Vizite și informare
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

 
Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Noaptea Europeană a Muzeelor: program special pregătit de Parlament

Chișinău, 18 mai 2019 – Pentru al treilea an consecutiv, Parlamentul a participat, cu un program special, la Ziua internațională a muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor.

Muzeul Parlamentului și-a deschis ușile pentru publicul larg, iar zeci de vizitatori curioși au beneficiat de tururi ghidate în muzeul instituției.

În scuarul Parlamentului a fost prezentată publicului colecția de mașini de epocă a Parlamentului. Automobilele de marcă ZIL 41047 și CIAIKA GAZ 14 au fost, în trecut, folosite pentru transportarea oficialilor de rang înalt, fiind utilizate de foștii președinți Mircea Snegur și Petru Lucinschi.

Mașina ZIL 41047, de culoare neagră, a fost produsă în 1989, la Moscova, fiind ultimul automobil sovietic produs fără limite de buget și tehnologii. În acea perioadă era cea mai lungă limuzină din lume. În total au fost produse 190 de mașini de această marcă. Limuzina din garajul Parlamentului a fost utilizată la producerea unui film rusesc, în 2006. 

Mașina CIAIKA GAZ 14, tot de culoare neagră, a fost produsă în 1987, în fosta URSS. În total au fost produse 1 120 de automobile de această marcă. Mașina a parcurs în total 120 000 km.

În holul Parlamentului a fost amenajată o expoziție de fotografii a fotografilor acreditați la Parlament. Imaginile surprind momente inedite din viața politică a țării, de la diverse evenimente și acțiuni desfășurate la Parlament. Pe parcursul zilei, pentru vizitatori au rulat filme, care reflectă istoria Parlamentului, procesul legislativ și deschiderea parlamentară. 

Muzeul Parlamentului Republicii Moldova a fost inaugurat la 23 mai 2017. Printre exponate se regăsesc documente istorice, fotografii şi cadouri protocolare, primite de deputaţi de-a lungul anilor. 

Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment anual, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor. 

18.05.2019 Ziua Internațională a Muzeelor la Parlament

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la învestirea în funcție
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la învestirea în funcție
Agenda
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"