Vizite și informare
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Liliana Palihovici a participat la Reuniunea de nivel înalt pentru crearea Asociației Internaționale a Femeilor din Managementul Electoral
 
Chișinău, 7 iunie 2016 – Astăzi a avut loc Reuniunea de nivel înalt pentru crearea Asociației Internaționale a Femeilor din Managementul Electoral. 
 
La evenimentul de inaugurare al Asociației au participat Vicepreședinta Parlamentului, Liliana Palihovici, Coordonatoarea Rezident PNUD în Republica Moldova, Dafina Gerceva, Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, reprezentanți ai misiunilor diplomatice și ai autorităților publice centrale, experți internaționali în domeniul electoral și gender, funcționari electorali, precum și reprezentanți ai societății civile. 
 
În cadrul evenimentului participanții s-au referit la importanța creării Asociației Internaționale a Femeilor din Managementul Electoral, scopul căreia este de a mobiliza organele de administrare electorală să implementeze angajamente reale în domeniul egalității de gen la nivel global și să promoveze șanse egale în procesul de luare a deciziilor, atât pentru bărbați cât și pentru femei.
 
În acest context, Vicepreședinta Parlamentului, Liliana Palihovici a menționat importanța proiectulului de lege nr. 180, care prevede asigurarea egalității de gen, votat recent de Parlament. “Mă bucur că ședința grupului de lucru de constituire a Asociației se produce anume în Republica Moldova, poate că acordarea votului de către Parlament proiectului de lege nr.180 a influențat și extinderea Asociației la nivel internațional”, a afirmat Liliana Palihovici. 
 
Vicepreședinta Parlamentului, Liliana Palihovici s-a referit la necesitatea implicării femeilor în toate structurile statului, inclusiv în cele electorale. “Ne dorim să fie asigurată participarea femeilor alături de bărbați, nu doar în Parlament și Guvern, dar ca femeile să fie reprezentate echitabil și în structurile de management electoral. Dacă ar fi să facem un studiu de caz, vom vedea că în procesul de numărare a buletinelor de vot sunt implicate mai multe femei, la fel ele sunt prezente în număr mare și pe listele obseravatorilor, aceasta se întâmplă pentru că sunt atente, perseverente și responsabile”, a menționat Vicepreședinta Parlamentului. 
 
De asemenea, Liliana Palihovici s-a referit la importanța colaborării Parlamentului cu CEC în asigurarea unei participări echitabile a femeilor și bărbaților în viața politică și publică. “Instituția CEC în Republica Moldova este votată de Parlament. Îmi doresc ca legătura dintre Parlament și Comisia Electorală Centrală să fie în baza rapoartelor stabilite de lege și colaborarea să ducă la consolidarea societății democratice, a declarat Vicepreședinta Parlamentului. “Vreau să vă doresc ca inițiativa de crearea a Asociației să fie susținută de cât mai multe structuri de management electoral din alte state”, a adăugat Liliana Palihovici.
 
Președintele CEC, Iurie Ciocan a menționat că, Comisia Electorală Centrală simte suportul acordat de Legislativ. “Sigur că votul produs în Parlament asupra proiectului ce va asigura egalitatea de gen a influențat activitatea noastră pentru că am simțit că este suport politic pentru această inițiativă”, a afirmat Preșdintele CEC.
 
La rândul său, reprezentanta PNUD în Republica Moldova, Dafina Gerceva a asigurat că partenerii de dezvoltare vor susține în continuare promovarea egalității de gen în țara noastră. “Republica Moldova a lucrat alături de partenerii internaționali pentru a organiza acest eveniment. Cu siguranță, activitatea Asociației va avea un impact de lungă durată și va contribui la o democrație mai puternică”, a declarat Dafina Gherceva.
 
Totodată, în cadrul inaugurării Asociației a fost lansată Publicația Globală „Un Ghid pentru Organele de Management Electoral cu privire la Promovarea Egalității de Gen și Participării Femeilor”, realizat de PNUD și UN Women și au fost prezentate infograficele privind „Egalitatea de Gen în Procesele Electorale din Republica Moldova”.
 
Crearea Asociației Internaționale de promovare a egalității de gen în structurile de administrare a alegerilor a fost inițiată în septembrie 2015, de către Comisia Electorală Centrală și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral din Moldova, cu susținerea Programului ONU „Femeile în politică” și a Programului PNUD „Îmbunătățirea calității democrației prin suport parlamentar și electoral”.
 
 
 
 
Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova
 

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Domnului Igor Grosu după alegerea în funcția de Președinte al Parlamentului Republicii Moldova
Discursul Domnului Igor Grosu după alegerea în funcția de Președinte al Parlamentului Republicii Moldova
Agenda
16 octombrie 2021
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"