Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Accreditation of journalists in Parliament

Observator European

Integritatea este Libertate

Parliamentary development in the Republic of Moldova
Relații cu cetățeanul
Latest news > Press releases
Press releases
Ședința în plen a Parlamentului Tinerilor


05.11.2019 Ședința plenară a Parlamentului Tinerilor

Chișinău, 5 noiembrie 2019 – Parlamentul Tinerilor s-a întrunit în ședința plenară, în cadrul căreia va avea loc procedura de alegere a președintelui, vicepreședintelui și a biroului permanent, dezbateri în plen și adoptarea proiectelor de lege. Gazda evenimentului este Parlamentul Republicii Moldova.

Vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi, reprezentant al Fracțiunii PAS, Blocul ACUM, a salutat tinerii în instituția supremă a statului democratic Republica Moldova, menționând utilitatea mare a exercițiului de simulare a activității Parlamentului. ”Este o experiență inedită de a găsi limbă comună între diferite fracțiuni pentru a face legi bune în folosul tuturor cetățenilor”, a menționat vicespeakerul. 

Deputata Marina Tauber, reprezentanta Fracțiunii Partidului Șor, a mulțumit tinerilor pentru invitație și a reiterat că, în pofida diferențelor de programe și doctrine, politicienii trebuie să fie patrioți și să muncească pentru ca țara noastră să devină într-adevăr liberă, democratică și dezvoltată.

Deputatul Dan Perciun de la Fracțiunea PAS, Blocul ACUM, a menționat că mulți absolvenți ai edițiilor anterioare ale Parlamentului Tinerilor s-au implicat ulterior în procesele politice, iar acest lucru inspiră încredere că vom avea o generație de tineri activi, care își vor da interesul ca în țară lucrurile să se schimbe în bine.

Vicepreședintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Vasile Bolea, din cadrul Fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, a împărtășit cu tinerii valorile unui politician, care se bazează pe principiul că politica este despre oameni și pentru oameni. ”În fața funcționarilor publici, a politicienilor stau două obiective: să creăm condiții bune ca oamenii să revină în țară și să încurajăm inițiativele concetățenilor noștri care au acumulat experiență și capital în străinătate”, a declarat Vasile Bolea, îndemnând tinerii să lanseze inițiative sociale în acest sens.

Parlamentul Tinerilor de legislatura a III-a are trei fracțiuni: Fracțiunea Partidului Social-Democrat, cea a Partidului Liberal și Fracțiunea Partidului Creștin-Democrat. Tinerii deputați au activat în cadrul a patru comisii: Educație, Protecție socială, Dezvoltare economică și Protecția mediului.

Ediția a III-a a Parlamentului Tinerilor este organizată de către Asociaţia ”Invento” cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei, Fundației ”Hanns Seidel”, în parteneriat cu Parlamentul Republicii Moldova și Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. Evenimentul a întrunit 51 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 28 de ani din 19 regiuni ale țării, inclusiv din Găgăuzia și regiunea transnistreană.Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova


Back to all
Declarations
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Agenda
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe