Vizite și informare
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

 
Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Andrian Candu: Cerem în mod oficial Președintelui Dodon să nu mai țină piloții moldoveni ostatici electorali la Moscova

 

Chișinău, 11 februarie 2019 – Piloții moldoveni, ținuți ostatici în Afganistan, vor reveni curând în Republica Moldova. Președintele Parlamentului Andrian Candu a apreciat acțiunile desfășurate de autorități pentru aducerea lor urgentă acasă, la familii, mulțumind celor implicați în eliberarea cetățenilor moldoveni. 

”Ca persoană care, prin natura funcției deținute, am fost la curent cu negocierile de eliberare și operațiunile discrete desfășurate de autorități, știam că ostaticii moldoveni urmau să ajungă acasă încă acum 4 luni, când autoritățile moldovene au finalizat negocierile, însă, în ultimul moment, s-a blocat totul. Cineva le-a zis răpitorilor să-i mai țină și să-i trimită acasă prin Moscova. Autoritățile noastre încearcă de 4 luni să afle cine a generat această situație de blocaj și cu ce scop”, a declarat Speakerul.

Președintele Parlamentului a menționat că, potrivit informațiilor pe care le deține, Președintele țării Igor Dodon îi ține pe cei doi piloți moldoveni în calitate de ostatici electorali pentru a profita de eliberarea lor în scop electoral. Speakerul condamnă acțiunile lui Igor Dodon, considerându-le ilegale și îndreptate împotriva cetățenilor Republicii Moldova. 

”Interesul electoral nu trebuie pus mai presus de interesul național și viața cetățenilor țării. Cerem în mod oficial Președintelui Dodon să nu mai țină piloții moldoveni ostatici electorali la Moscova, după 3 ani în care au avut destul de suferit”, a subliniat Andrian Candu. 

Autoritățile Republicii Moldova vor analiza situația în toată complexitatea sa și urmează să dea calificative legale modului în care a acționat președintele țării. 

Cei doi piloți moldoveni au fost luați ostatici de către talibani în noiembrie 2015, după ce elicopterul companiei aeriene la care lucrau a fost capturat în Afganistan. La bord se aflau trei cetățeni moldoveni, membri ai echipajului, și 18 cetățeni afgani. Unul dintre moldoveni a fost omorât, iar alți doi au fost luați ostatici de către talibani. 

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Andrian Candu în cadrul ședinței de încheiere a sesiunii de primăvară a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului Andrian Candu în cadrul ședinței de încheiere a sesiunii de primăvară a Parlamentului
Agenda
22 mai 2019
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"