Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Accreditation of journalists in Parliament

Observator European

Integritatea este Libertate

Parliamentary development in the Republic of Moldova
Relații cu cetățeanul
Latest news > Press releases
Press releases
Adrian Lebedinschi a discutat cu Ambasadorul Ungariei, Sandor Szabo

11.09.2019 Întrevederea Președintelui Comisiei cultură, educație, cercetare,  tineret, sport și mass-media, Adrian Lebedinschi, cu Sándor Szabo, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Ungariei în Republica Moldova.

Chișinău, 11 septembrie 2019 - Președintele Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Adrian LEBEDINSCHI a avut, o întrevedere cu E.S. dl Sandor SZABO, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Ungariei în Republica Moldova.

Discuțiile au fost axate pe importanța intensificării cooperării la nivel parlamentar, atât la nivelul conducerii Parlamentului, cât și la nivelul comisiilor parlamentare de profil, al grupurilor parlamentare de prietenie și al secretariatului.  

Președintele Comisiei Adrian LEBEDINSCHI a salutat lansarea, în octombrie 2017, a proiectului Twinning ,,Consolidarea capacităților Parlamentului Republicii Moldova în procesul de armonizare a legislației naționale cu legislația UE”, care presupune preluarea celor mai bune practici ale Ungariei, Slovaciei, Cehiei și Poloniei privind rolul și funcționarea organelor de lucru ale Parlamentului în contextul relațiilor cu UE.  De asemenea, a fost menționată importanța Grupului de prietenie cu Ungaria, care activează în cadrul Parlamentului Republicii Moldova.

Domnul Sandor SZABO a constatat cu satisfacție că, de la stabilirea relațiilor diplomatice (16 ianuarie 1992) până în prezent, raporturile bilaterale dintre Republica Moldova și Ungaria au cunoscut o dezvoltare armonioasă și au atins un nivel avansat de cooperare. 

Ambasadorul a menționat interesul în aprofundarea cooperării moldo-ungare pe dimensiunea integrării europene, în conformitate cu prevederile Declarației comune privind cooperarea în domeniul integrării europene, semnată la Budapesta, pe 26 august 2010. 

Totodată, a fost apreciată susținerea promovării Republicii Moldova în calitate de observator în cadrul cooperării formatului 16+1 (format de cooperare economică între statele din Europa Centrală și de Est și China) și semnarea, în septembrie 2018, a unei scrisori comune, adresate dlui Wang Yi, Consilier de stat, membru al Consiliului de Stat, Ministru al Afacerilor Externe al Republicii Populare Chineze.

Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media

 

Back to all
Declarations
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Agenda
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe