Vizite și informare
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Parlamentul a modificat Constituția
 Ședința plenară
 
Chișinău, 22 noiembrie 2018 – Constituția Republicii Moldova a fost modificată în scopul asigurării şi promovării condiţiilor de egalitate în exercitarea deplină a drepturilor şi libertăţilor fundamentale a persoanelor cu dizabilităţi. Parlamentul a votat, în ședința de astăzi, un proiect de modificare a Legii Supreme.
 
Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați și se referă la modificarea noțiunii ”handicapat” din articolele 50 şi 51 din Constituţia Republicii Moldova cu termenul ”dizabilitate”.
 
Potrivit autorilor, odată cu ratificarea Convenţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, Republica Moldova şi-a asumat angajamentul de implementare a prevederilor acesteia prin prisma ajustării legislaţiei naţionale la cerinţele convenţiei, care interzice discriminarea pe criterii de dizabilitate. De asemenea, recomandări în acest sens sunt incluse și în Raportul Avocatului Poporului privind respectarea drepturilor şi libertăţilor omului în Republica Moldova.
 
Proiectul a fost susținut, în lectură finală, de 71 de deputați din cei prezenți la ședință.
 
Potrivit procedurilor legislative, proiectele de legi constituţionale se dezbat în cel puţin două lecturi  și se adoptă de către Parlament cu votul a două treimi din deputaţii aleşi.
 
Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Agenda
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"