Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Accreditation of journalists in Parliament

Observator European

Integritatea este Libertate

Parliamentary development in the Republic of Moldova
Relații cu cetățeanul
Latest news > Press releases
Press releases
Adrian Lebedinschi a avut o întrevedere cu Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii

12.09.2019 Întrevederea Președintelui Comisiei cultură, educație, cercetare,  tineret, sport și mass-media, Adrian Lebedinschi, cu Masanobu Yoshii, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Japoniei în Republica Moldova

Chișinău, 12 septembrie 2019 - Președintele Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Adrian LEBEDINSCHI a avut, astăzi, o întrevedere cu E.S. Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova, Masanobu YOSHII.

Adrian LEBEDINSCHI a salutat colaborarea fructuoasă a Ambasadei Japoniei în Republica Moldova prin participarea la diferite evenimente culturale, proiecte de asistență financiară și tehnică.

O atenție deosebită este acordată colaborării domeniului cercetării și inovării, partea niponă fiind interesată de evenimentele Academiei de Științe a Moldovei și Universității Tehnice. Dl A. LEBEDINSCHI a menționat implicarea savanților și echipelor de cercetare din Moldova în proiecte de colaborare bilaterală și internațională. 

Totodată, proiectele educaționale sunt o prioritate în activitatea ambasadei, anual fiind implementate 6-7 proiecte, inclusiv oferite granturi pentru instituțiile de învățământ din Moldova. Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice a beneficiat de asistență tehnică din domeniul audiovizual. La Universitatea de Stat din Moldova doritorii pot studia gratis limba japoneza, iar burse de studii și cercetare, sunt oferite anual de guvernul japonez.

Domeniul afacerilor este, de asemenea, atrăgător pentru investițiile japoneze. Un exemplu ar fi Fujikura Automotive MLD, compania japoneză Fujikura Automotive, lider mondial în domeniul de producere a cablajelor auto, care a creat mii de locuri de muncă pe piața moldovenească în Chișinau, Orhei, Comrat.

Partea japoneză va face o donație de copaci de sakura, plantați în spațiile vezi din republică pentru familiarizarea cu tradiția cireșilor înfloriți. 

Tradițiile din cultura japoneză, respectate până în prezent, au contribuit la un nivel deosebit de înalt al civilizației și sunt o valoare de apreciat pentru cultura Republicii Moldova.

Atât Dl A.LEBEDINSCHI, cât și Dl ambasador Masanobu YOSHII au apreciat înalt colaborarea ambelor state spre valorificarea experienței bilaterale.

Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media

Back to all
Declarations
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Agenda
Saturday, February 29, 2020
At the moment there are no records for the selected date
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe