Vizite și informare
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Republica Moldova va adera la Convenția privind transporturile internaționale feroviare

22.01.2020 Şedinţa Comisiei politică externă şi integrare europeană

Chișinău, 22 ianuarie 2020 – Republica Moldova va adera la Convenția privind transporturile internaționale feroviare (COTIF). Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat, în ședința de astăzi, avizul consultativ privind aderarea țării noastre la respectiva convenție.

Republica Moldova va aplica regulile Convenției pe sectorul de cale ferată de la stația Ungheni până la punctul de trecere al frontierei de stat Ungheni-Iași pe distanța de 1 183 metri și sectorul de cale ferată de la stația Giurgiulești până la punctul de trecere a frontierei de stat Giurgiulești – Galați pe distanța de 272 metri, lungimea totală constituind 1 455 metri.

Obiectivul de bază al Convenției COTIF constă în dezvoltarea și consolidarea colaborării în domeniul transportului feroviar, respectarea standardelor internaționale în transportul feroviar, posibilitatea transcrierii scrisorii de trăsură din CIM în SMGS și viceversa, ceea ce va duce considerabil la sporirea volumului transporturilor și, respectiv, a veniturilor obținute de pe urma acestor operațiuni. Totodată, vor fi respectate și normele internaționale ecologice, inclusiv și cerințele de protecție a mediului înconjurător. 

Convenția privind transporturile internaționale feroviare (COTIF) a fost întocmită la Berna, în 1980. În prezent, membri ai Organizației Interguvernamentale pentru Transporturile Internaționale Feroviare sunt 47 de state din Europa, Africa de Nord și Orientul Mijlociu. 

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Agenda
16 februarie 2020
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"