Визиты и информация
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
 
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Аккредитация журналистов в парламенте 

Европейский обозреватель

Integritatea este Libertate

Парламентаризм в Республике Молдова
Государственные власти и учреждения
Обращения граждан
Актуально > Пресс-релизы
Сообщения для прессы
Ziua mondială de combatere a tuberculozei

Chișinău, 24 martie 2020 – Ziua mondială de combatere a tuberculozei este marcată, astăzi, fiind instituită de Organizația Națiunilor Unite (ONU). Cu această ocazie, Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi și Președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, membra Platformei Globale de Combatere a Tuberculozei (Global TB Caucus) Elena Bacalu au adresat mesaje în care vorbesc despre provocările pentru sistemul de sănătate în contextul pandemiei COVID-19.

În mesajul speakerului Zinaida Greceanîi se arată:

”În ultimii ani, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății, au fost atinse mai multe realizări în combaterea tuberculozei, cum ar fi procedurile de diagnosticare și de tratament îmbunătățite, proces mai scurt și mai eficient de însănătoșire. Totuși, problema rămâne complicată la nivel global, iar pandemia COVID-19 subminează lupta împotriva tuberculozei - celei mai grave boli infecțioase din lume. Acum, țările lumii, inclusiv Republica Moldova, se concentrează pe lupta împotriva pandemiei noului coronavirus ca o provocare suplimentară la problema tuberculozei.

Suntem profund recunoscători tuturor angajaților din sistemul ocrotirii sănătății și avem mari speranțe în profesionalismul și puterile lor. Iar cetățenii trebuie să asculte de sfaturile medicilor și să stea acasă pentru a nu risca cu sănătatea lor și a celor din jur.

În contextul Zilei mondiale de combatere a tuberculozei fac un apel către toți cetățenii Republicii Moldova. Fiți responsabili și solidari cu lucrătorii medicali, cu autoritățile în eforturile titanice de stopare a răspândirii coronavirusului și de menținere la nivel adecvat a sistemului de sănătate în întregime. Rugați-vă pentru sănătatea lor și a oamenilor scumpi. Rugați-vă de acasă, oferind medicilor și autorităților posibilitatea să vă protejeze”.

În mesajul Președintelui Comisiei protecție socială, sănătate și familie Elena Bacalu, membră a Platformei Globale de Combatere a Tuberculozei (Global TB Caucus), se spune:

”La data de 24 martie întreaga lume marchează Ziua Mondială de combatere a Tuberculozei, care constituie un prilej de mobilizare în realizarea angajamentelor politice de a stopa epidemia de TB la nivel mondial și național.

În Republica Moldova tuberculoza rămâne o problemă prioritară de sănătate publică, țara aflându-se printre cele 30 state din lume cu povară înaltă a tuberculozei multidrogrezistente. În ultimii ani, se constată o tendință de stabilizare a situației epidemiologice prin tuberculoză, ca rezultat al eforturilor din partea sistemului de sănătate și a comunității în asigurarea serviciilor de îngrijiri în TB (prevenire, depistare, tratament) centrate pe necesitățile persoanelor.

Astăzi există riscul ca aceste rezultate să fie subminate de impactul pandemiei de COVID-19, care continuă să ia amploare la nivel global și a lovit și Moldova
Răspândirea coronavirusului a determinat țările să ia măsuri fără precedent la nivel local, național și internațional.

Acest focar este un apel pentru comunitatea internațională despre cât de vulnerabilă este lumea globalizată în fața unui pericol de sănătate publică și că noi, membrii platformei globale de combatere a Tuberculozei, nu ne putem permite să neglijăm siguranța sănătății cetățenilor noștri.

Totodată, epidemia COVID ne demonstrează importanța prioritizării sănătății și alocării resurselor financiare și umane pentru a avea un sistem de sănătate rezistent și durabil în fața provocărilor vechi, precum tuberculoza, și a celor noi.

Consolidarea sistemului de sănătate, asigurarea accesului universal la serviciile medicale, creșterea resurselor interne și investițiile în crearea capacităților de răspuns, introducerea abordărilor inovative precum tratamentul video controlat, implicarea comunităților și organizațiilor neguvernamentale, trebuie să constituie o prioritate pentru sustenabilitatea sistemică împotriva tuturor epidemiilor.

Astăzi, rămânem acasă, stăm în siguranță, rămânem izolați, dar uniți. Acum, mai mult ca oricând, mă angajez să protejez populațiile cele mai vulnerabile pe timp de pandemie, inclusiv persoanele afectate de tuberculoză!”.La data de 24 martie, în întreaga lume este marcată Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei, care constituie un prilej de informare a publicului despre cauzele, prevenţia şi tratamentul tuberculozei, obiectivul final fiind stoparea epidemiei TB la nivel mondial.


Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova


Back to all RU
Заявления
Речь Председателя Парламента Республики Молдова Зинаиды ГРЕЧАНЫЙ на завершении весенне-летней сессии 2019
Речь Председателя Парламента Республики Молдова Зинаиды ГРЕЧАНЫЙ на завершении весенне-летней сессии 2019
Календарь
<Март 2020 г.>
ПнВтСрЧтПтСбВс
2425262728291
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345
30 марта 2020 г.
На выбранную дату нет ни одной записи
Принятые законодательные акты
 
   Разработка веб-страницы Парламента Республики Молдова была проведена благодаря «Программе поддержки демократии», финансируемой Европейским Союзом и осуществляемой Советом Европы