Vizite și informare
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Președintele Parlamentului i-a informat pe reprezentanții autorităților electorale din 15 țări despre desfășurarea campaniei electorale

23.02.2019 Întrevedere Andrian Candu - reprezentanții autorităților electorale din 15 țări

Chișinău, 23 februarie 2019 – Președintele Parlamentului Andrian Candu a avut o întrevedere cu reprezentanți ai autorităților electorale din 15 țări, cu care a discutat despre desfășurarea campaniei electorale în țara noastră.

În cadrul discuțiilor Președintele Parlamentului s-a referit la eforturile autorităților pentru a asigura alegeri libere, corecte, transparente, conform tuturor standardelor internaționale și care să reflecte voința cetățenilor. Andrian Candu le-a mulțumit observatorilor pentru dedicația cu care au monitorizat campania electorală și preelectorală din țara noastră.

”Modificările legislative, operate după alegerile din vară a primarului general al capitalei, permit agitația electorală atât în ziua premergătoare alegerilor, cât și în ziua alegerilor deoarece este greu de făcut o delimitare clară între agitație electorală și îndemnul la vot. Noul sistem electoral va face ca deputații să fie mai responsabili față de oameni și sper că după alegeri va exista înțelepciune la toate forțele politice care vor veni în Parlament pentru a fi format guvernul cât mai curând”, a declarat Andrian Candu. 

În perioada preelectorală și electorală, Președintele Parlamentului a discutat cu misiunile de observatori internaționali, care monitorizează scrutinul, informându-i despre desfășurarea campaniei electorale. Este vorba despre observatorii de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Adunarea Parlamentară a OSCE, OSCE/ODIHR, Consiliul Europei, Uniunea Europeană, Institutul Republican Internațional. 

Alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019 vor fi monitorizate de 3 412 observatori naţionali din partea a 20 de organizaţii, dintre care 170 vor monitoriza desfăşurarea procesului electoral în secţiile de votare constituite în afara ţării. De asemenea, CEC a acreditat 776 de observatori internaţionali din partea a 58 de instituții internaţionale. 

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Agenda
1 iunie 2020
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"