Vizite și informare
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Dacian Cioloș la întrevederea cu Andrian Candu: România va spori investițiile în Republica Moldova

Chișinău, 25 august 2016 – România va extinde proiectele de dezvoltare în Republica Moldova și va continua să mobilizeze capitalele europene pentru a menține proiectul – apropierea Republicii Moldova de UE – pe agenda europeană. Declarația a fost făcută de Prim-ministrul României Dacian Cioloș la întrevederea cu Președintele Parlamentului Andrian Candu.

Premierul României a anunțat că urmează a fi sporite investițiile românești în Republica Moldova. Potrivit Prim-ministrului, două dintre companiile importante din sectorul energetic românesc sunt pregătite să investească în Republica Moldova, în condiții de predictibilitate pentru mediul de afaceri și rentabilitate. De asemenea, Dacian Cioloș a menționat că o bancă importantă din România și-a anunțat intenția de a se extinde în Republica Moldova.

”România va încuraja și alți investitori să vină în Republica Moldova, în măsura în care reformele vor continua pentru a îmbunătăți mediul de afaceri și va exista o abordare constructivă din partea autorităților”, a declarat Dacian Cioloș.

Prim-ministrul României a subliniat că, pe lângă asistența financiară rambursabilă de 150 mln de euro, Republica Moldova va continua să beneficieze și de asistență financiară nerambursabilă din partea României. Este vorba despre continuarea proiectelor de renovare a grădinițelor, achiziția microbuzelor pentru transportul elevilor la școală și extinderea unui program-pilot destinat administrației publice locale. 

Speakerul Andrian Candu a apreciat proiectele implementate până în prezent cu asistența României și a salutat intenția de a le continua și extinde. Președintele Parlamentului a menționat că pentru Republica Moldova rămâne o prioritate implementarea Acordului de Asociere, semnarea unui nou acord cu FMI, reforma sectorului energetic și al celui financiar-bancar, crearea condițiilor atractive pentru mediul de afaceri și a instrumentelor de protecție pentru investitorii străini.

”Salutăm intenția investitorilor români de a veni în Republica Moldova. Vom acorda tot suportul necesar, inclusiv prin modificarea și completarea legislației, pentru a facilita investițiile străine în Republica Moldova. Și majoritatea parlamentară, și Guvernul vor asigura continuarea politicilor de integrare europeană a țării. Angajamentul, asumat politic, este să îndeplinim precondițiile stabilite de FMI, iar acest lucru va fi un semnal pentru Comisia Europeană de a relua proiectele suspendate cu Republica Moldova”, a declarat Andrian Candu.

La întrevedere au mai participat deputații Valentina Buliga, Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Mihai Ghimpu, Copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova și Președintele Grupului parlamentar de prietenie cu România și George Mocanu, Copreședintele Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova.

 

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Igor Grosu, la încheierea sesiunii de toamnă a Parlamentului de Legislatura a XI-a
Discursul Președintelui Parlamentului Igor Grosu, la încheierea sesiunii de toamnă a Parlamentului de Legislatura a XI-a
Agenda
Ultimele acte legislative adoptate
 

 Contacte:

Republica Moldova,
MD-2004, mun. Chișinău, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 105

Mail: info@parlament.md

Tel.: 022-820-390
       

   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"