Vizite și informare
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

 
Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Deputatul Vladimir Bolea anunță că va exercita control parlamentar asupra implementării legislației de protecție a mediului

 

Chișinău, 23 mai 2019 – Deputatul Vladimir Bolea își propune să exercite control parlamentar asupra implementării legislației de protecție a mediului. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi.

”Consider imperativă implicarea Parlamentului în promovarea implementării legislației de mediu, în special în domeniul protecției resurselor de apă. Problema poluării și insuficienței de apă este considerată problema ecologică prioritară a țării. Fără resurse de apă calitative în cantități suficiente nu putem vorbi despre o bunăstare a populației și despre o dezvoltare economică a țării”, a  declarat Vladimir Bolea. 

23.05.2019 Masa rotundă “Provocări în implementarea Legii apelor” 

Potrivit deputatului, Legea apelor, care are drept scop protecția și îmbunătățirea calității resurselor de apă în Republica Moldova,  timp de 6 ani de când e în vigoare nu a produs efecte semnificative în domeniul protecției și managementului resurselor de apă, aceste resurse fiind supuse degradării continue. În context, pentru a îmbunătăți protecția și managementul resurselor de apă, Vladimir Bolea își propune să desfășoare un șir de acțiuni. 

Primul pachet de acțiuni vizează alocarea surselor financiare din Fondul Ecologic Național pentru prevenirea poluării mediului ori pentru construcția sistemelor de canalizare și a stațiilor de epurare, și nu a sistemelor de aprovizionare cu apă potabilă, pentru care s-au alocat în trecut mai mult de 70 % din sursele Fondului. 

”Ținând cont de faptul că anual, fondul acumulează peste 15 mln de euro, aceste acumulări ar fi suficiente pentru a construi câteva stații de epurare ale apelor uzate pe an în țară. În acest sens, planific să schimb abordarea de alocare a fondurilor pentru aprovizionare cu apă și canalizare, finanțând proiectele de aprovizionare cu apă doar împreună cu sisteme de canalizare și stații de epurare ale apelor uzate. De asemenea, intenționez să controlez executarea proiectelor care au beneficiat de sursele financiare ale Fondului Ecologic Național, dar nu au fost implementate până la urmă din cauza mai multor probleme, care urmează să fie rezolvate pentru o bună finalizare a proiectelor”, a declarat deputatul.

Al doilea pachet de acțiuni se referă la executarea controlului asupra implementării Legii apelor nr. 262 din 23.12.2011 și în special a Regulamentului nr. 950 din 25.11.2013 privind cerințele de colectare, epurare și deversare a apelor uzate în sistemul de canalizare și/sau în emisaruri de apă pentru localitățile urbane și rurale.

”Este necesară epurarea și pre-epurarea apelor uzate industriale pentru asigurarea funcționării stațiilor de epurare ale apelor uzate municipale. În prezent, agenții economici nu dispun de stații de epurare sau de pre-epurare ale apelor uzate și dăunează grav funcționării stațiilor de epurare ale apelor uzate municipale, deversând apele uzate industriale neepurate în sisteme de canalizare sau direct în mediul natural”, a menționat Vladimir Bolea.

Cel de-al treilea pachet de acțiuni prevede monitorizarea activității Comisiei moldo-ucrainene pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Nistru. Deputatul Vladimir Bolea își propune să monitorizeze procesul de negociere a Acordului privind asigurarea funcționării Nodului Hidroenergetic Nistrean, ceea ce va contribui la obținerea debitelor scontate de apă și va asigura populația Republicii Moldova cu apă potabilă. 

”În prezent, cantitatea de apă în fluviul Nistru este în continuă descreștere și acest lucru se datorează inclusiv funcționării Nodului Hidroenergetic Nistrean, punând în pericol aprovizionarea orașelor Republicii Moldova cu apă potabilă”, a declarat Vladimir Bolea.

Deputatul a anunțat că va informa cetățenii despre rezultatele acestui monitoring și control parlamentar. Raportul elaborat va fi făcut public pe site-ul Parlamentului. 

Tot astăzi, la inițiativa deputatului Vladimir Bolea a fost organizată masa rotundă cu genericul “Provocări în implementarea Legii apelor”, cu participarea organizațiilor de mediu din țară. 

Cabinetul deputatului Vladimir Bolea

 


Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la învestirea în funcție
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la învestirea în funcție
Agenda
20 iunie 2019
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"