Deputați și funcționari ai Secretariatului Parlamentului au participat la sesiunea de screening bilateral axată pe funcționarea instituțiilor democratice
9/30/2024
Chișinău, 30 septembrie 2024 – Vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, secretarul general adjunct al Parlamentului, Tamara Gheorghița, împreună cu funcționari ai Secretariatului Parlamentului au participat la sesiunea de screening bilateral axată pe funcționarea instituțiilor democratice. Evenimentul s-a desfășurat la Bruxelles, iar la discuții au mai participat viceprim-ministra pentru integrare europeană Cristina Gherasimov, reprezentanți ai Ministerului Justiției, ai Ministerului Culturii, ai Comisiei Electorale Centrale, ai Consiliului Audiovizualului, ai Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării și ai Cancelariei de Stat.
Screeningul bilateral constă în prezentarea situației din domeniu, inclusiv progresul înregistrat în procesul de armonizare a legislației naționale la acquis-ul UE. Informația prezentată de Parlament s-a referit la trei obiective esențiale – eficacitate, transparență și integritate.
Șefa adjunctă a Direcției generale juridice, Tatiana Malai, a prezentat organizarea activității Parlamentului, reformele legislative care vizează funcția legislativă și de control a Parlamentului, rolul majorității și al opoziției parlamentare etc. Irina Serebreanschi, șefa Direcției studii parlamentare, a vorbit despre transparență și accesibilitate – reglementarea procedurii legislative de urgență, mecanismele de colaborare cu societatea civilă, precum și principalele provocări legate de asigurarea transparenței. Oxana Andrieș, consultant principal în secretariatul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, a prezentat măsurile existente care au drept scop asigurarea integrității activității parlamentare, precum și planurile de reformare a acestui sector.
Screeningul permite evaluarea progresului și identificarea acțiunilor necesare pentru a atinge standardele europene în domenii esențiale precum securitatea publică, eficiența serviciilor publice și consolidarea instituțiilor democratice. Urmare a acestei proceduri, va fi elaborat raportul de screening.
La sfârșitul anului trecut, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova, după ce, în 2022, țara noastră a obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la UE.
Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova