Vizite și informare
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

 
Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Delegația Comisiei politică externă și integrare europeană efectuează o vizită de lucru la Parlamentul Republicii Italiene

19.12.2018 Vizită la Parlamentul Italiei 

Chișinău, 18 decembrie 2018 – În cadrul vizitei de lucru la Parlamentul Republicii Italiene, delegația Comisiei politică externă și integrare europeană a avut întrevederi la Senatul și Camera Deputaților a legislativului italian.

Din componența delegației condusă de Președinta Comisiei, Violeta Ivanov fac parte deputații Vladimir Vitiuc, Vicepreședintele Parlamentului și Adrian Lebedinschi.

În cadrul întrevederilor cu Președintele Comisiei Afaceri Externe și Comunitare a Camerei Deputaților, Marta Grande și Senatorul Vito Rosario Petrocelli, Președintele Comisiei Afaceri Externe și Emigrație din Senatul Republicii Italiene, interlocutorii au apreciat dinamica dezvoltării relațiilor bilaterale moldo-italiene la toate nivelurile, pronunțându-se pentru extinderea și valorificarea continuă  a potențialului de cooperare, inclusiv la nivel de comisii parlamentare de profil. 

Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Violeta Ivanov a subliniat că integrarea europeană este obiectivul prioritar pentru Republica Moldova, remarcând în context progresele înregistrate în implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova - UE datorită unei conlucrări eficiente dintre Parlament și Guvern.

De asemenea, Violeta Ivanov le-a mulțumit oficialilor italieni pentru suportul constant din partea Italiei a reformelor și parcursului european al Republicii Moldova, precum și pentru asistenţa oferită țării noastre de către Agenţia Italiană pentru Dezvoltare şi Cooperare în domeniul infrastructurii sociale şi servicii, pentru susţinerea eforturilor comune de consolidare a securităţii de mediu şi îmbunătăţirii standardelor de trai pentru populaţia țării noastre prin finanţarea proiectului de distrugere a pesticidelor şi produselor chimice periculoase din Moldova.

La rândul lor, parlamentarii italieni au apreciat realizările Republicii Moldova în procesul de modernizare și reformare din ultimii ani, reconfirmând susținerea și încrederea din partea Italiei a eforturilor țării noastre pe calea integrării europene.

Un alt subiect important abordat în cadrul discuțiilor a constituit negocierile asupra proiectului de acord între Republica Moldova şi Republica Italiană în materie de securitate socială, precum și cel cu referire la recunoașterea reciprocă a actelor de studii. Delegația Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului a reiterat interesul Republicii Moldova în încheierea acestor acorduri, având în vedere numărul mare de muncitori moldoveni în Italia și în contextul realizării obiectivului de protejare a intereselor comunității moldovenilor aflați peste hotare. 

La fel, părțile s-au pronunțat pentru extinderea și avansarea relațiilor comercial-economice moldo-italiene. Delegația Parlamentului Republicii Moldova a încurajat participarea investitorilor și companiilor italiene în realizarea proiectelor de interes reciproc în domeniul economiei și dezvoltării regionale, menționând în context că Italia se plasează pe locul 2 după volumul investiţiilor străine directe în Republica Moldova și este al doilea partener comercial al țării noastre după derularea exporturilor.

Vizita de lucru la Parlamentul Republicii Italiene a delegației Comisiei politică externă și integrare europeană  a Parlamentului Republicii Moldova are loc în contextul preluării bunelor practici parlamentare și schimbului de experiență între comisiile de profil din Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul italian, precum și al promovării eforturilor țării noastre de încheiere a acordurilor bilaterale de protecție socială a cetățenilor moldoveni aflați în Italia.

Comisia politică externă și integrare europeană  


Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la învestirea în funcție
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la învestirea în funcție
Agenda
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"