceministrul Iurie Ușurelu a informat că după ninsorile abundente și înghețurile târzii din luna aprilie a fost instituită Comisia de monitorizare și documentare. ”Membrii acesteia, în cadrul a șapte grupuri s-au deplasat în toate raioanele țării pentru pentru colectarea informației operative și familiarizarea cu situația creată de intemperii”, a spus oficialul.
 
Potrivit lui au fost afectate plantații multianuale de măr, păr, prune, nectarine. De asemenea, au suferit plantațiile de nucifere, culturile legumicole și plantațiile multianuale de grâu, orz, rapiță, floarea-soarelui etc. În total, au fost estimate pagube în valoare de 270 milioane de lei. ”Deocamdată, proprietarii terenurilor agricole nu au fost despăgubiți”, a precizat viceministrul.
 
Deputații au recomandat să fie evaluat gradul de afectare a fiecărui proprietar de terenuri după totalizarea recoltei din acest an, deoarece roada nu a fost compromisă în totalitate. La fel, membrii Comisiei consideră necesar de a fi elaborat un Regulament general de evaluare a pagubelor pricinuite de calamitățile naturale, precum și modificat cadrul regulatoriu pentru companiile de asigurări, deoarece  doar 2% din terenurile agricole din țară sunt asigurate.
 
În aceeași ședință, deputații au audiat raportul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură cu privire la implementarea legislației subvenționării domeniului.
 
Controlul parlamentar asupra executării legislației este una dintre prioritățile sesiunii curente a Parlamentului Republicii Moldova.
 
 
Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Igor Grosu, la încheierea sesiunii de toamnă a Parlamentului de Legislatura a XI-a
Discursul Președintelui Parlamentului Igor Grosu, la încheierea sesiunii de toamnă a Parlamentului de Legislatura a XI-a
Agenda
Ultimele acte legislative adoptate
 

 Contacte:

Republica Moldova,
MD-2004, mun. Chișinău, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 105

Mail: info@parlament.md

Tel.: 022-820-390
       

   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"