Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Vizite și informare

Buletin Parlament Info

Integritatea este Libertate

Integritatea este Libertate

 
Relații cu cetățeanul
Actualitate > Ştiri
Ştiri
Simion Ghimpu, fratele Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, a fost petrecut pe ultimul drum

Cunoscutul poet, prozator, profesor universitar, Simion Ghimpu, s-a stins din viaţă. Născut în satul Coloniţa, a absolvit Universitatea de Stat din Chişinău, urmând o carieră de profesor la Institutul „A.V. Lunacearski” din Moscova, apoi la Institutul de Arte , unde a educat generaţii de discipoli pentru instituţiile de cultură din Republica Moldova. Simion Ghimpu a editat două monografii didactice, a semnat cronici teatrale, eseuri şi piese, fiind un slujitor fidel al culturii româneşti.

Ceremonia funerară a avut loc la Biserica Sf. Teodora de la Sihla, unde au venit oameni de artă, parlamentari şi reprezentanţi ai autorităţilor publice pentru a-l petrece pe ultimul drum. Cortegiul funerar a pornit apoi către Cimitirul Central de pe strada Armenească, unde va fi locul de veci al regretatului Simion Ghimpu.  Pentru a-i cinsti memoria, la cimitir a fost organizat un miting de comemorare la care au participat oameni de artă, printre care: Ion Hadârcă, Mihai Cimpoi şi Ion Ciocanu. În mesajul său de rămas bun, Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu a menţionat: „E  bine sa fii mezin, are cine te ajuta, ai învăţat multe, dar vine timpul când e foarte greu.”
 

Preşedintele României, precum şi cel al Georgiei, şi-au exprimat profunda compasiune în legătură cu trecerea în nefiinţă a fratelui Preşedintelui Parlamentului, Mihai Ghimpu. În mesajul său de condoleanţe, Traian Băsescu s-a referit la importanţa creaţiei poetului Simion Ghimpu pentru spaţiul românesc: ”În ultimul deceniu aţi pierdut doi fraţi, iar românii au pierdut doi patrioţi dedicaţi culturii şi civilizaţiei româneşti.”
 
Preşedintele Georgiei Mihail Saakashvili a adresat şi el  un mesaj de condoleanţe Preşedintelui Parlamentului Mihai Ghimpu: „În aceste momente dificile pe care le parcurgeţi, Vă rog să acceptaţi sincerele noastre condoleanţe în legătură cu decesul fratelui Dumneavoastră, Simion Ghimpu.”  
 

Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Andrian Candu în cadrul ședinței de încheiere a sesiunii de toamnă a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului Andrian Candu în cadrul ședinței de încheiere a sesiunii de toamnă a Parlamentului
Agenda
21 octombrie 2017
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"