Vizite și informare
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

 
Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Consultări asupra primului material informativ în format ușor de citit, ușor de înțeles despre Parlament

16.05.2019 Consultări asupra primului material informativ în format ușor de citit, ușor de înțeles despre Parlament 

Chișinău, 20 mai 2019 – Parlamentul Republicii Moldova a început testarea primului material informativ tipărit în format ușor de citit, ușor de înțeles cu persoanele cu dizabilități intelectuale și de învățare. 

Ghidul Parlamentului explică cum se constituie Parlamentul, care sunt atribuțiile Legislativului și cum pot oamenii să utilizeze eficient mecanismele existente de implicare în procesul decizional. Astfel, persoanele cu dizabilități intelectuale, de învățare, dar și alte categorii de cetățeni vor putea să cunoască și să înțeleagă mai bine cum funcționează statul Republica Moldova.

Primele testări cu beneficiarii informației redactate în format ușor de citit, ușor de înțeles s-au desfășurat cu suportul Oficiului Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. 

Testări similare vor fi organizate prin intermediul Oficiilor teritoriale de informare ale Parlamentului în raioanele din țară, în colaborare cu organizațiile neguvernamentale locale de profil.

Totodată, un grup de experți a fost invitat la Parlament, cu suportul Oficiului Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, pentru expertizarea spațiului fizic din perspectiva persoanelor cu deficiențe de vedere. Recomandările formulate de experți urmează să fie examinate de conducerea Legislativului în vederea eliminării zonelor neprietenoase persoanelor cu dizabilități.

Anul acesta, urmează să fie, de asemenea, lansat Ghidul Parlamentului în format Braille, format pentru persoanele cu deficiențe de vedere și un modul nou pentru programarea on-line a vizitelor de informare prietenos persoanelor cu dizabilități. 

Parlamentul Republicii Moldova a ajustat spațiile publice la nevoile persoanelor cu dizabilități  locomotorii după 2014, când a fost finalizată renovarea clădirii. De asemenea, sunt programe de vizite și evenimente organizate pentru persoanele din grupuri sub-reprezentate (persoane cu dizabilități, minorități etno-lingvistice etc.). 

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la învestirea în funcție
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la învestirea în funcție
Agenda
17 iunie 2019
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"