Vizite și informare
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

 
Relații cu cetățeanul
Actualitate > Discursuri şi declaraţii
Discursuri şi Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Andrian Candu în cadrul ședinței de încheiere a sesiunii de toamnă a Parlamentului

Onorat Plen,
Dragi colegi și stimați invitați,
 
Sesiunea de toamnă a Parlamentului s-a desfășurat într-o perioadă de maximă intensitate politică. Am avut campanii electorale la nivel național și regional. Deși au fost perioade în care ne-am întrunit mai rar în plen, s-a lucrat foarte mult la nivel de comisii, inclusiv pe dimensiunea controlului parlamentar, fiind organizate un număr record de audieri și dezbateri publice.
Am dezvoltat Platforma parlamentară de consultare și control parlamentar pentru realizarea politicii de reintegrare a Republicii Moldova și Grupul de cooperare dintre Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Populară a UTA Găgăuzia.
 
Au fost elaborate 758 de rapoarte, avize și amendamente la proiectele de acte legislative în ultimele 4 luni. Am reușit să aprobăm modificarea Constituției și astfel să încheiem cu succes reforma Procuraturii.
În acest an am recuperat restanțele acumulate de la 2009 încoace pe dimensiunea reformei justiției. Deja la această oră putem spune cu încredere că Parlamentul și-a onorat angajamentele față de societate. Moldova are o Procuratură reformată, o nouă hartă a judecătoriilor și o justiție cu tendințe de eliberare de așa numitul factor politic. Am dat procuraturii și magistraților toate instrumentele cerute de societatea civilă, partenerii externi și experți. În continuare, împreună cu societatea, suntem în drept să cerem rezultate și eficiență de la procurori și magistrați. Noi vrem o țară liberă de corupție, în care legea să fie respectată de toți, de la noul Președinte a Republicii Moldova până la funcționari, antreprenori, medici sau profesori.

Este timpul ca toți noi să înțelegem că sistemul în care am trăit în ultimii 25 de ani nu mai există și oricine va încălca legea va trebui să plătească. De aceea vă chem să nu o încălcați, pentru că și cei care încalcă și cei care vor încerca să nu observe ilegalități – vor fi penalizați.
Să nu uităm că am votat conceptul legii pentru formarea unei unități pentru recuperarea bunurilor ilicite, deci deja foarte curând cei care fură, fac trafic de influență sau iau mită vor plăti cu libertatea și averea. Aici voi aminti și de Autoritatea Națională de Integritate pe care împreună am instituit-o în 2016 și care va trebui să demonstreze că este diferită de Comisia Națională de Integritate, nu doar prin nume dar și prin eficiență.
 
Dragi colegi, suntem la mijloc de mandat, dar contrar tradițiilor parlamentare de la independență încoace, am promovat în această sesiune reforme inclusiv cu prețul popularității noastre. Dați-mi voie să vă mulțumesc pentru curajul cu care ați votat reforma sistemului de pensionare. În premieră după două decenii în care s-a denaturat și viciat întregul sistem de asigurări sociale, am reușit să promovăm o schimbare chirurgicală, vitală pentru Moldova. Am eliminat cel mai nociv element din sistem, această inechitate care a aruncat 70 la sută din pensionari sub mimul de existență. Împreună am reușit să votăm un sistem în care pensia omului este stabilită în dependență de contribuție și nu de funcție. Sunt sigur că alegătorii vor înțelege reforma, pentru că deja anul viitor, grație votului din Parlament, oamenii vor beneficia de o majorare semnificativă a pensiei.

Nu voi vorbi despre toate subiectele importante pe care le-am promovat, sunt totuși peste 219 legi și 73 de hotărâri aprobate și încă 266 de proiecte votate în prima lectură. Este important că am reușit să recuperăm perioada electorală în care ne-am convocat mai rar în ședințe plenare.
Am reușit să recuperăm anul acesta și restanțele acumulate în trecut, iar în rezultat am obținut program cu Fondul Monetar Internațional, un certificat de credibilitate pentru Moldova pe arena internațională.
 
Am reușit să reducem în jumătate instituțiile cu competențe de control, permițând mediului de afaceri să se dezvolte creând noi locuri de muncă și aducând, după ani de stagnare, o creștere semnificativă a Produsului Intern Brut în ultima jumătate de an. Am oferit, în premieră după mulți ani, previzibilitate antreprenorilor, adoptând politica bugetar-fiscală și bugetul public până la începutul unui nou an. Dovadă că intrăm în normalitate.

Am reușit o colaborare instituționalizată cu societatea civilă în această perioadă și contez că vom reuși în continuare să dezvoltăm mai multe proiecte comune. Inclusiv acțiuni de voluntariat. Parlamentul este o instituție care învață să se deschidă și să lucreze transparent. Oamenii deja simt acest lucru. Am primit scrisori pentru Moș Crăciun trimise de copii pe adresa Parlamentului. Am avut peste 3 mii de vizitatori, inclusiv persoane cu nevoi speciale care în număr tot mai mare solicită să vină în Legislativ și să discute cu deputații. Vă încurajez să profitați de Oficiile teritoriale de informare ale Parlamentului ca să înțelegem mai bine așteptările oamenilor din țară. Avem multe de discutat pentru că ne așteaptă reforma administrației publice prin care vom face mai prietenoase și mai profesioniste instituțiile statului.

În Parlamentul Republicii Moldova avem o majoritate consolidată şi care vine cu suport politic pentru guvern. Nimeni, dar nimeni nu va reuși, să pericliteze programul de dezvoltare al țării. Avem obiectivul de a face Moldova eligibilă pentru aderare la Uniunea Europeană și cu suportul și contribuția oamenilor, care vor să trăiască bine și în siguranță acasă, vom reuși.
 
Fie ca anul care vine să aducă pace și bunăstare pentru Moldova. La mulți ani și Crăciun fericit.
 
Agenda
22 august 2019
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"