Визиты и информация
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
 
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Аккредитация журналистов в парламенте 

Европейский обозреватель

Integritatea este Libertate

Парламентаризм в Республике Молдова
Государственные власти и учреждения
Общественная информация
Обращения граждан
Актуально > Пресс-релизы
Сообщения для прессы
Aproape 900 de persoane au participat la Ziua Democrației la Parlament

15.09.17 Vizitatori ai Zilei Democrației la Parlamentul Republicii Moldova

 

Chișinău, 15 septembrie 2017 - De Ziua Democrației în premieră Parlamentul a subscris inițiativei ONU și de rând cu alte peste o sută de Legislative din lume a organizat mai multe evenimente. Aproape 900 de persoane au participat pe parcursul zilei la discuții cu deputații, ateliere de lucru, precum și tururi ghidate ale clădirii. 

În prima parte a zilei, au fost organizate în comun cu Consiliul pentru prevenirea și eliminare discriminării și asigurarea egalității, precum și Avocatul Poporului pentru drepturile omului două ateliere de lucru pentru copii, tineri și directori de școli. Reprezentanții celor două instituții, asistați de deputați, au povestit publicului despre importanța egalității de șanse, ce înseamnă discriminare și care sunt drepturile copilului. Toți participanții la ateliere au discutat ulterior cu Președintele Parlamentului în sala de plen. De asemenea, au primit materiale informative despre activitatea parlamentului, procesul legislativ, precum și mecanismele prin care se pot implica în procesul de luare a deciziilor. 

În parteneriat cu 15 instituții publice, care raporteaza Parlamentului, pe parcursul zilei a funcționat o expoziție, la care vizitatorii au putut afla despre activitatea Procuraturii Generale, Comisiei Electorale Centrale, Serviciului de Informații și Securitate, Centrului Național Anticorupție, Curții de Conturi și altele. Banca Națională a Moldovei a venit cu o expoziție de monede comemorative, iar doritorii au putut vedea cum sunt identificate bancnotele false și care sunt însemnele de protecție ale leului. 

De asemenea, în muzeul Parlamentului a fost inaugurată o expoziție ”Egalitatea de gen pe înțelesul tuturor”, cu suportul Platformei pentru egalitatea de gen. 

Cu suportul PNUD Moldova și susținerea financiară a Suediei, un grup din o sută de copii social-vulnerabili și femei victime ale violenței domestice au venit într-o vizită la Parlament. Toate persoanele sunt din raioanele de Nord, Sud și Centru, înregistrate de către Oficiile Teritoriale de Informare ale Parlamentului. Ei au beneficiat de câte un set de materiale informative din partea Legislativului și au avut o discuție cu reprezentantele din Platforma Doamnelor Deputate .

Începând cu ora 13.00 accesul în clădirea Parlamentului a fost liber, fără înregistrare prealabilă din jumătate în jumătate de oră. Președintele Parlamentului Andrian Candu, precum și deputați din toate fracțiunile au așteptat vizitatorii în sala de plen, unde au răspuns la întrebările oamenilor. 

Zilele ușilor deschise sunt organizate în Parlament începând cu 2014. Până la această oră peste 15 mii de persoane au vizitat Parlamentul, dintre care peste 5 mii de la începutul acestui an. 

Ziua Democrației a finisat șirul de evenimente organizate în perioada 11-15 septembrie de Parlament, când a fost instituită Săptămâna Deschiderii Parlamentare. Pe parcursul săptămânii au fost organizate conferințe internaționale, ateliere de lucru, platforme de discuții și comunicare cu participarea presei, societății civile și a deputaților. 

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova 

 

 

 

 


Back to all RU
Заявления
Discursul Domnului Igor Grosu după alegerea în funcția de Președinte al Parlamentului Republicii Moldova
Discursul Domnului Igor Grosu după alegerea în funcția de Președinte al Parlamentului Republicii Moldova
Календарь
<Декабрь 2021 г.>
ПнВтСрЧтПтСбВс
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789
5 декабря 2021 г.
На выбранную дату нет ни одной записи
Принятые законодательные акты
 
   Разработка веб-страницы Парламента Республики Молдова была проведена благодаря «Программе поддержки демократии», финансируемой Европейским Союзом и осуществляемой Советом Европы