Vizite și informare
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Regulamentul de organizare și funcționare a ANRE va fi revizuit conform prevederilor legale din Pachetul Energetic III

14.12.2018 Ședința plenară 

Chișinău, 14 decembrie 2018 – Organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică va fi reglementată de un nou Regulament de activitate. Plenul Parlamentului a aprobat Regulamentul în noua redacție cu votul majorității deputați. 

Reglementările ce vizează administrarea ANRE, atribuțiile și responsabilitățile acesteia, modul de organizare și transparența activității vor fi revizuite și actualizate integral conform prevederilor legale din Pachetul Energetic III. Regulamentul în redacție nouă nu va institui prevederi noi cadrului legal, ci va reflecta competențele și responsabilitățile ANRE stabilite în legile existente. 

Inițiativa legislativă aparține deputatului Ștefan Creangă, Președintele Comisiei economie, buget și finanțe.

Potrivit autorului, actualul Regulament de organizare și funcționare al ANRE este unul depășit în timp și nu mai corespunde prevederilor legale. După ce a fost aprobat Pachetul Energetic III, Parlamentul a adoptat noi legi de reglementare în domeniul energetic. Este vorba despre Legea cu privire la energia electrică, Legea cu privire la gazele naturale și Legea cu privire la energetică. Prin urmare, Regulamentul de organizare și funcționare a ANRE urmează să fie ajustat la prevederile cadrului normativ-legal în vigoare.

”Regulamentul ANRE, aprobat prin Hotărârea Parlamentului din 26.10.2012, până în prezent a rămas nemodificat, prevederile acestuia fiind, în mare parte, căzute în desuetudine și în discordanță cu prevederile legale”, menționează autorul Ștefan Creangă în nota informativă a proiectului.

Conform prevederilor Constituției, mandatul Parlamentului se prelungește până la întrunirea legală a noii componențe. În această perioadă, Parlamentul poate adopta legi ordinare, hotărâri etc., poate organiza audieri, consultări și efectua control parlamentar.  

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Agenda
17 februarie 2020
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"