Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Accreditation of journalists in Parliament

Observator European

Integritatea este Libertate

Parliamentary development in the Republic of Moldova
Asistență externă
Relații cu cetățeanul
Latest news > Press releases
Press releases
Audieri în cadrul Comisiei speciale pentru eficientizarea cadrului legislativ privind alimentația copiilor: Ministerul Sănătății la raport

Chișinău, 24 ianuarie 2017 – Reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Centrului de sănătate publică au fost, astăzi, audiați de către Comisia specială pentru eficientizarea cadrului legislativ privind alimentația copiilor în instituțiile preșcolare și de învățământ.

Raportorii au prezentat informații despre evaluările efectuate în instituțiile preșcolare și școlare din țară, au anunțat problemele existente și au răspuns la întrebările deputaților.

Viceministra Sănătății, Aliona Serbulenco a declarat că, în perioada octombrie – decembrie 2016, au fost supuse controlului calității nutriționale 465 de instituții preșcolare, 366 de instituții de învățământ școlare și 66 de instituții ale ciclului profesional. ”În procesul evaluării nu au fost depistate produse alterate sau cu termen de valabilitate expirat. Totodată, s-a confirmat existența unei alimentații neechilibrate și nerespectarea meniurilor-model, elaborate de Ministerul Sănătății, care prevăd excluderea cărnii procesate și a bucatelor preparate prin prăjire”, a spus viceministra.

Medicul-șef al Centrului de sănătate publică din municipiul Chișinău, Luminița Suveică a menționat că, în anul 2016, au fost înregistrate 277 de cazuri de infecții toxico-alimentare sporadice. ”În circa 70% din cazuri au fost afectați copiii de vârstă preșcolară. Ca măsură de profilaxie, anual, cele 169 de grădinițe din capitală sunt inspectate și se prelevează probe finite ale meniului pentru investigație”, a informat raportoarea.

Membrii Comisiei speciale au solicitat informații suplimentare despre condițiile, modalitatea și reglementările existente cu privire la prelevarea probelor de laborator, precum și incidența morbidității prin pancreatită la copii.

Audierile vor continua vineri, 27 ianuarie 2017, când urmează să prezinte informații Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Agenția Achiziții Publice.

Comisia specială pentru eficientizarea cadrului legislativ privind alimentația copiilor în instituțiile preșcolare și de învățământ va prezenta Parlamentului raportul de activitate și propuneri legislative în termen de 90 de zile. Comisia a fost creată în baza Hotărârii Parlamentului din 23.12.2016, la inițiativa Speakerului Andrian Candu. Comisia este constituită din 7 membri, reprezentanți ai tuturor fracțiunilor și grupurilor parlamentare – Radu Mudreac, președinte, Valentina Rotaru, secretar, Elena Bodnarenco, Victor Roșca, Lilian Carp, Boris Golovin, Aliona Goța.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 


Back to all
Declarations
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, în deschiderea sesiunii de primăvară 2023 a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, în deschiderea sesiunii de primăvară 2023 a Parlamentului
Agenda
Saturday, April 01, 2023
At the moment there are no records for the selected date
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe