Vizite și informare
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Implementarea Programului de activitate al Guvernului pentru anii 2016-2018, prezentat în Parlament

5R9A9826 

Chișinău, 14 decembrie 2018 – Implementarea Programului de activitate al Guvernului Republicii Moldova pentru anii 2016-2018 a fost prezentată, astăzi, în Parlament. Cabinetul de miniștri, condus de Prim-ministrul Pavel Filip, a prezentat raportul la ultima ședință plenară din sesiunea de toamnă 2018 și a răspuns la întrebările deputaților.

Potrivit Prim-ministrului, obiectivul principal al Guvernului a țintit creșterea bunăstării, siguranței și calității vieții cetățenilor, angajament asumat în cadrul Acordului de Asociere cu UE și al Agendei Globale de Dezvoltare Durabilă.

Pavel Filip s-a referit la eforturile Guvernului, din 2016, de stabilizare a situației în toate domeniile de responsabilitate și de deblocarea asistenței externe, care a permis  lansarea unei agende ambițioase de reforme pentru o dezvoltare sustenabilă.

385A0139 

”Guvernul a realizat acțiuni care au contribuit la stabilizarea macroeconomică, îmbunătățirea guvernanței corporative în bănci, crearea unui climat de afaceri mai favorabil, eficientizarea instituțiilor publice, în scopul sporirii calității serviciilor publice oferite cetățenilor. Ca parte a agendei de bună guvernare, au fost realizate reforme importante în domeniile controlului de stat, actelor permisive, soluțiilor de ghișeu unic, raportării în afaceri, achizițiilor publice, subvenționării etc.”, a declarat Prim-ministrul de la tribuna principală a  Parlamentului. 

Potrivit informațiilor din raport, în urma reformelor realizate în sectorul justiției, a fost înregistrată o evoluție spectaculoasă în domeniu, 24% din populație declarând, anul trecut, că are încredere în justiție, conform datelor din cercetările sociologice.

Creșteri esențiale au fost înregistrate și în alte sectoare: produsul intern brut – cu 4,5% anual, stocul investițiilor străine directe – cu 31,3% (în 2018 comparativ cu 2015), în domeniul agricol – o creștere cumulativă de circa 28,1% (în perioada 2016 – 2018). Dacă acum trei ani salariul mediu lunar brut pe economie era de 4 665 lei, în trimestrul III al anului 2018 acesta a ajuns la 6 500 lei. 

Totodată, s-a diminuat rata inflației – de la 6,4 % în 2016 la 0,9% în primele 11 luni ale anului 2018, un nivel comparabil cu cel din Uniunea Europeană. 

385A0110

Prim-ministrul a anunțat că educația a fost plasată în topul agendei de guvernare, asigurându-se o creștere a finanțării sectorului în perioada de raportare cu 23,3% față de anul 2015. Au fost lansate o serie de procese modernizatoare având scopul de a crește calitatea actului educațional, relevanța lui pentru piața muncii și accesul echitabil la educație.

Totodată, pentru stoparea exodului populației tinere, facilitarea creșterii economice și îmbunătățirea condițiilor de trai ale cetățenilor au fost implementate o serie de programe de stat, iar în 2018 au fost lansate programe noi cu un puternic impact social, precum „Prima Casă”, „Prima Casă-2” și „Prima Casă-3”, prin intermediul cărora au fost acordate peste 1 000 de credite tinerilor, dintre care peste 300 au beneficiat de compensații garantate de stat. De asemenea, a fost lansat programul „Drumuri bune pentru Moldova”, în cadrul căruia au fost reparate circa 1 250 km de drumuri naționale în 1 100 de localități.

Fracțiunile PL, PLDM și PCRM au părăsit ședința în semn de protest, iar fracțiunea PSRM a anunțat că nu va participa la ședință.

Potrivit Legii cu privire la Guvern, Executivul răspunde în faţa Parlamentului pentru activitatea sa și prezintă în faţa Legislativului o dare de seamă, cel puţin o dată pe an.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Agenda
17 februarie 2020
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"