Vizite și informare
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Igor Corman a felicitat angajații din sfera protecției sociale cu ocazia zilei lor profesionale

Chișinău, 19 septembrie 2014 – Președintele Parlamentului Igor Corman a participat astăzi la festivitatea dedicată Zilei profesionale a angajaților din sfera protecției sociale, care este sărbătorită în Republica Moldova începând cu anul 2001.

Evenimentul, organizat de Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, a reunit toți cei 1400 de asistenți sociali din țara noastră, oficialități, reprezentanți ai mediului non-guvernamental și ai partenerilor donatori din sfera socială.

„Cunoaștem cu toții că munca pe care o faceți nu este deloc ușoară, lucrați în condiții grele și, în comparație cu alți profesioniști care acordă asistență, rolul dumneavoastră este de a interveni în situații de criză și de a-i ajuta pe cei mai slabi să-și recapete echilibrul. Este o muncă ce necesită mult efort, dar mai ales implicare sufletească și înțelegere. Cu siguranță, ca să fii asistent social trebuie să iubești oamenii, să știi să-i asculți, să vrei să-i ajuți și să le spui o vorbă bună atunci când au nevoie de ea”, a declarat Președintele Parlamentului, mulțumindu-le angajaților din sfera protecției sociale pentru munca pe care o depun în sprijinul semenilor noștri aflați în dificultate.

Igor Corman a menționat că pe lângă vorbe bune, este nevoie și de sprijin real. „Sprijinul statului în domeniul social depinde de posibilitățile bugetare, pentru care este nevoie de performanță economică, investiții, acces la piața europeană și fonduri europene – tot ce numim noi modernizarea Republicii Moldova în contextul integrării europene”, a declarat Președintele Parlamentului. Igor Corman a subliniat că Republica Moldova are mai multă susținere externă ca oricând, dar pentru a beneficia de tot sprijinul Uniunii Europene, trebuie să ne schimbăm, în primul rând, din interior. „Este vorba de lupta cu corupția, cu economia tenebră, cu birocrația și cu alte fenomene negative din societate care ne țin în loc. Depinde de noi, de cetaţenii Republicii Moldova, cât de solidari vom fi în realizarea proiectului nostru național de integrare europenă”, a menționat șeful Legislativului.

Igor Corman s-a referit și la importanța mecanismelor și criteriilor clare pentru repartizarea prestațiilor sociale. „ Statul trebuie să-i sprijine pe cei slabi, dar și să le creeze condiții să iasă din criză și să progreseze”, a subliniat Președintele Parlamentului, precizând că un prim pas spre realizarea acestor obiective a fost demararea reformarei în domeniul asistenței sociale.

„Am reușit împreună să creăm un sistem mai echilibrat de acordare a ajutorului social și ajutorului pentru perioada rece a anului familiilor care au nevoie cu adevărat de acest ajutor. Totodată, pe lângă adoptarea de către Parlament a așa-zisului pachet social, prin care au fost mărite salariile la anumite categorii de bugetari, am rectificat și Legea bugetului pentru 2014. Astfel, începînd cu 1 noiembrie curent, nivelul venitului lunar minim garantat va constitui 720 de lei în loc de 680 - deși modest, este un pas înainte”, a mai declarat șeful Legislativului, remarcând că mai avem încă multe de făcut în acest domeniu.

„Reforma justiției, a sistemului social, a educației și cea a sănătății sunt puncte-cheie în procesul de modernizare a țării. Ceea ce clădim noi astăzi nu se face deloc ușor, nu se face fără sacrificii, este nevoie de multă muncă, de răbdare și mai ales de înțelegere. De aceea, trebuie să rămânem uniți pentru a continua proiectul nostru național de integrare europeană, care va aduce schimbarea pe care o așteaptă toți cetățenii”, a conchis Igor Corman.


Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova


Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Domnului Igor Grosu după alegerea în funcția de Președinte al Parlamentului Republicii Moldova
Discursul Domnului Igor Grosu după alegerea în funcția de Președinte al Parlamentului Republicii Moldova
Agenda
23 octombrie 2021
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"